March 27, 2021

26.03.2021: Армія на Донбасі знову зазнала важких втрат

Армія на Донбасі знову зазнала важких втрат

  • Армія на Донбасі знову зазнала важких втрат.
  • Тариф на електроенергію для населення подовжено на квітень.
  • Зеленський скасував указ про призначення судді КС Тупицького.
  • Печерський суд заарештував колишнього комбата Семенченка.
  • Україна перейде в неділю на літній час.

В Україні

  • Президент Зеленський скасував укази колишнього президента Януковича від 2013 року про призначення Тупицького та Косминіна суддями Конституційного суду. На думку низки юристів, ці дії президента є антиконституційними й перевищенням службових повноважень. Подібний указ президента Ющенка було згодом скасовано судом.
  • Верховна Рада так і не змогла ухвалити закон про скасування переходу на "літній" поясний час, тому в ніч на неділю стрілки годинників буде переведено на годину вперед.
  • Кабмін подовжив до 1 травня фіксований тариф на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 коп./кВт•год.
  • Пресслужба Нафтогазу повідомила, що 56 компаній не виконують умови для отримання постачання газу у квітні, що ставить під загрозу теплопостачання домогосподарств 15 регіонів. На думку експертів, основною причиною того, що відбувається, є неплатежі населення після підвищення тарифів на газ та тепло.
  • Печерський суд Києва заарештував без права внесення застави за створення незаконної приватної військової компанії колишнього командира батальйону "Донбас" Семенченка. За твердженням СБУ, ПВК діяла в інтересах олігарха Коломойського, зокрема, брала участь у мітингах проти керівництва НБУ і блокувала зміну керівництва "Центренерго". Ще одному підозрюваному – колишньому агенту НАБУ під прикриттям Шевченку – суддя призначив арешт із правом виходу під заставу в розмірі 5 млн грн.
  • Вищий антикорупційний суд обрав для колишньої заст. голови правління Приватбанку Шмальченко запобіжний захід – арешт із правом внесення застави в 50 млн грн. Її звинувачують у пособництві у виведення коштів із банку перед його націоналізацією.
  • На міжбанку наступило хитке затишшя. Нерезиденти вже конвертували прибуток від погашення ОВДП, тому попит на валюту був незначним. Пропозиція також було невеликою на тлі масованої виплати відшкодування ПДВ. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,97 ₴/$, 32,95 ₴/€ (+0,08 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ протягом тижня в торгах участі не брав.
    Мінфін виплатив $110,7 млн ​​купонного доходу за єврооблігаціями з терміном обігу до 2032 року за відсотковою ставкою 7,4 % річних. Наступного тижня – 31 березня – Україна мусить погасити ще $325,2 млн відсотків за облігаціями, тому чиновникам критично важливо залучити на аукціоні у вівторок велику суму у валюті для здійснення цих виплат.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що 26 березня в країні проведено 123,5 тис. тестів на коронавірус, виявлено 17,4 тис. інфікованих осіб, померли – 290 хворих, видужали – 7,1 тис. людей. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що карантинні обмеження в країні діятиму, як мінімум, до кінця цього року. За його словами, зростання "захворюваності" триватиме ще 2–3 тижні, а найближчими дні вона може підскочити до 25 тис. осіб. на добу, що змусить уряд зупинити транспорт. Карантинні обмеження посилено в Хмельницькому. Степанов зажадав від керівництва "Укрзалізниці" приймання хворих на коронавірус відомчими лікарнями. Лише 25 % респондентів опитування служби "Рейтинг" підтримують повне зупинення країни, а 68 % – виступають за запровадження жорстких обмежень лише в "червоних" зонах.
    Головний санлікар Ляшко заявив, що повторне вакцинування препаратом CoviShield розпочнеться наприкінці травня, після відновлення його постачання з Індії.
    У п’ятницю у світі зафіксовано 630 тис. підтверджень зараження, померли 11,6 тис. людей.
    Регіон Італії Кампанья закуповуватиме російську вакцину "Супутник-V". Міністр закордонних справ Франції ле Дріан звинуватив РФ у використанні своєї вакцини як інструменту пропаганди та агресивної дипломатії, а президент Макрон заявив про "світову війну нового типу" зі застосуванням вакцин. Регулятор ЄС схвалив нові майданчики для будівництва заводів із виробництва вакцин компаніями Pfizer/BioNTech, Moderna та AstraZeneca.

Війна

  • Армія знову зазнала важких втрат на Донбасі. Унаслідок мінометного обстрілу в районі Шумів в околицях Горлівки загинули 4 українських військовослужбовців, ще 2 – поранено. Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів та стрілецької зброї в Славному в околицях траси Донецьк – Маріуполь у районі КПВВ, у Верхньоторецькому – в околицях траси Донецьк – Горлівка й у Майорську на околиці Горлівки. Про порушення окупантами режиму тиші штаб операції об’єднаних сил повідомив місію ОБСЄ. МЗС України заявив, що низка країн блокують рішення про подовження мандата місії ще на рік, що, за твердженням чиновників, може спричинити неконтрольовану ескалацію бойових дій. Після загибелі українських вояків посол Великобританії в Україні Сіммонс закликала Росію забезпечити припинення вогню на Донбасі. Глава президентського Офісу Єрмак заявив, що Зеленський проводить консультації з керівництвом країн "нормандської четвірки" про "провокацію бойовиків", яка призвела до втрат ВСУ. Він також стверджує, що "дорожню мапу" реалізації мінських домовленостей мають затвердити лідери 4 країн. Глава української делегації на переговорах Тристоронньої контактної групи Кравчук уважає, що Росія не припинить агресію на Донбасі, доки її не зупинить Україна або світова спільнота.

Україна та світ

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, що визнає Росію стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником у врегулюванні. Документ підписано 47 країнами.
  • Глава представництва ЄС Маасікас та тимчасова повірена в справах США в Україні Квін закликали українських законодавців переробити законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів для забезпечення незалежного відбору її членів.
  • У світі різко зросли ціни на нафту через перекриття Суецького каналу контейнеровозом, який сів на мілину. На думку експертів, евакуація судна може розтягнутися на кілька тижнів, світова економіка втрачає приблизно $9 млрд щодня.
  • МЗС Китаю заявив, що взяв до відома указ президента Зеленського про націоналізацію підприємства "Мотор Січ" і зажадав захистити інтереси китайських інвесторів.

Тренди

  • За даними опитування служби "Рейтинг", президентський рейтинг, як і раніше, очолює Зеленський із 21,6 % підтримки респондентів. За ним ідуть Порошенко (12,3 %), Бойко (11,1 %) і Тимошенко (10,4 %). Парламентський рейтинг очолюють "Слуга народу" (17,9 %), "Європейська солідарність" (12,9 %), "Опозиційна платформа – За життя" (12,8 %), "Батьківщина" (10,6 %). На межі проходження – ще дві партії: "Сила й честь" та "Українська стратегія Гройсмана".


 

No comments:

Post a Comment