March 20, 2021

19.03.2021: Верховна Рада ухвалила скандальний закон про звільнення від відповідальності виробників вакцин

Верховна Рада ухвалила скандальний закон про звільнення від відповідальності виробників вакцин

  • Верховна Рада ухвалила скандальний закон про звільнення від відповідальності виробників вакцин.
  • РНБО ввела санкції проти колишнього президента Януковича та 27 чиновників його режиму.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.

\В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про захист прав боржників від колекторів у разі прострочення заборгованості. Йдеться тільки про легальні колекторські компанії, а все напівлегальні виведено з-під дії закону.
    Прийнято скандальний закон про зняття відповідальності з виробників та розповсюджувачів вакцин від коронавірусу за негативні наслідки щеплень та відмову України від суверенного тестування таких вакцин.
    Депутати підтримали закон про умови реструктуризації валютних кредитів, які було видано приватним особам на початку 2000-х рр. Автори закону заявили, що це дасть змогу  відновити платоспроможність боржників.
  • РНБО ухвалила рішення про перевірку всіх указів та розпоряджень колишнього президента Януковича на наявність загроз нацбезпеці. Оголошено санкції проти Януковича та 27 високопосадовців його режиму, а також проти 19 компаній – надрокористувачів, що належать цим особам.
    Рада доручила перевірити діяльність монополіста на ринку цифрового телебачення – компанії "Зеонбуд".
  • Центральна виборча комісія оголосила попередження про порушення термінів відкриття рахунків 12 кандидатам на дострокових виборах до Верховної Ради на 2 мажоритарних округах в Івано-Франківській та Донецькій областях, зокрема, представнику партії "Свобода" Кошулинському. Ці попередження можуть послужити приводом для зняття кандидатів із виборів.
  • Ексзаступник. глави Нафтогазу Кацуба заявив, що націоналізований ц 2014 р на Одеській нафтоперевальній базі бензин належав Нафтогазу і його захопили люди з "Народного фронту", що пов’язані з колишнім депутатом Пашинським.
  • Одеський суд відмовив у скарзі адвокатів активіста Стерненко на вирок суду, яким його було засуджено до 7 років тюремного ув’язнення з конфіскацією половини майна.
  • Колишня глава НБУ Гонтарева гнівно відреагувала на відкриття кримінального провадження проти заст. глави банку Рожкової за підозрою в можливому розкраданні коштів та державній зраді. Офіс президента висловив стурбованість ситуацією в НБУ й закликав керівництво регулятора відкинути персональні амбіції заради макроекономічної стабільності країни.
  • "Жорсткий" карантин, який було оголошено в Києві, негативно вплинув обсяги торгів на валютному ринку. Пропозиція валюти зросла, проте всю її викупили імпортери, які прагнули закрити зобов’язання за контрактами на мінімумі курсу: 27,72 ₴/$ (+0,04 грн), 32,95 ₴/€ (-0,03 грн), 3,74 ₴/10 руб. Держказначейство почало виплати відшкодування ПДВ, що зменшує потребу експортерів у гривні. Нацбанк у торгах знову участі не брав. Протягом тижня регулятор купив усього приблизно $30 млн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, в Україні в п’ятницю проведено 114,7 тис. тестів, виявлено зараження 15,3 тис. осіб, померли – 260 хворих, видужали – 5,2 тис. Він заявив, що уряд не планує оголошення загальнонаціонального "локдауну", попри виявлення "британського" штаму вірусу в більшості областей країни. Київська облдержадміністрація оголосила про запровадження "жорсткого" карантину в області з 21 березня до 9 квітня. Київська міська адміністрація заявила, що регулюватиме кількість пасажирів метрополітену за допомоги часткового закриття станцій на вхід. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що мобільний шпиталь в Івано-Франківську вже спорожнів – з нього виписані останні пацієнти. Попри оголошення "жорсткого" карантину в Харківській та Київській обл., а також у Києві, МОЗ підтвердило, що до "червоної" зони наразі включено всього 4 області – Закарпатська, Івано-Франківська, Житомирська та Чернівецька. Президент Зеленський оголосив, що в разі виплати компенсацій бізнесу місцевою владою у зв’язку з "жорстким" карантином, держава подвоїть суми цих виплат.
    У світі зафіксовано 514 тис. випадків інфікування, померли – 10 тис. людей. Більшість країн ЄС відновили вакцинацію препаратом компанії AstraZeneca.

Війна

  • На Донбасі після засідання тристоронньої контактної групи сталося загострення бойової ситуації на приморській ділянці фронту. Окупанти обстріляли українські війська з артилерії та мінометів у Водяному, перестрілки сталися неподалік – у Пищовику. Унаслідок артобстрілу загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Німецька "Партія зелених" – друга в політрейтінгу – оголосила, що має намір після осінніх парламентських виборів голосувати за припинення будівництва газогону "Північний потік-2", що створює перешкоди для створення нею парламентської коаліції із керівною партією ХДС.
  • Литовський президент Науседа закликав українську владу не купувати електроенергію, яку вироблено Білоруською АЕС, оскільки, за його словами, президент Лукашенко намагається через цей канал розширити свій вплив на навколишні країни.
  • Російський президент Путін підписав указ, що забороняє володіння землею іноземцями в окупованому Криму. Таких ділянок на півострові майже 11 тис., більшість власників – громадяни України.

Тренди

  • Президент Зеленський пообіцяв запровадити вже незабаром "економічні паспорти", які будуть прив’язані до персональних рахунків неповнолітніх громадян, і на які виплачуватимуться кошти за користування надрами та видобуток корисних копалин.


 

No comments:

Post a Comment