March 31, 2021

30.03.2021: Верховна Рада прийняла закон про призов резервістів без мобілізації

Верховна Рада прийняла закон про призов резервістів без мобілізації

  • Верховна Рада прийняла закон про призов резервістів без мобілізації.
  • АМКУ оштрафував АЗС групи "Приват" за антиконкурентні дії.
  • З 23 серпня електронні паспорти буде прирівняно до паперових.

В Україні

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла закон, який прирівнює електронні паспорти в додатку для смартфонів "Дія" до паперових документів. Він набуде чинності 23 серпня.
    Депутати прийняли закон про реформування системи військових комісаріатів, який дає змогу здійснити призов резервістів без мобілізації під час оголошення "особливого періоду".
    Прийнято закон про відновлення аукціонів із продажу держпакетів акцій великих підприємств, які були зупинено після оголошення карантину в березні минулого року. У першому читанні прийнято законопроєкт про новий перелік об’єктів держвласності, що не підлягають приватизації, а також об’єктів, у яких дозволено продаж 49,9 % держпакету акцій. Глава Фонду держмайна Сенниченко анонсував проведення перших аукціонів із продажу великих об’єктів уже на початку літа.
    Прийнято за основу президентський законопроєкт про податкову амністію, який передбачає одноразове декларування активів фізосіб для легалізації доходів. Законопроєкт прийнято, попри відверто негативне ставлення до нього МВФ.
    Прийнято закон про виплату компенсації в розмірі 8 тис. грн підприємцям, які постраждали від карантину, а також їхнім найманим працівникам.
    Прийнято закон про встановлення одноразової допомоги новонародженим ("пакет малюка") у розмірі 3 прожиткових мінімумів для дітей до 6 років та про відновлення закупівлі пакетів через систему "Prozorro". Раніше такі пакети закуповувалися через міжнародну організацію ЮНОПС.
    Депутати прийняли постанову, якою засудили дії маніфестантів під час мітингу на підтримку активіста Стерненка під Офісом президента й закликали Нацполіцію провести повне та неупереджене розслідування, а також виявити ступінь провини організаторів акції.
    Також прийнято постанову, якою засуджено ескалацію конфлікту на Донбасі. Фракція "Голос" уважає, що постанова нічого не вирішує і її прийнято "для галочки".
    На 31 жовтня 2021 р призначено позачергові вибори міського голови Харкова, у зв’язку зі смертю мера Кернеса.
    Позбавлено мандатів депутата від "Слуги народу" колишнього шоумена Скічка через призначення його головою Черкаської обласної державної адміністрації та депутата групи "За майбутнє" Колихаєва, якого обрано мером Херсона.
  • Антимонопольний комітет наклав штраф у розмірі 4,7 млрд грн на компанії групи "Приват" – оператори мережі АЗС, а також дочірню компанію ПАТ "Укрнафта", за антиконкурентні дії на роздрібному паливному ринку.
  • Глава Конституційного суду Тупицький оскаржив у Верховному Суді указ президента Зеленського про скасування його призначення суддею КС.
  • Центральна виборча комісія замінила склад територіальної комісії в мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл., де відбулися позачергові вибори. Причина заміни – відмова голови та кількох членів комісії від виконання своїх обов’язків. В окрузі лідирує висуванець президентської партії атлет Вірастюк, з невеликим відривом за ним ідуть представник "Свободи" Кошулинський та партії "За майбутнє" власник курорту "Буковель" Шевченко.
  • Глава СБУ Баканов стверджує, що замовниками "тарифних майданів", які відбулися в січні, були куратори з Росії.
  • Представник МВФ Люнгман вважає повернення до фіксованих цін на газ для населення неефективним способом субсидування домогосподарств та призводить до зловживання ресурсами і стримування впровадження енергоефективних технологій. Він заявив, що влада України мусить представити чіткий план скорочення дефіциту держбюджету, щоби повернути його на рівень до початку карантину.
  • Всесвітній банк поліпшив із 3,0 % до 3,8 % прогноз зростання ВВП України у 2021 р.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП у гривні всього на 4,5 млрд грн, і валютні – на $156,4 млн. Цих запозичень не вистачить, щоби закрити виплати за облігаціями, що було випущено раніше – уряд компенсуватиме різницю із золотовалютних резервів. Крім того, чиновники змушені були підняти прибутковість облігацій, зокрема, валютних. На міжбанку сталося несподіване для багатьох банкірів зміцнення курсу гривні. На думку експертів, на малооб’ємному через карантин ринку навіть невеликі продажі валюти нерезидентами для оплати гривневих ОВДП обвалили курс. На середу курс гривні встановлено на позначці 27,89 ₴/$ (-0,09 грн), 32,72 ₴/€ (-0,24 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк у торгах знову участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, в Україні протягом доби проведено 139 тис. тестів, підтверджено інфікування 11,2 тис. людей, померли – 407 хворих, видужали – 6,4 тис. У світі зафіксовано 542 тис. випадків зараження на коронавірус, померли 10,9 тис. осіб.
    Голова Херсонської обласної держадміністрації відсторонив від роботи керівництво обласної лікарні через спалах захворюваності серед персоналу та пацієнтів. Київська міська адміністрація заборонила роботу продуктових ярмарків із 1 до 12 квітня. Мерія Львова подовжила посилений карантин до 12 квітня. Підприємці Чернівців домоглися пом’якшення обмежень для роботи ринків.
    СБУ оголосила про блокування "ботоферм", які нібито фінансувалися з території РФ і здійснювали дискредитацію вакцинації.
    Прем’єр-міністр Шмигаль доручив Міністерству закордонних справ провести переговори з керівництвом інших країн для забезпечення безперешкодних подорожей громадян України на період пандемії.
    Туреччина оголосила про початок випробувань власної вакцини. Німеччина припинила застосування вакцини AstraZeneca для щеплень осіб старше 60 років через можливі тяжкі побічні ефекти. Компанія AstraZeneca перейменувала свою вакцину для європейського ринку в Vaxzevria, щоби відрізняти її від індійського дженерика CoviShield.
    Канцлер Австрії Курц повідомив про початок переговорів про закупівлю російської вакцини "Супутник-V", попри те, що європейський регулятор поки не видав дозволи на її застосування. Купувати російську вакцину закликав і мер французької Ніцци. У Словаччині через скандал із закупівлею "Супутника-V" пішов у відставку прем’єр-міністр Матович.
    З 1 квітня послаблює карантин Болгарія. Естонія подовжила карантин до 25 квітня.

