April 10, 2021

09.04.2021: ЦВК визнала сепаратиста Аксьонова переможцем виборів у Донецькій обл

ЦВК визнала сепаратиста Аксьонова переможцем виборів у Донецькій обл

  • ЦВК визнала сепаратиста Аксьонова переможцем виборів у Донецькій обл.
  • Прокурор САП учергове закрив справу "Роттердам+".
  • Активіста Стерненка відпустили з в’язниці під домашній арешт.
  • Росія й надалі лякає Україну наслідками вступу в НАТО.

В Україні

  • Центральна виборча комісія оголосила переможцем у мажоритарному окрузі в Донецькій області колишнього мера Добропілля Аксьонова – сепаратиста, який організував незаконний референдум про проголошення “ДНР”. СБУ надала ЦВК інформацію про російське громадянство Аксьонова, проте це не вплинуло на рішення комісії.
    Івано-Франківський окружний адмінсуд скасував усі 5 постанов про визнання недійсними результатів виборів на дільницях у мажоритарному окрузі, де програв кандидат від партії "Слуга народу" Вірастюк. Отже, відставання від нього представника партії "За майбутнє" Шевченка скоротилося до кількох сотень голосів.
  • Кабмін виключив зі списку наркотичних засобів низку медпрепаратів на основі канабісу.
  • Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Пономаренко втретє закрив справу про зловживання під час застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+". НАБУ пообіцяло оскаржити це рішення у Вищому антикорупційному суді ще раз.
  • Верховний суд уперше визнав законність переходу парафії з УПЦ Московського патріархату до ПЦУ.
  • Колишній президент Янукович заявив про намір особисто дати свідчення в режимі відеоконференції на судовому засіданні в розгляді касаційної скарги у Верховному суді в справі про його держзраду. Президент Зеленський запровадив санкції проти Януковича, колишнього прем’єр-міністра Азарова та членів його уряду, олігарха Курченка, а також чиновників із Криму, що перейшли на бік Росії після окупації півострова.
  • Одеський апеляційний суд змінив вирок суду щодо активіста Стерненка з позбавлення волі на цілодобовий домашній арешт.
  • За даними Держстату, зростання цін у річному вимірі в березні сягнув 8,5 %, проти 7,5 % у лютому, інфляція протягом 3 місяців зросла на 4,1 %, зокрема, у березні – на 1,7 %. Швидкими темпами зростають ціни на споживчі товари, насамперед на продукти. Держстат повідомив, що рівень оплати за комунальні послуги в лютому склав 91,3 %.
    Міністерство економіки оцінило у 2,8 % падіння ВВП за підсумками перших двох місяців року. Чиновники стверджують, що зростання економіки розпочнеться в другому кварталі.
  • У п’ятницю на міжбанку сталася невелика корекція курсу гривні – вона трохи зміцнилася щодо інших валют. Обсяги торгів знизилися, Нацбанк знову, як і весь цей тиждень, не брав участі в сесії. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,91 ₴/$ (-0,07 грн), 33,15 ₴/€ (-0,07 грн), 3,61 ₴/10 руб (-0,02 грн). На думку банкірів, зміцнення гривні є тимчасовим, на тлі нагнітання Росією ситуації на кордоні й на Донбасі, а також повідомлень про зростання інфляції. Ці чинники відлякують інвесторів та спекулянтів, що поступово виводять кошти з українських гривневих ОВДП і надалі – з України. Мінфіну все складніше закривати дірки через випуск нових держоблігацій, навіть із підвищеною прибутковістю, і це підштовхує НБУ до збільшення облікової ставки та подальшого розкручування інфляції після невтішних прогнозів про можливість подовження співпраці у МВФ та отримання наступного траншу кредиту stand by.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у п’ятницю проведено 122,2 тис. тестів, підтверджено зараження 17,5 тис. осіб, померли – 398 хворих, одужали – 10,7 тис. У світі не зменшується кількість зафіксованих випадків інфікування та смертей. У п’ятницю ствердні тести дістали 786 тис. людей, померли – 13,8 тис.
