May 06, 2021

05.05.2021: Венеціанська комісія розкритикувала законопроєкт Зеленського про призначення членів ВРП

Венеціанська комісія розкритикувала законопроєкт Зеленського про призначення членів ВРП

  • Венеціанська комісія розкритикувала законопроєкт Зеленського про призначення членів ВРП.
  • На Донбасі поновилися бої зі застосуванням артилерії.
  • ЦВК відмовилася реєструвати депутатом кандидата від "Слуги народу" Вірастюка.
  • Статки Ахметова в кризовий рік зросли у 2,7 раза.

В Україні

  • Центральна виборча комісія відмовила кандидату від президентської партії Вірастюку в реєстрації депутатом Верховної Ради на мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл. Касаційна палата Верховного суду частково задовольнила позов кандидата Шевченка про визнання дій ЦВК неправомірними й заборонила їй реєструвати Вірастюка. Пресслужба партії "Слуга народу" заявила, що опоненти прагнуть відтермінувати призначення депутатом їхнього представника.
  • Члени правління Нафтогазу звернулися до уряду з проханням врегулювати конфлікт навколо наглядової ради, в іншому випадку, за їхнім твердженням, вони не зможуть виконувати свої обов’язки. ГО "Центр запобігання корупції" вважає протизаконним призначення в. о. міністра енергетики Вітренка главою компанії. Фіндиректор Нафтогазу ван Дріл заявив, що в I кварталі компанія здобула 12,6 млрд грн прибутку.
  • Генпрокурор Венедиктова змінила керівника групи прокурорів Пономаренка, який неодноразово закривав справу про втрати бюджету внаслідок застосування формули розрахунку енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • Керівництво держкомпаній "Енергоатом" та "Укргідроенерго" розкритикували новий механізм спецзобов’язань із постачання електроенергії. Пресслужба "Енергоатому" стверджує, що втрати компанії від застосування цієї моделі розрахунків складатимуть, як мінімум, 3 млрд грн на рік.
  • Пресслужба Мінфіну оголосила про виконання плану надходжень до бюджету у квітні на рівні 95,9 %. З початку року, за твердженням чиновників, план перевиконано на 2,3 % – до бюджету надійшло майже 314 млрд грн.
  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що Верховна Рада в травні ухвалить усі закони, що вимагає МВФ для подовження кредитування України.
  • За оцінкою експертів Нацбанку, у квітні індекс очікувань ділової активності знову впав нижче 50 %, хоча в березні індекс уперше за рік перевищив це значення. Щонайнижчий показник індексу було зафіксовано у квітні 2020 року – менш ніж 30 %. Падіння очікувань експерти пов’язують із посиленням карантинних обмежень та невизначеністю у фінансовій сфері через провал переговорів із МВФ.
  • Валютний ринок після довгих вихідних перебуває в сплячці – обсяги торгів впали нижче $100 млн в еквіваленті. Переважним чином активність проявляють банки, що продають валюту, яке здає населення. Курс на четвер зафіксовано на позначці 27,73 ₴/$, 33,27 ₴/€ (-0,24 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні впродовж доби проведено 72,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 6 тис. людей, померли – 374 хворих, одужали – 14,4 тис. У світі зареєстровано 843 тис. підтверджених випадків зараження на коронавірус, померли 14,6 тис. осіб. Найбільша захворюваність та смертність, як і раніше, в Індії, де заразилися 413 тис. людей, померли – майже 4 тис.
    Із 6 травня Харківська та Хмельницька області переходять із "червоної" карантинної зони до "жовтої", а Чернігівська – до "помаранчевої". Офіс президента оголосив про домовленість з урядом про впровадження паспортів вакцинації, які визнаватиме ЄС, для спрощення в’їзду на територію Шенгенської зони. Президент Зеленський пообіцяв забезпечити доступ до вакцин усьому дорослому населенню країни до Дня незалежності.
    Через епідемію Мюнхенська конференція з безпеки відбуватиметься в режимі відеоконференції.
    Адміністрація президента США підтримала заклик до найбільших фармкомпаній про відмову від інтелектуальної власності щодо вакцин від коронавірусу задля перемоги над пандемією.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі різко загострилася. Окупанти обстріляли позиції українських військ із важкої артилерії та мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту й у Південному в околицях Горлівки. Перестрілки та зіткнення зі застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї сталися на схід від Маріуполя – у Гнутовому, в околицях Донецька – у Новомихайлівці та Пісках, поблизу Авдіївки – у Кам’янці, у районі Горлівки – у Майорську та Новгородському, у Попаснянському районі Луганської обл. – у Новозванівці та Новоолександрівці, а також у районі траси Р-66 – у Причепилівці й Новотошківському. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій дістали поранень 2 українських військовослужбовців.
    Під кулеметний обстріл потрапив автомобіль наглядової групи української сторони так званого "Спільного центру з контролю та координації" (СЦКК). У районі Попасної окупаційні війська обстріляли контрольовану територію з протитанкового ракетного комплексу, унаслідок чого виникла пожежа поблизу житлових будівель. Жертв серед мирного населення немає.
    Президент Зеленський заявив, що домовленостей із Росією про припинення вогню на Донбасі досягти не вдалося, тому ситуація на фронті й надалі є небезпечною.

Україна та світ

  • Венеціанська комісія оголосила терміновий висновок щодо законопроєкту президента Зеленського про відбір членів Вищої ради правосуддя. Комісія вважає, що вирішальну роль у призначенні членів ради мусять мати міжнародні експерти.
  • Міністри закордонних справ країн "великої сімки" висловили стурбованість ескалацією напруженості на російсько-українському кордоні та активністю Росії в підриві демократії в інших країнах із використанням дезінформації.
  • 14 країн ЄС, Німеччина та Франція тощо, запропонували створити власні об’єднані сили швидкого реагування для застосування на ранніх етапах міжнародних конфліктів.
  • "Влада" окупованого Криму оголосила, що в липні почне буріння свердловин в Азовському морі для видобутку прісної води.

Тренди

  • РНБО готує засідання щодо тарифів. Уряд має надати дані про фактичних власників газових та енергокомпаній.
  • Українська версія видання "Forbes" опублікувала рейтинг найбагатших бізнесменів України. Його, як і раніше, очолює олігарх Ахметов, статки якого в кризовий рік зросли у 2,7 раза – з $2,8 млрд до $7,6 млрд. Наступні в списку – зять колишнього президента Кучми олігарх Пінчук (зростання активів з $1,4 млрд до $2,5 млрд) та власник "Феррекспо" Жеваго, (зростання статків з $1,4 млрд до $2,4 млрд). Статки колишнього президента Порошенка зросли на $0,2 млрд – до $1,6 млрд, він посідає 7 місце в списку.
  • Київський міжнародний інститут соціології опублікував чергові президентські та парламентські рейтинги. На перше місце соціологи поставили Зеленського з 23,4 % підтримки респондентів, на друге – колишнього президента Порошенко з 13,5 %. Серед партій респонденти першою поставили "Слугу народу" (21,3 %), наступні – "Опозиційна платформа – За життя" (12,2 %) та "Батьківщина" (10,2 %). Низка експертів вважають опитування КМІС непоказовим, оскільки воно проводилося в телефонному режимі та не є відбитком генеральної сукупності виборців.

 

No comments:

Post a Comment