April 17, 2021

16.04.2021: Зеленський, Макрон та Меркель закликали Путіна відвести війська від українського кордону

Зеленський, Макрон та Меркель закликали Путіна відвести війська від українського кордону

  • Зеленський, Макрон та Меркель закликали Путіна відвести війська від українського кордону.
  • Парламентські партії отримали з бюджету ще 153 млн грн.
  • Закриття справи "Роттердам+" знову скасовано.

В Україні

  • 4 парламентські партії отримали з бюджету на фінансування статутної діяльності в другому кварталі 153 млн грн, понад половину – 86,4 млн – отримала партія "Слуга народу".
  • В.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Грищук повторно скасував постанову прокурора Пономаренка про закриття справи про розкрадання держкоштів унаслідок застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • За даними Держстату, підприємства України скоротили у 2020 р прибуток до оподаткування на 41 % проти 2019 р – з 447 до 264 млрд грн.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив про ліквідацію "Всеукраїнського банку розвитку", який належав синові колишнього президента Януковича.
  • За словами глави НБУ Шевченка, уряд незабаром планує виставити на продаж найбільший банк країни – Приватбанк. Він сподівається, що цей актив зацікавить інвесторів.
  • Нацбанк наказав небанківським фінустановам до 17 червня розкрити свою структуру власності та кінцевих власників.
  • У п’ятницю активність міжбанківського ринку знизилася. Нерезиденти не купували валюту, здебільшого угоди укладалися між вітчизняними імпортерами та експортерами. Курс гривні на понеділок встановлено на позначці 27,98 ₴/$ (+0,02 грн), 33,53 ₴/€ (+0,06 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,05 грн). Нацбанк не бере участі в торгах уже 2 тижні.

Київ

  • Мер Києва Кличко оголосив про перенесення на 4 травня, через карантин, початку планових відключень гарячого водопостачання.
  • Київська міська адміністрація опублікувала мапу бомбосховищ у місті. На думку низки експертів, вона не є дійсною, оскільки більшість об’єктів перебувають у жалюгідному стані, частина – забезпечують лише мінімальний захист.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у п’ятницю було проведено 105,2 тис. тестів, підтверджено зараження 15,0 тис. осіб, одужали – 9,7 тис., померли – 440 хворих. У світі впродовж доби зафіксовано 830 тис. випадків інфікування, померли 12,5 тис. людей.
    Мер столиці Кличко оголосив про запровадження додаткових обмежень на Великдень та закликав церкви забезпечити відеотрансляцію богослужінь. Він заявив, що "завдяки локдауну" ситуацію вдалося стабілізувати, проте висловив побоювання щодо можливого спалаху після свят. Мерія Львова подовжила карантин до 4 травня, відновивши з 19 квітня навчання учнів молодших класів у школах, роботу непродовольчих ринків, а також літніх терас ресторанів та кафе.
    Головний санлікар Ляшко оголосив про отримання Україною перших 117 тис. доз вакцини Pfizer-BioNTech в рамках ініціативи COVAX. Він заявив, що партію буде розділено на 2 рівні частини для повторного щеплення за 25 днів, вакциновано нею буде персонал та мешканці будинків для людей похилого віку, а також співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив про відмову від практики щеплень залишками вакцин "публічних людей", і використання препаратів тільки для вакцинації осіб, яких включено до списків 1 та 2 етапів.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли позиції українських військ із мінометів в околицях Донецька – у Мар’їнці, Невельському та Опитному, а також у районі Горлівки – у Новгородському. Вогневі контакти з використанням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Тарамчуку в районі траси Донецьк – Маріуполь, у Красногорівці, Водяному та Пісках в околицях Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Новоолександрівці Попаснянського району Луганської обл. У Майорську на околиці Горлівки окупанти здійснили мінування "сірої зони" гранатометами. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
    У районі прифронтового селища Гнутового на міні підірвався трактор, який проводив польові роботи. Тракторист дістав легких поранень.

Україна та світ

  • У Парижі відбулися переговори президента Зеленського з президентом Франції Макроном, пізніше до них у режимі відеоконференції під’єдналася канцлер Німеччини Меркель. Лідери 3 країн закликали Росію до відведення військ від кордону з Україною. Американська адміністрація не планувала участі в перемовинах. Зеленський повідомив, що темами обговорення були загострення ситуації на сході України та проведення саміту в "нормандському форматі". Він висловив надію, що участь Макрона "зробить штучне дихання" переговорам "нормандської четвірки". Зеленський оголосив, що 19 квітня відбудеться зустріч радників глав 4 держав, на якій обговорюватимуться якісь "кластери" рішень, і це, за його словами, наблизить проведення саміту на вищому рівні. Прессекретар російського президента Пєсков залишив без відповіді запитання журналістів щодо можливості участі Путіна в саміті та прямих переговорів із Зеленським.
  • Президент Зеленський заявив, що найкращим способом встановлення миру в Україні є вступ країни до НАТО, водночас він стверджує, що цей процес не можна прив’язувати тільки до реформ. За його словами, він хоче почути на саміті Альянсу підтримку надання Україні плану дій із членства (ПДЧ). Він стверджує, що Росія блокує реформи в країні застосовуючи пропаганду, дезінформацію та війну. Зеленський сподівається, що прямі переговори американського та російського президентів дадуть змогу знизити градус напруги між Росією й Україною. Він назвав "Північний потік-2" енергетичною війною та попередив, що в разі його добудови програє не лише Україна. Зеленський заявив, що декларацію про підтримку вступу України до ЄС підписали "вже кілька" країн-членів, проте є інформація щодо лише одного подібного протоколу – із Литвою.
  • Росія перекинула до Криму підрозділи авіацію з Кавказу під приводом проведення загальновійськових навчань за участю Чорноморського флоту. Заст. міністра внутрішніх справ РФ Горовий зажадав від сусідніх країн повернення своїх громадян, які нелегально перебувають у країні. За його твердженням, у Росії наразі перебувають понад 150 тис. нелегальних мігрантів з України.
    МЗС РФ повідомив про заборону в’їзду до країни 8 колишнім та наявним американським чиновникам за "реалізацію антиросійського курсу".
    Командувач військами США в Європі генерал Уолтерс уважає цілком можливим вторгнення Росії до України протягом наступних кількох тижнів. Прессекретар генерального секретаря НАТО назвав закриття акваторії Чорного та Азовського морів невиправданим кроком та підривом стабільності в регіоні.
    Командувач об’єднаних сил генерал Наєв стверджує, що керівництво країни розглядає 3 сценарії дій російських військ та військових формувань "республік" і за кожним з них відпрацьовано плани реагування. Начальник Генштабу генерал Хомчак закликав місцеву владу відмовитися від створення незаконних збройних формувань, не нагнітати ситуацію та не роздувати паніку.
    Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін заявила про підтримку американською адміністрацією українського суверенітету і про збільшення американського контингенту в країні в разі потреби. Вона попередила Росію про наслідки ескалації агресії проти України.
    Керівництво ЄС утримується від коментарів щодо можливої ​​підтримки американських санкцій проти РФ. Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що санкції не вплинуть на макроекономічну стабільність Росії.

 

No comments:

Post a Comment