April 09, 2021

08.04.2021: Росія загострює ситуацію на Донбасі та українському кордоні

Росія загострює ситуацію на Донбасі та українському кордоні

  • Росія загострює ситуацію на Донбасі та українському кордоні.
  • Єврокомісія схвалила угоду про "відкрите небо" з Україною.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум, який Верховна Рада прийняла ще 26 січня.
  • Міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ" перейменовано на "Дніпро".
  • Глава Рахункової палати Пацкан заявив, що 2020 рік став найгіршим за останні 5 років із виконання плану видатків бюджету – не витрачено 68 млрд грн.
  • НБУ повідомив, що вкладення нерезидентів в українські ОВДП протягом тижня скоротилися на 2,5 млрд грн – до 99,8 млрд грн. Ці кошти негайно потрапили на валютний ринок, що збільшило тиск на гривню. Нацбанк поки не продавав валюту з резервів – заявки закрили держбанки, і це не дало долару зміцнитися ще сильніше: 27,98 ₴/$ (+0,08 грн), 33,23 ₴/€ (+0,09 грн), 3, 63 ₴/10 руб (+0,05 грн). Мінфін погасив валютні ОВДП та виплатив відсотки на суму $372 млн. Залучених на аукціоні коштів виявилося недостатньо для закриття цієї суми, тому частину було погашено з міжнародних резервів.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні проведено 119,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 19,7 тис. осіб, померли – 419 хворих, одужали – 11,2 тис. Найбільша кількість нових випадків інфікування – у Києві. Мер столиці Кличко заявив, що влада міста розглядає можливість посилення карантину. Львівська мерія подовжила "локдаун" до 19 квітня.
    Міністр охорони здоров’я Степанов у відповідь на критику щодо вартості вакцин, що поставляються до України, заявив, що ціну життя не можна виміряти грошима. Він звинуватив підприємство "Медзакупівлі" в нездатності закупити вакцини безпосередньо у виробників.
    За даними сайту Worldometers, у світі в четвер зафіксовано 739 тис. випадків зараження, померли 13,9 тис. хворих.
    Влада Туреччини має намір посилити обмеження через різке зростання кількості зареєстрованих випадків інфікування.
    У США вакциновано першою дозою вакцин уже 112 млн осіб, понад 60 млн – уже щеплено двічі або одноразовою вакциною Johnson & Johnson. За результатами опитування суспільної думки видання Handelsblatt, 55 % респондентів із Німеччини готові вакцинуватися російським препаратом "Супутник-V", 12 % – не мають наміру робити щеплення взагалі.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ. У Донецькій області бойова ситуація залишається складною. Під артилерійський обстріл потрапили оборонці Пісок на околиці Донецька, а також Водяного на приморській ділянці фронту, кілька снарядів потрапили в житлові будинки та об’єкти інфраструктури. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному на узбережжі Азовського моря, у Невельському в околицях Донецька, й у Луганському на березі Світлодарського водосховища. У Зайцевому на північний схід від Горлівки, окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок артобстрілу загинув український боєць.
    Заст. глави Адміністрації президента РФ Козак заявив, що наступ ВСУ на Донбасі "стане кінцем України", а Росія "буде змушена захистити своїх громадян". Він ще раз підкреслив, що Україна мусить виконати всі пункти мінських домовленостей у тій послідовності, у якій їх викладено в плані, що був підписаний у лютому 2015 р. Адвокати з РФ та "республік" подають до Європейського суду з прав людини тисячі позовів про порушення Україною прав громадян в ОРДЛО.
    За даними аналітичного агентства Janes, Росія перекидає й розгортає поблизу українського кордону комплекси балістичних ракет середнього радіуса дії "Іскандер". З Каспійського моря до Азовського та Чорного "на період навчань" перебазуються десантні та артилерійські катери. США відправляють до Чорного моря кілька бойових кораблів. Прессекретар Білого Дому Саакі підтвердила стурбованість адміністрації США ескалацією бойових дій на Донбасі та розгортанням російських військ поблизу українського кордону. Начальник Генштабу Хомчак заявив, що армія готова до швидкого реагування на "провокації" та можливе вторгнення російських військ. На думку низки аналітиків, чисельність російського військового угрупування поблизу кордону недостатнє для повномасштабної наступальної операції, ба більше, для утримання території в разі вторгнення.
    Віцепрем’єр-міністр із реінтеграції окупованих територій Резніков заявив, що Україна може постачати питну воду до Криму в разі виникнення гуманітарної загрози українцям, що там мешкають. За його словами, постачання може бути організовано цистернами через Червоний Хрест.

Україна та світ

  • Єврокомісія схвалила проєкт угоди з Україною про спільний авіаційний простір ("відкрите небо"), яка наразі має всі шанси на затвердження Радою Європи вже незабаром.

 

No comments:

Post a Comment