April 30, 2021

29.04.2021: Верховна Рада дозволила продаж землі іноземцям та зняття родючого шару

Верховна Рада дозволила продаж землі іноземцям та зняття родючого шару

  • Верховна Рада дозволила продаж землі іноземцям та зняття родючого шару.
  • Європарламент ухвалив жорстку резолюцію про санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про відновлення виплати лікарняних у разі захворювань або травм, які не пов’язані з нещасними випадками на виробництві.
    Також підписано закон про відновлення "великої приватизації" – проведення аукціонів із продажу держпакетів акцій великих підприємств.
  • Верховна Рада прийняла поправки до Земельного кодексу, які дозволяють передавання в комунальну власність землі сільгосппризначення за межами населених пунктів. Нерезидентам дозволено купувати такі земельні ділянки без погодження з Кабміном. Також дозволено знімати родючий шар суб’єктами надрокористування, передавати право оренди без погодження з власником та передавати це право в заставу, а переважне право купівлі землі віддано орендарям. Лідер "Батьківщини" Тимошенко звинуватила президента та інші партії в продажі загальнонародного надбання та оголосила про підготовку загальноукраїнського референдуму про скасування цього закону. Вона заявила, що українські фермери не в змозі конкурувати з іноземними компаніями й тому залишаться без землі, Крім того, за її словами, влада дозволила продаж земель заповідного фонду та прибережних смуг уздовж річок.
    Міністром енергетики призначено віцепрезидента Енергоатому Галущенка. Він пообіцяв не збільшувати тарифи на газ та електроенергію, а шукати шляхи їхнього зменшення для вразливих верств населення.
    Верховна Рада прийняла постанову про звернення до Кабміну щодо зниження на 30 % тарифу на електроенергію для населення, що мешкає у 30-кілометровій зоні навколо АЕС.
    Прийнято закон про готельний бізнес, який дає можливість відкривати готелі фізособам-підприємцям. Готелем можуть називатися приміщення, що мають 6 і більше номерів.
    Прийнято закон про додатковий випуск держоблігацій на суму 20 млрд грн для докапіталізації закритого акціонерного товариства "Укрфінжитло", до якого буде приєднано Державну іпотечну установу. На першому етапі нова структура зможе видати 8 тис. іпотечних кредитів та придбати 12 тис. квартир для передавання у фінансовий лізинг.
    Збільшена пенсія особам, що брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
    Прийнято закон про "послуги культури", а також про принципи та порядок надання таких послуг та державну політику в галузі культури.
    Схвалено закон про надання повноважень новоствореним територіальним громадам із реєстрації актів про народження, смерть та шлюб.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про подовження для вітчизняних авіакомпаній до 2025 р періоду переходу на літаки українського виробництва.
    Відправлено на доопрацювання до повторного першого читання законопроєкт про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення.
    Відхилено законопроєкт про можливість застосування електрошокерів поліціянтами.
    Відправлено на доопрацювання до повторного першого читання законопроєкт про можливість держзакупівель поза системою ProZorro.
    Повернуто до комітету законопроєкт про держреєстрацію ДНК злочинців, осіб, що йдуть на військову службу та їхніх родичів, а також невпізнаних трупів та родичів осіб, що зникли безвісти
    .
    Нацполіції дозволено направлення поштових повідомлень про штраф тільки в разі його несплати протягом 15 днів.
    Верховна рада йде на тритижневі канікули – наступне засідання відбудеться 18 травня.
  • Україна входить у період довгих вихідних. Через свята неробочими днями оголошено періоди – з 1 до 4 травня та з 8 до 10 травня.
  • Колишній глава Нафтогазу Коболєв має намір оскаржити в суді своє звільнення. Посли країн "великої сімки" вважають неприпустимим політичне втручання в корпоративне управління Нафтогазом.
  • Антимонопольний комітет оштрафував держкомпанію "Центренерго", групу ДТЕК олігарха Ахметова, а також ще кількох виробників за синхронне підвищення цін на вугілля у 2016–2019 рр.
  • Печерський суд Києва подовжив ще на 2 місяці утримання під вартою колишнього командира батальйону Донбас Семенченка в справі про створення незаконної приватної військової компанії.
  • Депутати від партії "Слуга народу" та директор Інституту національної пам’яті Дробович засудили проведення в Києві 28 квітня маршу на честь створення дивізії СС "Галичина". З різкими заявами з цього приводу виступили посли Німеччини та Ізраїлю.
  • За інформацією Мінфіну, сукупний держборг України в березні скоротився на 38,6 млрд грн – до 2 514 млрд грн, а в доларах – на $1,24 млрд до $90,17 млрд.
  • НБУ повідомив, що прибуток банківської системи в I кварталі скоротилася на 32 % проти аналогічного періоду минулого року та склав 10,9 млрд грн.
  • На міжбанку покупців валюти було менше, ніж продавців. Курс гривні незначно зміцнився, попри закупівлю валюти Укрексімбанком під контракти на постачання вакцин: 28,75 ₴/$ (-0,04 грн), 33,64 ₴/€ (+0,11 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, протягом доби проведено 90,1 тис. тестів, підтверджено зараження 10,1 тис. осіб, померли 307 хворих, одужали – 20,2 тис., вакциновано 73 тис. осіб. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що ще 500 тис. доз китайської вакцини CoronaVac надійдуть до України 29 квітня.
    У світі темпи поширення інфекції знову зростають – за даними сайту Worldometers у четвер зафіксовано 893 тис. випадків зараження, померли 15,1 тис. людей.
    Мерія Нью-Йорку планує повне скасування коронавірусних обмежень із 1 липня. Латвія дозволяє роботу літніх терас із 7 травня. Президент Франції Макрон очікує повного скасування карантину протягом 2 місяців. Італія подовжила карантин для туристів із ЄС ще на 15 днів із вимогою 5-денної самоізоляції та ПЛР-тесту, а також заборонила в’їзд туристів з Індії через спалах захворюваності. В’їзд туристів з Індії заборонила й Україна. "Індійський" штам коронавірусу зафіксовано у Франції, Румунії та Ізраїлі. Туреччина скасовує ПЛР-тест для туристів з України з 15 травня.
    Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що скасування урядами країн ЄС жорсткого карантину може спричинити новий спалах захворюваності. Європарламент пропонує запровадити "сертифікати вакцинації", як мінімум, на 1 рік.

