April 16, 2021

15.04.2021: НБУ підвищив облікову ставку до 7,5 %

НБУ підвищив облікову ставку до 7,5 %

  • НБУ підвищив облікову ставку до 7,5 %.
  • Верховна Рада прийняла ще один закон про розмитнення "євроблях".
  • Степанов оголосив "особливий режим" карантину на травневі свята та Великдень.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про прирівнювання електронних паспортів у додатку для смартфона "Дія" до фізичних документів.
    Відбулося засідання РНБО, на якому в закритому режимі було розглянуто ситуацію на Донбасі. Після засідання президент Зеленський заявив, що ситуація в регіоні контрольована, а армія готова до бойових дій. Він також оголосив про запровадження санкцій проти ще 12 "топ-контрабандистів", та про доручення Антимонопольному комітету розробити "фундаментальний законопроєкт" про статус олігархів із можливістю застосування санкцій проти них.
    Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про удосконалення методів боротьби з рейдерськими захопленнями підприємств. Заплановано надання права Мін’юсту забороняти реєстраційні дії на період розгляду скарг про захоплення, а також збільшення терміну оскарження.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про зміну порядку декларування цінних паперів. Зокрема, не потрібно буде вказувати номери рахунків, на яких обліковуються некомпенсовані кошти Ощадбанку СРСР, виключено з декларування цінні папери з номінальною вартістю менш ніж 1 прожитковий мінімум.
    Перерозподілено бюджетне фінансування міністерств, виділено кошти на новостворене міністерство сільського господарства.
    Прийнято закон про сертифікацію держкомпанії "Укренерго", що є необхідною умовою для приєднання України до європейської енергетичної системи.
    Депутати прийняли в першому читанні законопроєкт про особливий режим оподаткування IT галузі, а також про впровадження додаткової форми взаємовідносин працівників та роботодавців галузі й гарантії захищення інвестицій.
    Прийнято закон про спрощення розмитнення автомобілів на єврономерах, які було ввезено на територію України до 31 грудня 2020 р.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про обкладання ПДВ електронних послуг, що надаються нерезидентами фізичним особам постачальниками, які не мають постійних представництв на території України. Запланована ставка податку є однією з найбільших у світі та становить 20 %. Фактично, у разі прийняття цього закону всі електронні транскордонні послуги для громадян подорожчають на 20 %.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про стимулювання інвестицій в індустріальні парки. До українського реєстру включено 47 парків, більшість із них зареєстровано у 2014 та 2017 рр.
    Депутати прийняли за основу президентський законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в електронних деклараціях. Покарання за такі дії – м’якіші, ніж у законі, який скасував Конституційний суд.
    Також у першому читанні прийнято законопроєкт про збільшення кворуму для проведення засідань та прийняття рішень Конституційним судом. На думку низки експертів, його метою є отримання повного контролю над судом президентом та його оточенням.
  • НБУ погіршив оцінку зростання ВВП країни у 2021 році з 4,2 % до 3,8 % через негативні наслідки карантину.
  • Правління НБУ прийняло рішення підвищити облікову ставку на 1 % – до 7,5 %, хоча більшість експертів очікували менш значного зростання. Заст. голови Нацбанку Сологуб заявив, що регулятор готовий ще підвищити ставку для уповільнення зростання інфляції до планового рівня 5 % за підсумками року. Він також прогнозує зростання ставок за депозитами та вартості кредитних ресурсів, що ще більш "схлопне" економіку. Водночас зросте і прибутковість держоблігацій – чиновники сподіваються на пожвавлення їхньої купівлі нерезидентами та поповнення міжнародних резервів після продажу ними валюти для викупу ОВДП.
    Попри спроби Нацбанку стабілізувати ситуацію, у четвер курс гривні щодо долара на торгах значно знизився. Наприкінці сесії він впав на 8 коп. через продажі нерезидентів, що позбавляються гривневих ОВДП та виводять кошти за кордон в умовах ескалації ситуації на кордоні та Донбасі, що триває, і запровадження нових санкцій США проти РФ. Офіційний курс на п’ятницю зафіксовано на позначці 27,96 ₴/$ (-0,02 грн), 33,46 ₴/€ (-0,01 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,05 грн). Глава НБУ Шевченко констатував зростання попиту на валюту з боку нерезидентів після загострення зовнішньополітичної ситуації навколо країни.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, в Україні впродовж доби проведено 109,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 17,5 тис. випадків інфікування, одужали 12,1 тис. осіб, померли – 438 хворих. У світі зареєстровано 838 тис. випадків зараження, померли 13,9 тис. людей.
    Степанов заявив, що Кабмін планує оголошення "особливого режиму" на травневі свята та православний Великдень, щоби запобігти великим скупченням людей. Київська міська адміністрація дозволила адвокатом користування громадським транспортом без спецперепусток. Головний санлікар Ляшко оголосив, що Чернівецьку область уже незабаром буде виведено з "червоної" карантинної зони.
    У США вакциновано принаймні однієї дозою вакцини 80 % пенсіонерів, а 64 % – уже дістали двох щеплень.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, ВСУ на Донбасі завершили добу без втрат. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів та стрілецької зброї в Майорську в околицях Горлівки, перестрілки сталися в Пісках на околиці Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, а також у Новозванівці неподалік від Попасної в Луганській області. У Новгородському в районі Горлівки окупанти знову провели дистанційне мінування сірої зони, а в Майорську – безпілотником проводили авіарозвідку.