Війна

  • Упродовж доби на Донбасі сталися перестрілки в Широкиному на приморській ділянці фронту, у Пісках та Авдіївці в районі Донецька, у Троїцькому на Світлодарському виступі й у Причепилівці на півночі Луганської обл. поруч із трасою Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія протягом доби втрат не зазнала.
  • Начальник Генштабу Хомчак заявив, що Росія перекидає великі військові з’єднання до кордону з Україною й до окупованого Криму під прикриттям підготовки до великих військових навчань "Захід-2021".

Україна та світ

  • У форматі відеоконференції відбулися переговори лідерів Росії, Франції та Німеччини, одним із центральних питань яких була ситуація на Донбасі. Президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Меркель закликали російського президента Путіна взяти на себе зобов’язання щодо стабілізації ситуації в регіоні та дотриманню "республіками" режиму припинення вогню. Адміністрація Путіна за підсумками переговорів учергове заявила, що Україна мусить домовлятися з донбаськими "республіками" безпосередньо і звинуватила українські війська в ескалації конфлікту. Прессекретар Зеленського Мендель заявила, що переговори України з усіма лідерами "нормандської четвірки" тривають, а рішення щодо врегулювання в країні не можуть бути ухвалені без участі українського керівництва.
  • Апеляційний суд Парижа скасував рішення арбітражу за позовом Ощадбанку до РФ щодо виплати компенсації за втрату активів після окупації Криму.
  • Рада федерації РФ прийняла закон, який надає можливість президенту Путіну балотуватися ще на один термін.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Аваков виступив за застосування "нашої" російської мови для контрпропаганди та створення російськомовного проукраїнського телеканалу "задля руйнування інформаційної монополії РФ" у світі.
  • Експерти скептично оцінюють перспективи реалізації проєкту президента Зеленського про перенесення центральних органів влади до різних міст країни, оскільки подібні проєкти потребують величезних інвестицій. Ініціатива команди Зеленського про перенесення Адміністрації до Українського дому закінчилася геть нічим.

No comments:

Post a Comment