April 29, 2021

28.04.2021: Кабмін звільнив главу Нафтогазу Коболєва

Кабмін звільнив главу Нафтогазу Коболєва

  • Кабмін звільнив главу Нафтогазу Коболєва.
  • Тариф на електроенергію для населення не зміниться до 30 червня.
  • Київ з 1 травня виходить із "жорсткого" карантину.
  • Тристороння контактна група так і не домовилася про "великоднє перемир’я".

В Україні

  • Кабмін подовжив до 30 червня дію тарифу на електроенергію для населення в розмірі 1,68 коп./кВт•год.
    Змінено правила оренди держмайна відповідно до закону, який прийнято в лютому 2020 р, а також ставки оренди для різних категорій орендарів.
    Уряд провів загальні збори акціонерів Нафтогазу, на якому розглянув звіт про діяльність компанії за 2020 р. Роботу наглядової ради та глави Нафтогазу Коболєва визнано незадовільною через консолідовані збитки за підсумками року в розмірі 19 млрд грн. Коболєва та 4 членів наглядової ради за квотою уряду звільнено. Головою компанії призначено в. о. міністра енергетики Вітренка, який до того обіймав посаду виконавчого директора Нафтогазу. Вітренко заявив, що пропозицію очолити Нафтогаз він отримав від президента та прем’єр-міністра. Пресслужба Нафтогазу назвала звільнення Коболєва "юридичною маніпуляцією". На думку низки юристів та депутатів, зняття Коболєва Кабміном є незаконним і суперечить нормам корпоративного управління, що може зашкодити співпраці зі МВФ. Прессекретар Держдепартаменту США Прайс заявив, що від дотримання принципів корпоративного управління в Нафтогазі залежатиме довіра до України.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив, що з 17 травня буде запущено систему реєстрації місця проживання громадян через портал "Дія". Зареєструватися зможуть і орендарі житла, у цьому випадку реєстрацію мусить підтвердити власник нерухомості.
  • Колишнього міністра економіки Данилюка звільнено з посади голови наглядової ради Національного депозитарію, його також виключено зі складу ради.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення оштрафувала канали "Наш" та NewsOne за розпалювання міжнаціональної ворожнечі й заклики до зміни конституційного ладу України.
  • За інформацією Держстату, заборгованість із зарплати в березні зросла на 5,3 % і склала 3,89 млрд грн. Реальна зарплата в березні зросла на 9,5 %.
  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно, попит і пропозиція швидко дістали рівноваги без втручання НБУ. Обсяг торгів був незначним, як і в попередні дні. Курс на четвер встановлено на позначці 28,79 ₴/$ (+0,02 грн), 33,53 ₴/€ (-0,03 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, протягом доби в Україні зроблено 93,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 11,6 тис. осіб, померли – 387 хворих, видужали 18,4 тис. 28 квітня в Україні зроблено майже 70,5 тисяч щеплень, з початку кампанії вакцинації впродовж доби робилося не більше ніж 22 тис. щеплень.
    Мер Києва Кличко оголосив, що з 1 травня столиця переходить до "жовтої" карантинної зони. Відновлюється робота транспорту, торгово-розважальних центрів, закладів культури та громадського харчування. З 5 травня відновлюється навчальний процес у школах та вишах.
    У світі зафіксовано 887 тис. випадків зараження, померли 15,3 тис. осіб. Європейська зовнішньополітична служба звинуватила Росію в поширенні дезінформації, метою якої є підрив довіри до західних вакцин.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії всією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської області, окупанти застосовують міномети, гранатомети та стрілецьку зброю. Вогневі контакти та перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, Гнутове, Павлопіль, у районі Донецька – в Опитному та Авдіївці, в околицях Горлівки – у Зайцевому, у Світлодарську на березі водосховища, а також у Золотому в районі КПВВ на окуповану територію, що досі не відкрито. У Водяному окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. Унаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець.
    Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи на рівні глав делегацій, на якій обговорювалося оголошення "велекоднєго перемир’я". Текст угоди про режим тиші погодити не вдалося.

Україна та світ

  • На думку єврокомісара із закордонних справ Борреля, Росія прагне посилити конфронтацію із Заходом, тому ЄС має бути готовим до затяжного періоду важких відносин із РФ.
    Серед питань, які президент США Байден має намір обговорити на переговорах із російським президентом Путіним, буде ситуація навколо України.
    Президент Зеленський назвав Ватикан ідеальним місцем для зустрічі з Путіним для мирних переговорів щодо врегулювання на Донбасі.
    Голова Держприкордонслужби Дейнеко заявив, що Росія почала відведення військ із Криму, проте підрозділи поблизу східного кордону України залишаються на місці.

 

No comments:

Post a Comment