April 07, 2021

06.04.2021: Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП

Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП

  • Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП.
  • Івано-Франківська облрада закликала провести повторні вибори в Яремчі.
  • На Донбасі загинули ще 2 військовослужбовців.
  • Україна отримає 10 млн доз вакцини Pfizer.

В Україні

  • Депутати всіх партій, крім "Слуги народу" в Івано-Франківській облраді звернулися до президента Зеленського, глави парламенту, міністра внутрішніх справ, генпрокурора, голів СБУ та Держбюро розслідувань із закликом провести розслідування порушень на виборах у Яремчі та Надвірній, де переміг ставленик президентської партії атлет Вірастюк, визнати їхні результати недійсними та оголосити нову виборчу кампанію.
  • НАБУ провело обшуки в Окружному адмінсуді Києва. Пресслужба суду оголосила, що детективи під час обшуків нічого не знайшли. Детективи НАБУ затримали в Києві двох адвокатів на отриманні хабаря в розмірі $100 тис., одним із них виявився брат глави ОАСК Вовка.
  • Верховний суд відкрив провадження за позовом проти президента Зеленського про скасування указу його попередника Януковича про призначення двох суддів Конституційного суду.
  • Експерти МВФ прогнозують зростання ВВП України у 2021 році на 4 % після падіння на 4 % торік, а у 2022 р очікують уповільнення темпів зростання економіки до 3,4 %.
  • Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні ОВДП усього на 1,09 млрд грн, з яких половина – тримісячні. Нерезиденти держзобов’язання не купували. Падіння доходів унаслідок чергового "локдауну" змусило населення активно продавати валюту, а імпортерів промислових товарів та продуктів – скоротити закупівлі. Агрохолдинги продають великі лоти під посівну. Збіг цих чинників спричинив помітне перевищення пропозиції над попитом, проте у втручання Нацбанку потреби не було. Курс на середу встановлено на позначці 27,84 ₴/$ (-0,10 грн), 32,90 ₴/€ (+0,03 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні у вівторок зроблено 140 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 15,4 тис. осіб, одужали – 11,5 тис., померли – 481. У світі впродовж доби зафіксовано 581 тис. ствердних результатів тестів, померли 11,9 тис. людей.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що епідситуація на Закарпатті, у Чернівецькій та Івано-Франківській областях стабілізувалася, і це дасть змогу незабаром оголосити їх "помаранчевими" карантинними зонами. Він повідомив, що уряд поки не вбачає можливості оголошення надзвичайного стану в країні. Представник Київської міської адміністрації заявив, що рішення про подовження "локдауну" в столиці буде ухвалено в п’ятницю. Поліція перевіряє спецперепустки в метро, ​​проте власники маршруток підняли ціни й надалі возять людей без перепусток.
    Президент Зеленський підписав закон про виплати 8 тис. грн компенсації для підприємців і їхнім найманим працівникам, які постраждали від "локдауну" та "червоних" коронавірусних обмежень. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що заяви на отримання компенсації прийматимуться наступного тижня.
    Згідно з результатами дослідження вчених Київського медичного університету, ефективність китайської вакцини CoronaVac становить 83 %, від неї не зафіксовано важких побічних ефектів. Її випробування завершено в Туреччині, де щеплення дістали вже 16 млн осіб, президент Ердоган тощо. Посольство США в Україні оголосило, що до країни через державне агентство USAID буде передано спеціальні холодильники для транспортування вакцини Pfizer. Президент Зеленський повідомив про укладення контракту на постачання до України 10 млн доз цієї вакцини. За словами міністра Степанова, вона надійде до країни "найближчими місяцями".
    Агентство ЄС із регулювання обігу лікарських засобів підтвердило зв’язок смертей від тромбозу з вакцинацією препаратом компанії AstraZeneca.
    Китайські лікарі на підставі обстеження осіб що перехворіли на коронавірус, з’ясували, що антитіла проти цієї хвороби зберігаються й за рік, що спростовує твердження експертів ВООЗ про можливість повторного зараження за пів року.
    На відміну від європейських країн, адміністрація США не підтримує запровадження "паспортів вакцинації", оскільки вважає дані про щеплення персональною інформацією. Влада Австрії посилила карантинні вимоги – для входу до магазинів та підприємств сфери обслуговування відвідувачі мусять пред’явити негативний результат тесту на коронавірус. Прем’єр-міністр Канади Трюдо оголосив про третю хвилю коронавірусної епідемії в країні.

Війна

  • На Донбасі напруженість зростає день від дня. Унаслідок обстрілів загинули ще 2 українських бійців. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, стрілецької зброї та гранатометів в околицях Донецька – у Невельському, Пісках, Опитному, а також у Новгородському в околицях Горлівки. Перестрілки сталися в Гнутовому на схід від Маріуполя, в Авдіївці та її околицях – у Кам’янці та Новоселівці Другій, у Шумах у районі Горлівки, а також у Новотошківському й Золотому в районі траси Р-66 на півночі Луганської області. Унаслідок обстрілу в сірій зоні в околицях Авдіївки пошкоджено ділянку магістрального Південно-Донбаського водогону, постачання припинено для 50 населених пунктів на окупованій та контрольованій Україною території, зокрема, Маріуполя, Волновахи та Покровська. 6 березня окупанти передали на КПВВ "Мар’їнка" тіло українського військовослужбовця, який зник безвісти 3 квітня. Про його зникнення штаб операції об’єднаних сил в офіційних зведеннях не повідомляв.
    Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи ініціювала екстрене засідання після загострення бойової ситуації на Донбасі та регулярних порушень "військами республік" режиму тиші, що призводять до загибелі українських військовослужбовців та мирного населення. Генеральний секретар НАТО зателефонував до президента Зеленського для обговорення ситуації на Донбасі, що свідчить про серйозну стурбованість Заходу агресивною політикою Росії та її сателітів. Зеленський заявив, що вступ країни до НАТО є єдиним шляхом до закінчення війни на Донбасі. Адміністрація США підтвердила, що підтримує зусилля України щодо вступу до Альянсу, проте підкреслила, що рішення про приймання прийматимуть усі країни НАТО.
    Глава МЗС РФ Лавров знову звинуватив Україну в ескалації воєнних дій та закликав Німеччину і Францію "привести до тями українську владу". У відповідь міністр закордонних справ Кулеба заявив, що партнери України бачать, що до тями треба приводити саме Росію, а спроба виставити Україну агресором провалилася. "Новинні ресурси" "ДНР" поширили інформацію про загибель дитини в селищі Олександрівське на окупованій території в районі Єнакієвого внаслідок підриву гранати, нібито скинутої з українського безпілотника.

Україна та світ

  • Іранська влада пред’явила звинувачення 10 громадянам у співучасті в знищенні українського пасажирського авіалайнера компанії МАУ, який було збито ракетами над Тегераном у січні 2020 р.


 

No comments:

Post a Comment