April 08, 2021

07.04.2021: Міжнародні резерви України в березні скоротилися на 5 %

Міжнародні резерви України в березні зменшилися на 5 %

  • Міжнародні резерви України в березні скоротилися на 5 %.
  • "Червоними" карантинними зонами з 9 квітня оголошено Хмельницьку та Запорізьку обл.
  • Про нове перемир’я на Донбасі знову домовитися не вдалося.

В Україні

  • Кабмін ухвалив постанову про розширення держпідтримки агровиробників для захисту від втрат за надзвичайних обставин, а також для стимулювання органічного рослинництва.
  • Чиновники Офісу президента оцінили в 1,57 млн ​​грн вартість робіт із відновлення будівлі після мітингу прихильників активіста Стерненка.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що Держагентство з використання надр має викласти протягом 2 місяців у публічний доступ усі ліцензії на видобуток корисних копалин із зазначенням, чи здійснюється видобуток на цих родовищах.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг затвердила річні тарифи на газ для побутових споживачів.
  • Антимонопольний комітет відкрив розслідування проти київських служб таксі за підозрою в антиконкурентних діях у перший день "локдауну".
  • НАБУ повідомило, що під час обшуку на квартирі, що належить братові голови Окружного адмінсуду Києва Вовка, виявлено ​​велику суму валюти. Брата Вовка – співробітника Служби зовнішньої розвідки Зонтова, затримано в момент передачі йому хабаря й відсторонено від посади.
  • Глава Конституційного суду Тупицький ігнорує повістки до Печерського суду про обрання йому запобіжного заходу в справі про тиск на свідка.
  • Апеляційний суд Києва залишив під вартою колишнього командира батальйону "Донбас" Семенченка, якому пред’явлено підозру в створенні незаконної приватної військової компанії.
  • Глава НБУ Шевченко заявив, що керівництво регулятора розраховує на подальшу співпрацю зі МВФ, а також на отримання 2 траншів кредиту цього року після ухвалення Верховною Радою законів, які було погоджено з експертами Фонду. За його словами, Україна може отримати від МВФ приблизно $2,7 млрд у рамках додаткової емісії "валюти" Фонду – спеціальних прав запозичення. Планований обсяг випуску СПЗ – майже $650 млрд. Шевченко висловив надію, що інфляційний тренд вдасться переламати в серпні-вересні, а НБУ підтримає економіку зміною облікової ставки.
    Міжнародні резерви України в березні зменшилися ще на 5,3 % – до $ 27 млрд На думку банкірів, нездатність уряду провести кампанію вакцинації і скорочення золотовалютних резервів підштовхують нерезидентів до виведення коштів з українських гривневих держоблігацій. Цей процес тривав і у середу – іноземні спекулянти скуповували валюту для виведення з країни. Нацбанк у торгах участі не брав, а збільшення попиту компенсували держбанки. Курс на четвер встановлено на позначці 27,89 ₴/$ (+0,05 грн), 33,14 ₴/€ (+0,03 грн), 3,58 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні зростає кількість випадків зараження коронавірусом. У середу проведено 128,4 тис. тестів, підтверджено інфікування 19,4 тис. людей, померли – 464 осіб, одужали – 10,0 тис. У світі зафіксовано 652 тис. ствердних результатів тестів, померли – 13 тис. осіб.
    За оцінкою вчених Національної академії наук, Україна виходить на "плато" третьої хвилі епідемії. Прем’єр-міністр Шмигаль не вважає необхідним оголошення загальнонаціонального жорсткого карантину. Міськрада Харкова посилює карантин із 10 квітня. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну оголосила "червоною" карантинною зоною Запорізьку та Хмельницьку області з 9 квітня.
    Міністр охорони здоров’я Степанов вважає можливим перемогти епідемію вже наприкінці року, якщо вдасться переконати вакцинуватися 70 % населення. Він зазначив, що для набуття колективного імунітету потрібно робити 270 тис. щеплень на добу. За його словами, до кінця року законтрактовано постачання 32 млн доз різних вакцин. Степанов заявив, що вакцинація китайською вакциною CoronaVac розпочнеться 10 квітня, а перші партії вакцини Pfızer Україна дістане в травні-червні. Глава держпідприємства "Медичні закупівлі" Жумаділов стверджує, що з Pfızer підписано не контракт на постачання, а лише угоду про наміри.
    У Запоріжжі підприємці протестували проти закриття непродовольчого ринку після оголошення карантину.
    Український Кабмін наступного тижня починає виплату держдопомоги в розмірі 8 тис. грн підприємцям, що постраждали від карантину, а також їхнім найманим працівникам. Заявки реєструватимуться через додаток та вебпортал "Дія".
    Київське метро збільшує інтервал між поїздами через різке зменшення пасажиропотоку – на понад 5 разів. За твердженням мера Кличка, міська адміністрація видала 0,5 млн спецперепусток.
    Уряд Польщі подовжив жорсткий карантин ще на тиждень – до 18 квітня.
    Регулятор Великої Британії не рекомендує робити щеплення вакциною AstraZeneca осіб віком до 30 років, а іспанський уряд обмежив вакцинування цим препаратом осіб віком від 60 років через загрозу утворення тромбів. Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я назвали зв’язок тромбозу з вакциною AstraZeneca "імовірним, але не доведеним".

