March 26, 2021

25.03.2021: СБУ провела обшуки в офісах Медведчука

СБУ провела обшуки в офісах Медведчука

  • СБУ провела обшуки в офісах Медведчука.
  • Китайську вакцину CoronaVac доставлено в Україну.
  • Понад половина респондентів опитування служби Рейтинг – проти вакцинації.
  • Нафтогаз залишив незмінною ціну на газ для населення у квітні.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, який звільняє виробників та розповсюджувачів вакцин від відповідальності за можливі негативні наслідки вакцинації. Також підписано закони про посилення відповідальності за телефонний тероризм, про запобігання тиску на бізнес, про митні та податкові пільги для підприємств з істотними іноземними інвестиціями (про інвестнянь) та про подовження термінів встановлення газових лічильників для споживачів, що використовують газ тільки для приготування їжі. Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 19 березня про користування надрами.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що Рада не може розглядати справу про витік інформації в операції із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", оскільки для розгляду не представлено жодного документа в цій справі.
  • Нафтогаз повідомив, що у квітні тариф на газ залишиться на рівні 6,86 грн/м³ не враховуючи ПДВ та витрати на транспортування.
  • Сервісні центри МВС видаватимуть автомобільні номери тільки своїх областей.
  • СБУ провела обшуки в офісах руху "Український вибір", який очолює кум російського президента Медведчук – глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя", а Нацполіція – у його маєтку на Закарпатті. Секретар РНБО Данилов заявив, що російські танки на тимчасово окупованій території Донбасу заправляють паливом, що виробляє завод, власником якого є дружина Медведчука.
  • Представник МВФ Райс повідомив про готовність Фонду відновити переговори про перегляд програми stand by для узгодження пакету реформ, що необхідні для забезпечення сталого бюджету в середньотерміновій перспективі.
  • Держказначейство й надалі виплачує відшкодування ПДВ, тому експортери не поспішають продавати валюту. Нерезиденти, на відміну від минулих тижнів, конвертують у валюту прибуток після погашення ОВДП та виплати відсоткового доходу за ними, а не вкладають її в нові випуски держоблігацій. Ці чинники спричинили швидке зростання курсу долара, який наприкінці сесії коштував уже 28 грн. На п’ятницю курс гривні встановлено на позначці 27,97 ₴/$ (+0,10 грн), 33,03 ₴/€ (+0,09 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн). За інформацією Мінфіну, сукупний держборг України в лютому виріс на 0,74 % в доларі – до $91,41 млрд, і водночас знизився на 0,21 % у гривні – до 2,55 трлн грн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, 25 березня в країні було проведено 119 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування в 18,1 тис. осіб, померли – 326 хворих, одужали – 7,1 тис. людей. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну оголосила Миколаївську область "червоною" карантинною зоною з 27 березня. Чиновники МОЗ планують незабаром оголосити "червоною" зоною ще й Черкаську область. Глава Верховної Ради Разумков вважає введення загальнонаціонального "локдауну" недоцільним.
    Київська міська адміністрація дозволила заповнювати рухомий склад пасажирського транспорту на 50 %, а не тільки половину місць для сидіння.
    Представник Чернівецького обласного лабораторного центру Гопко заявила, що в провізора аптеки, який помер після вакцинації, виявлено зараження коронавірусів. У Луцьку з вікна інфекційного відділення викинулася 80-річна жінка, лікарі не виключають можливість самогубства.
    За результатами опитування компанії "Рейтинг", понад половина респондентів не довіряють вакцині, яку завезено до України владою та побоюються негативних наслідків у майбутньому. Понад 20 % вважають, що вакцини не захистять від нових штамів вірусу, ще стільки ж – не довіряють владі, а 13 % – категорично проти вакцинації. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що на вакцину CoviShield здійснюється скоординована інформаційна атака в усьому світі. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що медиків за відмову від вакцинації не звільнятимуть. У Києві почали вакцинувати людей похилого віку віком від 80 років – у перший день щеплення дістали 50 осіб.
    Заст. глави Офісу президента Тимошенко оголосив, що виплати підприємцям, що постраждали від карантину, та їхнім найманим працівникам здійснюватимуться через додаток для смартфонів "Дія".
    Посольство України в Китаї повідомило, що перші 215 тис. доз вакцини CoronaVac вже відправлено до України. Уряд закупив коштом бюджету через фірму-"прокладку" "Лекхім" 1,92 млн доз. Головний санлікар Ляшко заявив, що вакцина пройде 10-денний лабораторний контроль, після чого буде дозволено її застосування. Міністр Степанов прогнозує, що постачання індійської вакцини відновиться у квітні.
    У світі зафіксовано стрибок кількості заражень – до 622 тис., смертність залишається на колишньому рівні – 10,4 тис. осіб на добу.
    Польський уряд посилює карантин із 27 березня через зростання захворюваності – закриває дитячі садки, спортивні установи, господарські та меблеві магазини, а також перукарні. Влада Німеччини з 28 березня запроваджує вимогу надання негативного ПЛР-тесту всіма авіапасажирами, хто прибуває в країну, виняток зроблено лише для членів екіпажів літаків. Глави країн-членів ЄС домовилися про збереження обмежень на "несуттєві" поїздки, водночас оголосили про початок підготовки до поступового зняття таких обмежень до літа. Депутати Ради Європи ухвалили рішення про прискорення процедури запровадження єдиних для ЄС "сертифікатів вакцинації".
    Компанії Pfizer та BioNTech почали тестування своєї вакцини на дітях віком від 6 місяців. Президент Молдови Санду звернулася до посла Росії із проханням про постачання до країни вакцини "Супутник-V". Глава фондів, які пов’язані з вакцинацією, колишній власник корпорації Microsoft Гейтс вважає, що світ може повернутися до нормального життя наприкінці наступного року після масової вакцинації людей в усьому світі.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти на узбережжі Азовського моря – у Широкиному, у Богданівці – неподалік від ділянки розведення військ на схід від Волновахи, у Майорську на околиці Горлівки й у Світлодарську на березі водосховища. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Президент Зеленський підписав Стратегію воєнної безпеки, яка називає Росію можливим супротивником та передбачає можливість вторгнення на українську територію. Глава української делегації на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі колишній президент Кравчук заявив, що керівництво країни враховує різні сценарії розвитку подій, зокрема, прямий воєнний конфлікт із РФ та вторгнення її військ.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен заявив на переговорах із главою МЗС Німеччини, що адміністрація Байдена не відмовляється від санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", проте сподівається, що вони не вплинуть на партнерські відносини двох країн.
  • Представник Держдепартаменту США Кент заявив, що американська адміністрація готова й надалі підтримувати Україну, однак очікує від української влади правильних дій та реформ, насамперед – у судовій галузі.

Тренди

  • Європейський банк реконструкції та розвитку запускає пілотний проєкт допомоги владі України в створенні онлайн-судів, що розглядатимуть позови з відшкодуванням збитків у сумі до €10 тис. "для полегшення доступу громадян до правосуддя".
  • На думку низки експертів, Стратегія деокупацію та реінтеграції Криму, яку оприлюднено в четвер, не дає відповіді на питання про те, яким саме чином буде звільнено окупований Росією півострів.

 

No comments:

Post a Comment