April 14, 2021

13.04.2021: Мінфін і банки запустили систему автоматичного списання боргів, зокрема, за комунальні послуги

Мінфін і банки запустили систему автоматичного списання боргів, зокрема, за комунальні послуги

  • Мінфін і банки запустили систему автоматичного списання боргів, зокрема, за комунальні послуги.
  • Депутати так і не знизили тарифи на електроенергію та транспортування газу.
  • Верховна Рада відмовилася запровадити штрафи за порушення самоізоляції.
  • Втрати ВСУ на Донбасі у вівторок – 1 бійця вбито, 3 – поранено.

В Україні

  • Депутати прийняли в першому читанні закон про збільшення держборгу ще на 20 млрд грн під програму забезпечення житлом. Фінансування програми планується через випуск на цю суму держоблігацій у гривні, які надалі планується обміняти на акції "Української фінансової житлової компанії".
    На повторне перше читання відправлено законопроєкт, що передбачає запровадження гарантованого рівня та якості житлово-комунальних послуг, а також інтелектуальних систем обліку їхнього надання.
    Внесено зміни до закону про обов’язкове державне соціальне страхування, які усувають помилку закона від грудня 2020 р, після якої 2,5 млн одержувачів допомоги було позбавлено виплат із тимчасової непрацездатності.
    Прийнято закон про захист позичальників, що взяли кредит у валюті, про пом’якшення реструктуризації їхніх кредитів та податкові пільги для банків, що надали ці кредити.
    Був остаточно відхилено законопроєкт Кабміну про надання права місцевій владі та Нацполіції накладати штрафи за порушення самоізоляції.
    Було відхилено 3 постанови про зниження тарифів для населення на електроенергію та розподіл газу.
    Верховна Рада звільнила випускників 2021 роки від здавання держатестації (ДПА), але не від зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
    Президент Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. Представник президента в Конституційному суді Веніславський заявив, що після ліквідації ОАСК суддів буде переведено до інших судів, а тих, хто відмовиться від переведення, – звільнять.
  • Директор компанії “Енергоатом” Котин повідомив, що підприємство "Гарантований покупець" за I квартал сплатило лише 19 % за електроенергію, що вже поставлено, а загальна заборгованість зросла до 22,8 млрд грн. Половина суми боргу припадає на електроенергію, яку отримало держпідприємство "Енергоринок", ще 7,1 млрд грн заборгував "Гарантований покупець". Половину електроенергії “Енергоатом” постачає за спецзобов’язаннями для населення за ціною 15 коп./кВт•год.
  • Мінфін розширив список боргів, які можуть бути списані примусово автоматично з рахунків громадян у банках, зокрема, борги за комунальні послуги, кредити, а також аліменти. До цієї системи, яка зв’язана із системою виконавчого провадження, уже під’єднано 44 банки, Приватбанк, УніверсалБанк (і пов’язаний із ним Монобанк), ПроКредит Банк тощо, ще 11 банків планують впровадити в себе цю систему.
  • Аукціон із розміщення ОВДП у вівторок став провальним для Мінфіну – облігації було продано лише на 0,22 млрд грн та $49,2 млн. У середу Мінфін мусить виплатити 11,7 млрд грн. Кошти, яких бракує, буде взято з бюджету. Нерезиденти виводять кошти з гривневих ОВДП і купують валюту на міжбанку. Активізували покупки й імпортери, які прогнозують зниження курсу гривні через зростання інфляції та браку прогресу на переговорах із МВФ. Бізнес очікує підвищення облікової ставки Нацбанком на 0,5–1,0 %, яке неминуче спричинить зростання прибутковості ОВДП та збільшення держборгу. Курс на середу встановлено на позначці 28,02 ₴/$ (+0,08 грн), 33,32 ₴/€ (+0,05 грн), 3,63 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ в торгах знову участі не брав.
  • Радник президента Устенко заявив, що, у разі ненадання МВФ Україні другого траншу кредиту stand by до вересня, уряд буде змушений піти на секвестр (скорочення витрат) держбюджету.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, в Україні 13 квітня зроблено 134,3 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 14,5 тис. осіб, померли – 467 хворих, одужали – 12,4 тис. У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 754 тис. ствердних тестів, померли 12,9 тис. людей.
    За рішенням комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну, з 15 квітня Полтавська область оголошено "червоною" карантинною зоною.
    Степанов оголосив про початок вакцинації китайською вакциною CoronaVac. Він повідомив, що в країні вакциною CoviShield щеплено вже майже 400 тис. осіб та пообіцяв кожному, хто вже дістав щеплення, гарантовану другу дозу препарату.
    Уряд Туреччини оголосив про оголошення із середи жорсткого карантину та збільшенням тривалості комендантської години на період святкування Рамадану. Росія повністю скасувала авіасполучення з Туреччиною, крім рейсу Москва – Анкара. Пік смертності зафіксовано в Польщі. Греція готується послабити обмеження для туристів не з країн ЄС із 14 травня за умови надання негативних тестів.

