April 20, 2021

19.04.2021: Переговори радників глав держав "нормандського формату" завершилися нічим

Переговори радників глав держав "нормандського формату" завершилися нічим

  • Переговори радників глав держав "нормандського формату" завершилися нічим.
  • Темпи поширення коронавірусу в Україні знизилися.

В Україні

  • Нафтогаз подав позов на уряд із вимогою "відшкодування збитків" у розмірі 4,5 млрд грн.
  • Керівництво "Укрзалізниці" веде її до розвалу. За повідомленням пресслужби компанії, запасів дизпалива вистачить лише на 4 доби роботи, нібито "через відмову постачальників" відвантажувати паливо.
  • Прокуратура програла у Верховному суді позов про стягнення пені з компанії "Укрнафта" за несвоєчасно сплачені державі дивіденди. Компанію фактично контролюють через офшорні фірми олігархи Коломойський та Боголюбов, попри те, що вони є власниками лише міноритарного пакету акцій.
  • Міністр фінансів Марченко оголосив, що Кабмін планує отримання від МВФ другого траншу кредиту stand by у вересні, проте визнав, що не погоджено навіть попередні умови виділення коштів.
  • За словами глави НБУ Шевченка, портфель держоблігацій у банках перевищив безпечний поріг і сягнув майже 40 % об’єму депозитів, що становить 518 млрд грн, за ліквідності банківської системи у 160–170 млрд грн. Це підштовхує уряд до нових запозичень для покриття витрат із погашення та обслуговування держборгу, що спричиняє його швидке зростання. Шевченко заявив, що НБУ й надалі буде незалежною інституцією, а він, як глава регулятора, не дасть змогу фінансувати дефіцит держбюджету.
  • Шевченко виступає проти адміністративного регулювання комісій банків у торгових операціях та еквайрингу, що, на його думку, негативно вплине на безготівковий ринок та призведе до скорочення мережі POS-терміналів.
  • Попри піковий день розрахунків із бюджетом, гривні так і не вдалося зміцнитися – попит на валюту перевищував пропозицію. Курс на вівторок встановлено на позначці 28,01 ₴​/$ (+0,03 грн), 33,71 ₴/€ (+0,18 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Український МОЗ уперше за довгий час констатував перевищення кількості осіб, що одужали – 12,1 тис. над підтвердженими випадками інфікування на коронавірус – 8,9 тис. У понеділок проведено 77,7 тис. тестів, померли 367 хворих. За даними сайту Worldometers, у світі в понеділок зафіксовано 658 тис. випадків зараження, померли 9,8 тис. людей.
    За даними Держстату, смертність населення в I кварталі перевищила покажчики 2020 року на 8 % – 109,1 тис. проти 100,7 тис. осіб. У 2020 р померли 616,8 тис. людей, що на 6,1 % більше, ніж у 2019 р.
    Офіс президента повідомив, що на отримання компенсації за вимушений простій під час карантину в перший же день реєстрації подано майже 100 тис. заяв підприємців.
    За твердженням міністра охорони здоров’я Степанова, країна вже минула пік захворюваності третьої хвилі епідемії. Він заявив, що на Великдень та травневі свята уряд не планує оголошувати нові обмеження, проте він очікує спалахи захворюваності за 3–4 тижні після свят. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що найближчим часом у кількох областях буде скасовано "червоний" рівень карантину, проте в Києві ситуація є складною.
    Чиновники Центру громадського здоров’я стверджують, що повторно заразитися на коронавірусну інфекцію можна навіть за півтора місяця, хоча статистика та дослідження закордонних вчених свідчать про протилежне. У лікарнях практично немає пацієнтів із повторним інфікуванням. Низка експертів пов’язують таке залякування з падінням темпів вакцинації та зменшенням кількості осіб, що записуються на щеплення.
    Користувачів соцмереж обурило проведення в готелі Fairmont під час карантину вечірки скандальним депутатом від "Слуги народу" Тищенком. За фактом порушення Нацполіція відкрила кримінальне провадження.
    Президент США Байден оголосив, що всі американські громадяни дістали право на безплатну вакцинацію в будь-який час. Щодня в країні робиться майже 3,2 млн щеплень. Держдепартамент США планує оголосити 80 % країн світу небажаними для подорожей громадян США через несприятливу епідеміологічну ситуацію.

Війна

  • За інформацією штабу операції об’єднаних сил, у понеділок та вночі у вівторок на Донбасі окупанти 7 разів порушили режим припинення вогню. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у районі Авдіївки й у Майорську на околиці Горлівки, неподалік – у Південному – з протитанкових ракетних комплексів, мінометів, зенітних установок та стрілецької зброї, а в Зайцевому окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони" з гранатометів. Перестрілки сталися в Пісках на околиці Донецька. Упродовж доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
    На думку віцепрем’єр-міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій Резнікова, Європа не готова надати Україні військову допомогу, проте допоможе фінансами та технікою. Він, як і раніше, стверджує, що Росія не планує нападати на Україну, але замовчує можливість наступу російської армії під прикриттям "військ республік".

Україна та світ

  • Офіс президента повідомив, що радники глав держав "нормандської четвірки" обговорили "кластери з виконання мінських домовленостей" та домовилися "надалі працювати над їхнім узгодженням". Російська делегація назвала переговори "провальними". Українська делегація запропонувала провести наступну зустріч на лінії бойових дій на Донбасі, для прийняття рішень у конкретних умовах.
    Глава МЗС Німеччини Маас заявив, що Росія мусить "перейти від провокацій до кооперації", а територіальна цілісність України "не підлягає обговоренню". Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що керівництво ЄС поки не планує жодних санкцій через ситуацію на українсько-російському кордоні та переслідування опозиціонера Навального. Водночас він визнав, що на українському кордоні зосереджено майже 150 тис. російських військовослужбовців. Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що чисельність угруповання військ РФ на українсько-російському кордоні вже вища за рівень 2014 р і постійно зростає, що викликає стурбованість американської влади. Європейське командування сил США у Європі перекинуло до Польщі кілька десятків винищувачів F-15 та F-16 для спільних навчань із польською армією. Держдепартамент США закликав РФ відмовитися від блокування судноплавства в акваторіях Чорного та Азовського морів у районі Керченської протоки.
  • Газпром законтрактував на травень для транзиту газу до Європи через українську газотранспортну систему всі виставлені на аукціон додаткові потужності. Отже, у січні, квітні та травні прокачування через Україну складе 124,5 млн м³ на добу за розрахункової норми 109,0 млн м³ на добу, зважаючи на 40 млрд м³ прокачування на рік.
  • У США відправилася нова посол України колишня міністр фінансів Маркарова.

Тренди

  • На думку керівництва Асоціації фермерів України, чинний закон про продаж землі сільськогосподарського призначення не дасть змоги малим фермерським господарствам брати участь у купівлі вільних земель, ба більше, їм не вистачить коштів навіть для викупу землі, якою вони користуються на умовах довгострокової оренди. Такий стан призведе до скуповування землі латифундистами, іноземними фондами та банками.
  • Міністр фінансів Марченко назвав главу виконкому Нацради реформ Саакашвілі "шулером із великої дороги" у відповідь на підтверджені фактами звинувачення в дахуванні корупції на митниці.


 

No comments:

Post a Comment