April 22, 2021

21.04.2021: Путін погрожує Заходу жорсткою реакцією за перетин "червоних ліній"

Путін погрожує Заходу жорсткою реакцією за перетин "червоних ліній"

  • Путін погрожує Заходу жорсткою реакцією за перетин "червоних ліній".
  • Кабмін подовжив карантин до 30 червня.
  • Зеленський запровадив санкції проти юридичних і фізичних осіб.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про реструктуризацію валютних кредитів приватних осіб. Також підписано указ про введення в дію рішення РНБО від 15 квітня – про санкції проти 13 фізосіб та 95 компаній, що передбачає повне заморожування їхніх активів.
  • Кабмін затвердив законопроєкт "про консолідацію земель", у якому міститься положення про скасування права громадян країни на безплатне отримання 2 га землі. Представник уряду у Верховній Раді депутат від "Слуги народу" Мокан заявив, що документ, нібито, не містить подібної норми.
  • Укртрансгаз повідомив, що з 15,4 млрд м³ газу, що залишилися в підземних сховищах після опалювального сезону, майже 5 млрд м³ належать іноземним компаніям.
  • Міністерство соцполітики повідомило про посилення контролю за призначенням та видаванням субсидій на оплату комунальних послуг.
  • За інформацією Держстату, роздрібний товарообіг у березні виріс на 13,1 % проти аналогічного періоду минулого року та на 11,8 % проти березня.
  • Окружний адмінсуд Києва скасував рішення Ради НБУ про догану заступникам голови правління Рожкової та Сологубу за "порушення стратегії комунікацій". НБУ подасть апеляцію на це рішення суду.
  • Мінфін погасив ОВДП на суму 2,5 млрд грн, левова частка цієї суми потрапила на валютний ринок. Виступ російського президента не заспокоїв іноземних спекулянтів, які поступово позбавляються українських гривневих держоблігацій. Це призвело до зростання курсу долара: 28,06 ₴/$ (+0,05 грн), 33,70 ₴/€ (-0,04 грн), 3,65 ₴/10 руб. НБУ в торгах знову участі не брав. Глава НБУ Шевченко попередив комерційні банки про небажаність купівлі облігацій понад ліміт, а також про посилення вимог до видавання кредитів рефінансування, які банки спрямовували на купівлю ОВДП. Після того, як Мінфін витратить на обслуговування та погашення держборгу дивіденди Приватбанку та прибуток НБУ, у нього бракуватиме коштів на подальші виплати, якщо нерезиденти не відновлять купівлю гривневих ОВДП. Більшість великих держпідприємств показали за підсумками року збитки замість прибутку, зокрема, Нафтогаз, Укренерго та Державна продовольчо-зернова корпорація, що ще більше звужує можливості Кабміну з управління держборгом.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією Міністерства охорони здоров’я, у країні протягом доби проведено 102 тис. тестів, підтверджено зараження 16,2 тис. осіб, одужали – 18,8 тис., померли – 470. У світі зафіксовано 881 тис. випадків зараження, померли – 14,1 тис. людей.
    Кабмін подовжив режим надзвичайної ситуації та карантин до 30 червня.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що на отримання компенсації в розмірі 8 тис. грн уже подали заяви 206 тис. підприємців та їхніх найманих працівників, хоча Мінфін спрогнозував усього 175 тис. подібних виплат.
    Опубліковано національний план вакцинації від коронавірусу, який передбачає збільшення кількості щеплень до 5,65 млн на місяць, починаючи з травня. На думку чиновників, подібні темпи забезпечать формування колективного імунітету в країні наприкінці року. Реальні темпи вакцинації на понад 10 разів нижче, ніж передбачено планом, через зривання постачання препаратів та небажання населення вакцинуватися.

Війна

  • Окупанти посилили обстріли на Донбасі, з мінометів та гармат бойових машин піхоти тощо. Бойові дії тривають в околицях Донецька – у Красногорівці, Пісках, Первомайському, у Кам’янці неподалік від Авдіївки та в районі Горлівки – у Південному, Шумах, Зайцевому, Новгородському. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що впродовж доби втрат серед українських військовослужбовців не було, армія на Донбасі дотримується режиму припинення вогню, про факти його порушення окупаційними військами повідомлено місію ОБСЄ. Спостерігачі місії протягом доби зафіксували 279 вибухів у Донецькій області та 3 – у Луганській.
    Розвідувальні літаки НАТО здійснили обліт акваторії Чорного моря на південь від Криму та в районі російського узбережжя Кавказу, американський безпілотник Global Hawk здійснив також політ уздовж лінії бойових дій на Донбасі.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін виступив із посланням перед Федеральними зборами. У ньому він заявив про претензії Росії на світове лідерство та новий переділ світу 5 країнами "ядерного клубу" – членами Ради безпеки ООН. Він погрожує Заходу "швидкою та жорсткою" реакцією в разі перетину "червоних ліній", які Росія визначатиме сама, а також від втручання у внутрішні справи Білорусі. Прессекретар російського президента Пєсков повідомив, що Путін ознайомився з пропозицією президента Зеленського щодо проведення зустрічі на Донбасі. Український міністр закордонних справ Кулеба закликав європейські країни відключити Росію від системи глобальних розрахунків SWIFT у разі ескалації агресії, а США – поставити в Україну системи радіоелектронної боротьби для протидії атак на канали зв’язку.
    Росія висилає 10 співробітників посольства в Москві. Комітет із міжнародних справ Сенату США підтримав законопроєкт про збільшення допомоги Україні.
    Президент Фінляндії Нііністе не виключає вступу країни в НАТО на тлі ескалації агресивних дій Росії.


 

No comments:

Post a Comment