Війна

  • Про "перемир’я" Зеленського вже ніхто не згадує. Українська армія щодня зазнає втрат. У середу внаслідок обстрілів загинув військовослужбовець, ще один – дістав поранень. Бойові дії тривали на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Талаківці, Гнутовому та в околицях Донецька – у Пісках та Опитному. Окупанти, крім мінометів, гранатометів та стрілецької зброї, вночі обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що ВСУ відкрили вогонь у відповідь.
    Через загострення бойової ситуації на Донбасі, відбулося екстрене засідання тристоронньої контактної групи. На ньому так і не було досягнуто угоди про нове перемир’я – за словами спікера української делегації Арестовича – через позицію РФ і представників ОРДЛО. Арестович заявив, що Україна щомісяця подає списки на обмін полоненими та особами, що утримують сторони, проте Росія блокує процес обміну, прив’язуючи його до політичних питань.
    Секретар РНБО Данилов констатував активізацію російської розвідки в Україні та інтенсифікацію військових приготувань армії РФ на кордоні. За його словами, якщо інформація про наявність паспорта громадянки РФ у дружини глави СБУ Баканова підтвердиться, то це може бути загрозою національній безпеці.
    Українська армія влаштувала навчання з відбиття вторгнення десанту на морському узбережжі поруч з адмінкордоном із Кримом.
    МЗС РФ зажадав від України та НАТО припинення нагнітання напруги на Донбасі й "утримання від дій, що можуть спричинити дестабілізацію в регіоні". Російські офіційні особи й надалі стверджують, що Україна перекидає додаткові підрозділи до лінії бойових дій та порушує режим припинення вогню, а війська НАТО активізувалися безпосередньо поруч із російськими кордонами й у Чорному морі.
    Президент Зеленський обговорив ситуацію на Донбасі з главою Воєнного комітету НАТО Пічем. Представники воєнних відомств США, Канади, Литви, Польщі та Великої Британії констатували зростання військової активності РФ на українсько-російському кордоні та на Донбасі, а також підтвердили підтримку територіальної цілісності України.

Україна та світ

  • Глава МЗС Литви Ландсбергіс заявив, що його країна запропонує союзникам із НАТО надати Україні План дій щодо членства (ПДЧ).

Тренди

  • Згідно з доповіддю правозахисної організації Amnesty International, у 2020 році порушення прав людини стали системними, а "коронавірусні" обмеження не запобігли поширенню епідемії. У доповіді, поряд з іншими країнами, згадано й Україну. Організація також констатувала недостатні держгарантії медикам, зростання домашнього насильства, а також неможливість перетину громадянами "лінії розмежування" на Донбасі.


 

No comments:

Post a Comment