Війна

  • Напруженість на Донбасі знову зростає. Перестрілки та вогневі контакти зі застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї сталися на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Павлополі, в околицях Донецька – у Красногорівці, Невельському, Пісках, Опитному та Авдіївці, у районі Горлівки – у Верхньоторецькому, Шумах та Новгородському, у Світлодарську в районі водосховища, а також на півночі Луганської обл. в околицях траси Р-66 – у Золотому та Причепилівці. У Верхньоторецькому окупанти атакували за підтримки гармат бойових машин піхоти. Під час бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Європарламент прийняв резолюцію, у якій закликав запровадити жорсткі санкції проти РФ у разі вторгнення її військ до України. Йдеться про відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT, зупинення імпорту російської нафти та газу, а також про оголошення санкцій проти наближених до влади олігархів. Підтверджено резолюцію про підтримку припинення будівництва газогону "Північний потік-2".
  • Держсекретар США Блінкен планує відвідати Україну наступного тижня.
  • Посол США в ОБСЄ Острієн закликала Росію розблокувати зону Керченської протоки та припинити ескалацію бойових дій на Донбасі.
  • МЗС РФ назвав "нерозумною спробою шантажу" Заходу та отримання преференцій у стосунках із НАТО заяву посла України в Німеччині про можливе відновлення ядерного статусу країни.
  • Міністерство культури внесло до списку санкцій російського репера під псевдо Моргенштерн.

Тренди

  • В Україні досі функціонує "вільна економічна зона Крим", яку було проголошено ще в липні 2014 р. Основним вигодонабувачем її є олігарх Фірташ, який має в Криму велике підприємство "Кримський титан". Депутат Умеров вважає, що СЕЗ буде скасовано Верховною Радою наприкінці травня.

 

No comments:

Post a Comment