April 15, 2021

14.04.2021: За словами міністра Степанова, Україна перетнула пік епідемії

За словами міністра Степанова, Україна перетнула пік епідемії

  • За словами міністра Степанова, Україна перетнула пік епідемії.
  • Жорсткий карантин у Києві подовжено до 30 квітня.
  • Кабмін направив до Верховної Ради звіт про діяльність за рік.

В Україні

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд направив до Верховної Ради звіт про діяльність за 2020 рік, попри те, що депутати так і не затвердили програму діяльності Кабміну.
    Уряд затвердив порядок проведення іспиту на володіння українською мовою.
    Кабмін ухвалив постанову про види доходів, що підлягають компенсації в разі несвоєчасних виплат. До них віднесено пенсії, соціальні виплати, стипендії, зарплата (грошове забезпечення), індексація доходів, відшкодування з причини втрати здоров’я та в разі втраті годувальника.
    Головою Податкової служби терміном на 5 років призначено Любченка, яких досі виконував обов’язки керівника відомства.
  • Партія "Слуга народу" оголосила про перемогу свого кандидата атлета Вірастюка на позачергових виборах до Верховної Ради в Івано-Франківській обл. Відрив від представника партії "За майбутнє" Шевченка, який посів 2 місце, склав усього 422 голоси. Окружна виборча комісія не включила до підрахунку бюлетені з голосами за Шевченка, які зникли на кількох ділянках, тому, найімовірніше, це рішення знову буде оскаржено в суді.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг анулювала ліцензію компанії "Донецькоблгаз" за порушення законодавства і зловживання в постачанні газу.
  • Торгівля валютою на міжбанку йшла досить активно насамперед через угоди між українськими імпортерами та експортерами. Попри виплати 13,2 млрд грн погашення ОВДП, ці кошти поки не потрапили на торги. На думку банкірів, нерезиденти очікують розвитку ситуації на Донбасі та українсько-російському кордоні й поставили покупки держоблігацій "на паузу". Звістка про підготовку переговорів президентів США та РФ трохи заспокоїла ринок і дало змогу  гривні зміцнитися, хоча ніхто з аналітиків не може спрогнозувати, скільки триватиме цей стан. На четвер курс встановлено на позначці 27,97 ₴/$ (-0,04 грн), 33,48 ₴/€ (+0,15 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,07 грн). НБУ в торгах знову участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомило про проведення в середу 119,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 16,4 тис. випадків інфікування, одужали – 11,1 тис. осіб, померли – 433. У світі впродовж доби, за даними сайту Worldometers, підтверджено 804 тис. випадків зараження, померли 13,6 тис. людей.
    У Києві "жорсткий карантин" подовжено до 30 квітня, проте всюди працюють відкриті майданчики кафе та ресторанів, а маршрутки возять людей без спецперепусток. За твердженням мера Кличка, у столиці зайнято 71 % ліжок у стаціонарах, які залучено для лікування хворих на коронавірус. Прем’єр-міністр Шмигаль підтвердив, що уряд не планує оголошувати загальнонаціональний "жорсткий карантин", всупереч тому, що в низці регіонів епідеміологічна ситуація не поліпшується. За твердженням міністра охорони здоров’я Степанова та експертів Національної академії наук, ситуація в країні покращується – пік епідемії вже пройдено.
    Кабмін виділив 6,5 млрд грн на закупівлю вакцин із фонду загального фінансування програми медичних гарантій. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що вакцина від коронавірусу з’явиться у вільному продажу не раніше листопада.
    Уряд переніс на 19 квітня початок реєстрації підприємців на отримання компенсації за втрату доходів унаслідок карантину.
    Данський уряд остаточно відмовився від використання вакцин AstraZeneca та Johnson&Johnson. Європейське агентство з лікарських засобів планує повторно розглянути заявку компанії AstraZeneca, яка змінила назву свого препарату на Vaxzevria.

Війна

  • На Донбасі триває протистояння між українськими військами та окупаційними військовими корпусами "республік". За інформацією штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат. Окупанти обстріляли українські позиції зі стрілецької зброї та гранатометів усією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської області. Перестрілки сталися в Невельському в околицях Донецька, у Майорську на околиці Горлівки, у Світлодарську, а також у Золотому в районі траси Р-66 "Бахмутка" неподалік від ділянки розведення військ. З Донецька та Луганська надходять повідомлення про підготовку "республік" до наступу українських військ – мішками з піском закладають вікна нижніх поверхів адмінбудівель.
    Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі, на якій, за повідомленням голови української делегації Кравчука, сторони домовилися й надалі обговорювати заходи з дотримання режиму припинення вогню та фіксації його порушень.

Україна та світ

  • МЗС Туреччини повідомив про відмову командування американського флоту направити 2 бойових кораблі до Чорного моря. Це сталося після телефонної розмови президентів США і РФ. За словами держсекретаря США Блінкена, зустріч Путіна та Байдена може відбутися "найближчими тижнями". Росія перекинула до акваторії Чорного моря кілька кораблів для проведення навчань з артилерійськими стрільбами.
  • Глави МЗС країн-членів НАТО висловили спільну стурбованість нарощуванням військового угруповання РФ на кордоні з Україною. Прессекретар російського президента Пєсков закликав країни Заходу "спонукати українців до відмовлення від провокацій".

 

No comments:

Post a Comment