April 01, 2021

31.03.2021: Київська адміністрація оголосила "локдаун" із 5 квітня

Київська адміністрація оголосила "локдаун" із 5 квітня

  • Київська адміністрація оголосила "локдаун" із 5 квітня.
  • Кабмін заборонив паркування на тротуарах.
  • Росія відмовилася підтримати відновлення "режиму тиші" на Донбасі.

В Україні

  • Кабмін ухвалив постанову про заборону паркування на тротуарах. Також розширено список способів оплати за паркування та права місцевої влади на регулювання цієї сфери діяльності.
    Розширено список товарів, заборонених до ввезення з Росії – до нього включено пшеницю, масло та папір.
  • З 1 квітня стартує весняний призов, під час якого будуть призвано 14,2 тис. осіб – на 6,5 тис. менш, ніж торік.
  • На виборах у мажоритарному виборчому окрузі в Івано-Франківській обл. кандидат партії "Свобода" Кошулинський зажадав проведення повторних виборів через численні порушення під час кампанії та підрахунку голосів. Кандидат від партії "Слуга народу" атлет Вірастюк звинуватив опонентів у фальсифікаціях, а партія заявила про шантаж та залякування членів виборчих комісій.
  • Укрзалізниця має намір уже найближчим часом провести поділ пасажирських та вантажних перевезень, щоби виключити субсидування збиткових послуг коштом вантажоперевезень. Проблему збитковості пасажирських перевезень керівництво компанії сподівається вирішити через отримання компенсацій за надання суспільно значущих послуг.
  • МОЗ підготувало законопроєкт, що передбачає істотне підвищення зарплат лікарів та медичного персоналу.
  • Офіс генпрокурора передав до НАБУ справу про можливе розкрадання 900 млн грн під час націоналізації Приватбанку. Серед підозрюваних – перша заст. глави НБУ Рожкова.
  • За інформацією Держстату, зростання доходів населення у 2020 р знизилося до мінімального рівня за 5 років і склало 2,6 %, проти 9,0 % у 2019 й 10,9 % у 2018 р.
  • В останній день місяця обсяг торгів на міжбанку виріс. Валюту інтенсивно продавали держбанки, купували – нерезиденти. Падіння ділової активності через посилення карантину та зупинення транспорту в Києві веде до зниження попиту на валюту з боку імпортерів, тому курс гривні незначно виріс: 27,82 ₴/$ (-0,06 грн), 32,63 ₴/€ (-0,09 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,02 грн). Найближчими тижнями, якщо підтвердиться тенденція на виведення нерезидентами коштів з українських гривневих ОВДП, Нацбанку доведеться "затикати дірки" коштом золотовалютних резервів, оскільки навіть невеликі лоти на купівлю валюти можуть обвалити курс.
    Представник посольства США в Україні Болдуїн заявила, що США останніми роками не надають іншим країнам фінансові гарантії, під які Україна змогла здійснити вигідні запозичення у 2016 р. Вона підкреслила, що українській владі вдалося ефективно розмістити облігації на міжнародних ринках капіталу, а для відновлення фінансування від МВФ, ЄС та Світового банку Україна мусить посилити боротьбу з корупцією, провести реформи в судовій сфері, енергетичному секторі, завершити земельну реформу, зберегти незалежність НБУ. Міністр фінансів Марченко заявив, що Україна почуває себе вже "некомфортно" без кредитних коштів МВФ, тому уряд планує прискорити проведення реформ.

Київ

  • Київська міська адміністрація відмовилася від сезонного підвищення швидкості руху автотранспорту з 50 до 80 км/г на 17 основних магістралях із 1 квітня.

Пандемія коронавірусу

  • За зведенням МОЗ, протягом доби в Україні проведено 132,7 тис. тестів, діагностовано 17,6 тис. випадків зараження на коронавірус, померли 421 хворий, видужали – 9,6 тис. осіб. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що в 3 областях ситуація стабілізувалася, у Хмельницькій – погіршилася й вона може потрапити до "червоної" зони вже найближчими днями. Мер столиці Кличко оголосив про закриття шкіл та дитячих садків із 5 квітня, та переведення пасажирського транспорту на режим перевезення за спецперепустками, які буде видано тільки працівникам підприємств критичної інфраструктури. Термін дії обмежень – як мінімум, до 16 квітня.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 640 тис. інфікованих коронавірусом, померли 12,3 тис. осіб.
    Молдова оголосила режим надзвичайного стану строком на 2 місяці через зростання захворюваності. Франція, попри масову вакцинацію населення, запроваджує загальнонаціональний "локдаун" із 3 квітня терміном на 4 тижні – поїздки між регіонами заборонено, жителям від місця проживання дозволено віддалятися на відстань до 9,5 км.
    Литва наприкінці квітня запроваджує власний "зелений сертифікат", у якому зберігатиметься інформація про перенесене захворювання на коронавірус, тестах та щепленнях.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Пісках на околиці Донецька, у Новгородському в околицях Горлівки, у Світлодарську та Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Золотому, неподалік від КПВВ, що так і не працює, на півночі Луганській обл. На окупованій території було обстріляно і збито безпілотник місії ОБСЄ. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що підрозділи у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед особового складу ЗСУ протягом доби не було.
    Керівник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук повідомив, що Росія відмовилася підтримати пропозиції України та ОБСЄ про відновлення режиму повного припинення вогню із 1 квітня.

Україна та світ

  • Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що США обізнані про ескалацію бойових дій на Донбасі й активно обговорюють ситуацію в регіоні з партнерами по НАТО. Держсекретар США Блінкен під час переговорів із главою МЗС України Кулебою підтвердив повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності країни. За словами Блінкена, для вступу України до НАТО влада країни мусить продемонструвати зміцнення верховенства права та провести економічні реформи.
  • Координатор трансатлантичної співпраці уряду Німеччини Бейер закликав владу країни оголосити мораторій на будівництво газогону "Північний потік-2". Водночас канцлер Меркель і надалі наполягає на добудові газогону та не схвалює санкції США проти німецьких компаній, що беруть участь у проєкті.

Тренди

  • Міністр Кабміну Немчинов оголосив, що ініціатива президента Зеленського про переведення органів влади в регіони стосується тільки створення там нових відомств, а всі наявні міністерства та відомства залишатимуться на своїх місцях.
  • Президент Зеленський задекларував у 2020 році доходи в розмірі 17 млн ​​грн, а разом із дружиною – 23 млн грн.
  • У соцмережах прокотився черговий скандал із депутаткою від "Слуги народу" Колесник, яка в приватному листуванні написала, що "треба валити з цієї країни". Надалі вона спробувала пояснити, що нібито йшлося про відпочинок на травневі свята.


 

No comments:

Post a Comment