March 21, 2021

20.03.2021: Київ та Одеська область оголошено "червоною" карантинною зоною

Київ та Одеська область оголошено "червоною" карантинною зоною

  • Київ та Одеська область оголошено "червоною" карантинною зоною.
  • Активісти розписали графіті фасад Офісу президента.
  • Суд заарештував активи компанії "Мотор Січ".
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • У Києві відбулася маніфестація проти карантинних обмежень.

В Україні

  • У вихідний день біля Офісу президента відбулася численна демонстрація з вимогами звільнення активіста Стерненка. Учасники розбили кілька шибок у будівлі та розписали фасад графіті. Поліція опору протестувальникам не чинила, але незабаром відкрила кримінальне провадження за фактами вандалізму й хуліганства та затримала ветерана бойових дій на Донбасі. Біля Печерського відділення Нацполіції відбулися сутички зі співробітниками поліції активістів, які вимагали звільнення ветерана.
  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про подовження санкцій проти 2 банків із російським капіталом – Промінвестбанку та Ощадбанку
  • За інформацією пресслужби СБУ, Шевченківський суд Києва заарештував майно та активи компанії "Мотор Січ". Їх передано в управління Нацагентству з управління активами, що отримані через корупційні та інші злочини (АРМА). Концерн "Укроборонпром" оголосив про готовність узяти в управління активи компанії.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу проведено 68,8 тис. тестів, підтверджено зараження 11,1 тис. осіб, одужали – 3,9 тис., померли – 166. Комісія уряду з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила з 23 березня Київ та Одеську область "червоними" карантинними зонами. Чиновники київської міськадміністрації заявили, що не виключають варіант повного зупинення транспорту в столиці – остаточне рішення може бути прийнято 22 березня. Влада Київської області з 22 березня також запровадила жорсткі обмеження.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що після прийняття Верховною Радою закону про звільнення виробників та розповсюджувачів вакцин від відповідальності, за всі негативні наслідки їхнього застосування відповідатиме уряд. За його словами, саме таку вимогу висунули виробники вакцин. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін підписав угоди про постачання вже із 6 виробниками вакцин. Він підкреслив, що російську вакцину уряд закуповувати не буде, оскільки вона не пройшла повного циклу клінічних випробувань, а також тому, що Україна не може використовувати медичні препарати агресора.
    У світі зараження підтверджено в 507 тис. людей, померли – 8,2 тис. У Данії помер лікар одного зі шпиталів, який дістав щеплення препаратом AstraZeneca, ще одна медсестра перебуває в критичному стані. У понад 100 містах в усьому світі, у Києві тощо, відбулися масові демонстрації проти коронавірусних обмежень, низка акцій завершилися зіткненнями з правоохоронцями.
    ЄС планує запровадити влітку "паспорта вакцинації", які дадуть змогу громадянам та резидентам країн ЄС подорожувати Шенгенською зоною без перебування на карантині.
    МВФ оголосив про швидке відновлення світової економіки після коронакризи, проте висловив побоювання зростанням розриву між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув ще один український боєць. Бойові дії тривають на приморській ділянці фронту – у Водяному, Лебединському, Широкиному, а також у районі Горлівки – у Шумах та Південному. У Південному окупанти обстріляли українські війська із мінометів. Штаб операції об’єднаних сил і надалі наполягає на тому, що окупаційні війська ведуть обстріли для провокування вогню у відповідь.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Шмигаль на зустрічі з главою німецького Бундестагу Шойбле заявив, що Україна розглядає газогін "Північний потік-2" як геополітичну загрозу для Європи.
  • За результатами опитування польської компанії Gremi Personal, кількість громадян України, які не мають наміру повертатися в країну після трудової міграції, за рік збільшилася з 30 до 35 %. Головними причинами неповернення вони називають більшу зарплату, стабільну економічну ситуацію в Польщі й погіршення економічного стану України, реальне безробіття та брак перспектив на батьківщині. Здебільшого вік трудових мігрантів – до 39 років, жінок виїжджає до Польщі більше, ніж чоловіків.

 

No comments:

Post a Comment