Україна та світ

  • Президент США Байден запровадив санкції проти фізичних та юридичних осіб РФ за кібератаки на американські держустанови, заборонив операції із російським державним суверенним боргом та оголосив режим надзвичайного стану через агресивні дії Росії на кордоні з Україною й у Криму. Він заявив, що санкції могли б бути й жорсткішими, проте США закликають Росію до деескалації відносин. Мін’юст США почав перевірку російських компаній, що можуть мати вплив на постачання товарів та послуг до країни. Єврокомісар із закордонних справ Боррель та пресслужба НАТО висловили підтримку санкцій США й закликали Росію виконати міжнародні зобов’язання, припинити провокації та знизити напруженість на українському кордоні та в окупованому Криму. МЗС РФ закликав країни Заходу не вважати військові навчання поблизу кордонів України проявом "агресивних намірів". Прессекретар МЗС РФ Захарова оголосила про виклик американського посла для давання пояснень та заявила, що США отримають рішучу "невідворотну" відповідь на санкції.
    На думку низки експертів, американська адміністрація відмовилася від направлення до Чорного моря військових кораблів через побоювання щодо ескалації напруженості між Росією та Україною. РФ оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня частини акваторії Чорного моря й Керченської протоки для іноземних військових кораблів. В Азовському морі російські катери Берегової охорони ФСБ спробували зірвати планові навчання українських катерів у 30 км від Керченської протоки.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українська влада готова до зустрічі на вищому рівні в "нормандському форматі", проте її уникає президент Росії. Він також повідомив, що низка країн Заходу готові надати Україні конкретну військово-технічну допомогу в разі прямої агресії РФ.
    Польща оголосила персонами нон грата трьох співробітників російського посольства у Варшаві за ведення шпигунської діяльності. МЗС Великобританії викликав російського посла для давання пояснень із приводу концентрації військ поблизу українського кордону та в Криму. Міністри закордонних справ країн Балтії закликали РФ припинити провокації й висловили підтримку приєднання України до НАТО. Ситуацію навколо України обговорили канцлер Німеччини Меркель та прем’єр-міністр Канади Трюдо. Меркель оголосила, що приєднається у форматі відеоконференції до переговорів президентів Франції та України 16 квітня.
    Мер Івано-Франківська Марцінків доручив створити загін добровольців для захисту країни в разі повномасштабної агресії Росії.
    За опитуванням суспільної думки, ставлення населення Росії до України впродовж місяця істотно погіршився через ескалацію бойових дій та масовану антиукраїнську пропаганду на ТБ.
  • Німеччина запустила EUGAL – наземну частину газогону "Північний потік-2". Труба використовуватиметься для прокачування газу "Північного потоку-1", до моменту, коли до неї потрапить російський газ із другої гілки.
  • Президент Ради ЄС Мішель пообіцяв президенту Зеленському приїхати на саміт "Кримської платформи" в серпні й висловив підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Тренди

  • Глава фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Арахамія завив, що пакет акцій підприємства "Мотор Січ" було продано через офшори й оплачено кредитними коштами китайських держбанків.


 

No comments:

Post a Comment