    Мер Києва Кличко закликав Кабмін оголосити загальнонаціональний "локдаун" через зростання кількості хворих. Прем’єр-міністр Шмигаль назвав виступ Кличка "політичним піаром". За результатами соцопитування групи "Рейтинг", 65 % респондентів підтримують оголошення загальнонаціонального жорсткого карантину, у попередньому опитуванні підтримали ці заходи 56 %. Серед тих, хто підтримав – більшість літніх людей і тих, хто боїться захворіти. Низка експертів пов’язують такі результати з агресивним інформаційним "накачуванням" і залякуванням населення через ЗМІ та соцмережі.
    Кабмін ухвалив рішення про припустимість використання технічного кисню замість медичного для підтримання життя пацієнтів у "коронавірусних" шпиталях.
    МОЗ прирівняв священнослужителів до соцпрацівників, що дає їм можливість вакцинуватися в першу чергу.
    Київська облдержадміністрація подовжила жорсткий карантин в області до 23 квітня. Усі приміські маршрутки та електрички курсують без спецперепусток для пасажирів. Херсонська міськрада подовжила обмеження до 15 квітня.
    Кабмін скоротив список видів підприємницької діяльності, представники яких можуть отримати компенсацію за втрати під час карантину.
    Уряд Індії розслідує можливі побічні ефекти двох вакцин, які виробляє компанія Serum Institute, зокрема, CoviShield, яку закупила Україна.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються. У п’ятницю окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військ у Водяному на ділянці фронту на схід від Маріуполя й у Пісках на околиці Донецька. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Старогнатівці на схід від Волновахи, у Майорську на околиці Горлівки й у Луганському на Світлодарському водосховищі. У Зайцевому в районі Горлівки окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранень український боєць. Місія ОБСЄ повідомила про численні факти придушення засобами радіоелектронної боротьби її безпілотників, що здійснюють інспекційні польоти над окупованою територією.
    Президент Зеленський відвідав зону бойових дій та вручив нагороди військовослужбовцям.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба на переговорах із главою французького МЗС ле Дріаном заявив, що Франція здатна оживити "нормандський формат". Він наполягає, що Україна не хоче війни й має намір урегулювати "конфлікт" у політико-дипломатичний спосіб. Заст. глави Офісу президента Жовква заявив, що Росія відмовилася від переговорів у "нормандському форматі", які запропонували провести інші учасники "четвірки". За інформацією віцепрем’єр-міністра в справах тимчасово окупованих територій Резнікова, найближчим часом відбудуться переговори на вищому рівні глав Німеччини, Франції та Росії. Резніков заявив, що українські війська не реагуватимуть на "провокації" Росії на Донбасі, щоби не давати шансу звинуватити Україну в порушенні перемир’я, “тому війни не буде”. Держсекретар США Блінкен наступного тижня обговорить із главами МЗС країн НАТО загострення ситуації на російсько-українському кордоні. Він підтвердив підтримку Україною американською адміністрацією. Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що Росія мусить продемонструвати прозорість своїх військових приготувань на кордоні з Україною й у Криму. Прессекретар МЗС РФ Захарова погрожує Україні ескалацією бойових дій на Донбасі та наслідками для державності в разі вступу до НАТО. Прессекретар російського президента Пєсков назвав Україну "вибухонебезпечним регіоном" та заявив, що в разі ескалації бойових дій у країні станеться гуманітарна катастрофа, яку можна порівняти з масовими вбивствами сербами місцевого населення в боснійської Сребрениці. 2 військові кораблі США увійдуть до Чорного моря наступного тижня й перебуватимуть там до 4 травня.

Тренди

  • Підписаний президентом Зеленським закон про всенародний референдум активізував спроби різних політичних сил скористатися його можливостями. Заст. голови Верховної Ради Стефанчук заявив, що питання для референдумів має формулювати "народ". Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко оголосила підготовку до референдумів із п’яти питань, зокрема, про продаж землі та держвласності, а також про ціну для населення українського газу та електроенергії АЕС.

 

No comments:

Post a Comment