May 01, 2021

30.04.2021: У додатку "Дія" стався масштабний збій

У додатку "Дія" стався масштабний збій

  • У додатку "Дія" стався масштабний збій.
  • Антоненка, якого обвинувачують у вбивстві Шеремета, відпущено із СІЗО під домашній арешт.
  • Київ, Київська та Миколаївська області переходять до "жовтої" карантинної зони.

В Україні

  • Поліція склала адмінпротокол за нацистське вітання на учасника ходи у вишиванках на честь дня створення дивізії СС "Галичина", яку представники іноземних держав, українські чиновники та дипломати назвали "нацистською". Офіс президента засудив марш і вимагає притягти до відповідальності всіх винних у порушенні закону.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило про масштабний збій у програмному забезпеченні порталу та додатку "Дія" через технічні проблеми в провайдера.
  • Прессекретар президента Мендель йде з посади.
  • З 1 травня змінюється порядок призначення субсидій на оплату комунальних послуг. Громадяни, що претендують на їхнє отримання, мусять протягом 5 місяців подати заяву онлайн або звичайною поштою. Міністерство соцполітики оголосило про посилення верифікації матеріального стану претендентів на отримання субсидій.
  • ЄС, міжнародні фінансові організації й банки звернулися до українського уряду із закликом підтвердити вірність курсу реформ. У заяві висловлено стурбованість через звільнення голови Нафтогазу Коболєва та наглядової ради компанії. Кабмін наполягає, що під час звільнення керівництва компанії дотримано всіх процедурних вимог. Усі члени наглядової ради подали у відставку, їхні повноваження будуть припинені 14 травня.
  • Тимчасова слідча комісія Верховної Ради закликала уряд звільнити все керівництво Укрзалізниці, в. о. генерального директора тощо, а також усю наглядову раду компанії.
  • Депутати від "Слуги народу" зареєстрували постанову про звільнення міністра фінансів Марченка, проте незабаром його відкликали "після вивчення питання".
  • Шевченківський райсуд Києва відпустив під домашній арешт військовослужбовця Антоненка, якого Нацполіція звинувачує в організації замаху на журналіста Шеремета. Міністр юстиції Малюська заявив, що Антоненку буде виплачено компенсація в разі визнання його невинним.
  • Приватбанк у 2020 р списав із балансу кредити компаній, які пов’язані з колишніми власниками банку – Коломойським і Боголюбовим на загальну суму 56,7 млрд грн. Списання відбулося через неплатоспроможність цих компаній.
  • Останній день місяця на міжбанку відбувся дуже динамічно. Курс гривні вранці зміцнився після того, як Укрексімбанк завершив купівлю валюти під контракт на оплату постачання вакцин. Однак наприкінці сесії з’ясувалося, що низка банків не закрили валютну позицію (це вимога НБУ), і почали купувати валюту, що спричинило зростання курсу долара. На 5 травня курс встановлено на позначці 28,73 ₴/$ (-0,02 грн), 33,51 ₴/€ (-0,13 грн), 3,70 ₴/10 руб (-0,03 грн). НБУ вже 4 тижні не бере участі в торгах.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило про підтвердження 8,5 тис. випадків зараження на коронавірус, одужали 15,0 тис. хворих, померли 351 чол. Упродовж доби зроблено 83,3 тис. тестів і 50 тис. щеплень. За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 872 тис. випадків інфікування, померли 14,3 тис. людей.
    Услід за Києвом, із 1 травня до "жовтої" карантинної зони переведено Київську та Миколаївську області. Міністр охорони здоров’я Степанов уважає, що після травневих свят спалаху захворювання не буде, проте прогнозує збільшення кількості хворих у червні. За оцінкою Нацполіції, на Великдень до церков прийдуть понад 1 млн вірян.
    Угорщина після вакцинації 40 % громадян послаблює карантин із 1 травня. У США вакциновано 55 % населення, 38 % дістали вже двох щеплень. Президент Франції Макрон пообіцяв забезпечити можливість вакцинації всім громадянам з 15 червня. Туреччина схвалила застосування російської вакцини "Супутник-V". До України 30 квітня прибуло ще 500 тис. доз китайської вакцини CoronaVac. Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила вакцину Moderna для екстреного використання.
    США, вслід за іншими країнами, вводять обмеження для пасажирів, що прибувають з Індії після спалаху там епідемії.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії зі застосуванням мінометів на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, в околицях Донецька – у Красногорівці, Пісках та Авдіївці, у районі Горлівки – у Новгородському. У Водяному на позиції українських військ було скинуто гранати з безпілотника. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про поранення українського військовослужбовця внаслідок обстрілу.
    Командувач об’єднаними силами Наєв заявив, що станом на сьогодні загрози прямого вторгнення російських військ немає, проте вважає, що небезпека на кордоні з Росією зберігатиметься завжди.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Москва очікує від України "конкретних пропозицій" щодо тем можливих переговорів двох президентів.
  • Росія оголосила персонами нон грата кількох топчиновників Європарламенту та Єврокомісії.
  • Представник Держдепартаменту США Рікер заявив, що адміністрація президента Байдена прагне залишити Україні й іншими країнам можливість вступу до НАТО, коли вони готові будуть виконати відповідні вимоги та зобов’язання.

Тренди

  • Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про запровадження імпортного мита терміном на 3 роки на кабель, оптоволокно тощо. Це мито може стати причиною помітного подорожчання послуг інтернет, зокрема, прокладання нових кабелів до сіл для підключення їх до швидкісного інтернету.

 

No comments:

Post a Comment