April 06, 2021

05.04.2021: Степанов лякає українців "третьою хвилею" епідемії

Степанов лякає українців "третьою хвилею" епідемії

  • Степанов лякає українців "третьою хвилею" епідемії.
  • На Донбасі загинули 2 українських військовослужбовців.
  • У Молдові викрадено й вивезено до України колишнього суддю Чауса.
  • У Києві після обмеження руху транспорту стався транспортний колапс.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти кількох російських компаній та організацій, зокрема, Росспівробітництва, а також іноземних і російських компаній, що пов’язані з контрабандою.
  • Центральна виборча комісія оголосить переможця позачергових виборів до Верховної Ради на виборчому окрузі в Івано-Франківській обл. після завершення всіх судових процесів.
  • Антимонопольний комітет оштрафував дочірню українську компанію Google на 1 млн грн за несвоєчасне надання інформації за запитом.
  • За підсумками перших трьох місяців 2021 р дефіцит Пенсійного фонду склав 7,5 млрд грн, з них 3,0 млрд – у березні.
  • За інформацією Мінфіну, Україна у 2021 році для погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу виплатить майже 600 млрд грн. Пікові виплати заплановано на другий та третій квартали.
    За даними НБУ, торговий баланс країни в лютому зведено з мінімальним дефіцитом у $28 млн, хоча минулого року було зафіксовано профіцит $733 млн. Протягом 2020 р зовнішній борг країни зріс на $4 млрд – із 78,6 % до 81,2 % ВВП і сягнув $125,7 млрд.
  • Глава НБУ Шевченко повідомив, що регулятору вдалося повернути 15,8 млрд грн – це всього 28 % коштів, які було видано банкам, що збанкрутіли, після реалізації закладених ними активів.
  • Міністр фінансів Марченко оголосив про прогрес у переговорах із МВФ і досягнення порозуміння "у певних питаннях".
  • У вихідний день у Європі через католицьке Різдво торгівля на міжбанку йшла мляво, обсяги угод впали майже вдвічі. Пропозиція валюти превалювала над попитом. Котирування долару впали на 12 коп. наприкінці сесії, проте готівковий ринок на цю тенденцію не відреагував. На вівторок курс встановлено на позначці 27,94 ₴/$ (-0,01 грн), 32,86 ₴/€ (+0,02 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Після запровадження обмежень на проїзд у громадському транспорті в Києві, вранці в понеділок стався транспортний колапс – більшість людей намагалися дістатися на роботу автотранспортом, що спричинило багатогодинні пробки і зростання вартості проїзду в таксі. Безліч працівників підприємств та установ критичної інфраструктури, лікарі тощо, не змогли дістатися роботи, оскільки не отримали пропуску вчасно. Адміністрація аеропорту "Бориспіль" повідомила, що електричка та рейсовий автобус до залізничного вокзалу працюють без спецперепусток. Офіс президента звинуватив у зриві видавання перепусток Київську міську адміністрацію.
  • Київська міська адміністрація подовжила опалювальний сезон у столиці на кілька днів через холодну погоду.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив, що протягом доби зроблено 92 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 13,3 тис. осіб, одужали – 10,2 тис., померли – 430 хворих. Хмельницька держадміністрація посилює карантин в області із 7 до 18 квітня до рівня "червоної" зони. В Івано-Франківську відбувся мітинг проти коронавірусних обмежень, у якому взяв участь мер Марцінків. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що Україна незабаром може увійти в "третю хвилю" епідемії, з понад 25 тисяч випадків зараження на добу.
    Степанов оголосив, що чиновники незабаром повідомлять про укладення контрактів на постачання 10 млн доз вакцини, й уже законтрактовано 22 млн доз, зокрема, постачання 8 млн доз за програмою COVAX. Він стверджує, що указ президента про вакцинацію дасть змогу прискорити процес і приєднати до нього інші міністерства та місцеві органи влади. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що для повторної вакцинації вже щеплених осіб у Південній Кореї закуплено ще одну партію препарату AstraZeneca.
    За даними сайту Worldometers, у світі в понеділок зафіксовано 476 тис. підтверджених випадків зараження (повторні тести тощо), 7,4 тис. хворих померли.
    Єврокомісар Бретон очікує досягнення колективного імунітету жителів країн ЄС до середини липня.

Війна

  • На Донбасі в понеділок унаслідок обстрілів загинули 2 українських бійців. Окупанти обстріляли українські війська в Лебединському та Водяному на схід від Маріуполя, в Авдіївці в районі Донецька, а також на півночі Луганської обл. – у Новоолександрівці та Золотому. Штаб операції об’єднаних сил заявив, що окупанти проводять активні інженерні роботи зі зміцнення та розширення позицій.
    Віцепрем’єр-міністр із реінтеграції окупованих територій Резніков назвав шанси на широкомасштабну війну на Донбасі мінімальними. Він також заявив, що Україна після закінчення карантину запропонує замість Мінська інше місце для постійних переговорів тристоронньої контактної групи.

Україна та світ

  • Президент Зеленський відвідав Катар, де запросив місцеві компанії до участі в проєктах "великого будівництва".
  • Посол України в США Маркарова заявила, що рішення РНБО про націоналізацію компанії "Мотор Січ" відповідає інтересам країни.
  • Глава Офісу президента Єрмак очікує, що найближчим часом відбудуться переговори Зеленського із канцлером Німеччини Меркель та президентом Франції Макроном, які нібито не пов’язані з "нормандським форматом".
  • Влада Молдови оголосила про викрадення "іноземцями" колишнього українського судді Чауса, якого, за твердженням молдавського міністра внутрішніх справ, уже вивезено до України. Президент країни Санду назвала неприпустимим викрадення судді, який втік з України і якого було оголошено в міжнародний розшук у 2016 р за звинуваченням у хабарництві.


 

No comments:

Post a Comment