Війна

  • Армія на Донбасі щодня зазнає втрат. Унаслідок скидання гранат із безпілотника в районі Майорська на околиці Горлівки загинув український військовослужбовець, ще 3 бійців поранено внаслідок обстрілів. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Південному в околицях Горлівки, перестрілки та вогневі контакти сталися в Первомайському в околицях Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, у Світлодарську, у Катеринівці Попаснянського району на півночі Луганської обл. У Майорську окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами російського виробництва. За повідомленням Головного управління розвідки, Росія перекинула на Донбас ще 250 військовослужбовців та 2 тис. т пального для техніки.

Україна та світ

  • Президент США Байден запропонував російському президентові Путіну провести переговори в третій країні, на яких, серед інших питань, планується обговорення ситуації на Донбасі й українсько-російському кордоні. Адміністрація Путіна підтвердила, що підготовка до них уже розпочалася. Міністр оборони Німеччини Крамп-Карренбауер на переговорах із главою Пентагону Остіном висловила готовність німецького уряду піти на поступки в питанні про завершення будівництва газогону "Північний потік-2", аж до заморожування проєкту. Загострення ситуації на кордоні України також обговорили держсекретар США Блінкен та єврокомісар із закордонних справ Боррель.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив про одноголосну підтримку України міжнародними партнерами на засіданні комісії Україна-НАТО. Під час засідання Кулеба провів переговори із держсекретарем Блінкеном. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Україна мусить визначитися з приєднанням до Альянсу, проте рішення про приймання буде ухвалено всіма країнами консенсусом із врахуванням захоплення частини її території Росією.
    На тлі загострення взаємин із Заходом у Росії знижується курс рубля щодо долара, навіть попри зростання цін на нафту на світових ринках. Глава МЗС РФ Лавров заявив про плани уряду країни дедоларизувати економу та про підготовку до можливого відключення від міжнародних платіжних систем VISA, MasterCard та SWIFT.
    Під відвідування передової на Донбасі президент Зеленський заявив іноземним журналістам, що метою маневрів Росії є залякування Заходу. На 16 квітня в Парижі запланована зустріч між президентом Франції Макроном та Зеленським.
    Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що причиною перекидання військ до кордону з Україною є зростання загрози з боку НАТО та повідомив, що "перевірка військ" триватиме ще 2 тижні. ЗМІ опублікували інформацію про перекидання дивізіону оперативно-тактичних ракет середнього радіуса дії "Іскандер" у район Воронежа, нібито для участі в параді Перемоги 9 травня. Після появи американських бойових кораблів у Чорному морі заст. міністра закордонних справ РФ Рябков заявив, що США краще "триматися якомога далі від Криму для їхнього ж блага".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев оцінив розмір тіньового сектору української економіки у 50 %. Він заявив, що така ситуація є загрозою національній безпеці й наполягає на прискоренні "детінізації" з застосуванням фінмоніторингу, посиленні фіскалізації, а також на ухваленні антиофшорного закону.

 

No comments:

Post a Comment