March 19, 2021

18.03.2021: Київ запроваджує "жорсткий карантин" із 20 березня

Київ запроваджує "жорсткий карантин" із 20 березня

  • Київ запроваджує "жорсткий карантин" із 20 березня.
  • Суд виправдав Пашинського.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.

В Україні

  • Президент Зеленський заявив, що має намір розморозити процес "великої" приватизації, який було зупинено після оголошення карантину.
  • Парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти в першому читанні законопроєкт президента про податкову амністію.
  • Васильківський міськрайонний суд виправдав колишнього депутата Пашинського, який 31 грудня 2016 р підстрелив кривдника на дорозі з нагородного пістолета. Потерпілий відкликав позов після виплати йому компенсації.
  • Вищий антикорупційний суд втретє відмовив у відведенні прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Пономаренка, який тричі закривав справу про розкрадання держкоштів унаслідок застосування формули розрахунку вартості вугілля "Роттердам+".
  • Після запровадження санкцій проти кума російського президента Медведчука низка експертів висловили побоювання, що після припинення постачання з Росії на його підприємства ціни на паливо зростуть. Мінекономіки вважає, що санкції не призведуть до дефіциту на заправках, а потреби будуть закрито іншими учасниками ринку.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив про намір підвищити з 200 до 400 тис. грн суму відшкодування. Компенсація в розмірі 200 тис. грн діє з 2012 р.
  • Міністерство економіки підтвердило прогноз зростання економіки країни у 2021 році на рівні 4,6 %, попри "локдауни". У першому кварталі міністерство прогнозує падіння ВВП на 3 %. Директор компанії Dragon Capital Фіала вважає, що ВВП країни за підсумками року зросте на 5,3 %.
  • Офіс генпрокурора повідомив про розслідування дій заст. глави НБУ Рожкової та ще кількох співробітників банку, які брали участь у підготовці націоналізації Приватбанку. Їм може бути пред’явлено звинувачення в державній зраді та розкраданні коштів.
  • Ринок практично завмер в очікуванні чергового "локдауну", а чутки про великі продажі валюти Нафтогазом не підтвердилися. Тому курс практично не змінився й був зафіксований на рівні 27,68 ₴/$ (-0,02 грн), 32,98 ₴/€ (-0,01 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що в Україні в четвер проведено 115,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 15,8 тис. людей, Одужали – 4,6 тис., померли – 262 хворих. Мер Києва Кличко оголосив про запровадження “жорсткого” карантину в столиці з півночі 20 березня приблизно на три тижні "тому що потрібно рятувати здоров’я та життя людей". Буде зупинено роботу закладів культури, торгово-розважальних центрів, ресторани та кафе працюватимуть тільки на винос, перукарні – за попереднім записом, фітнес-зали – без групових занять. Транспорт і надалі курсуватиме із наповнюваністю місць для сидіння 50 %. Робота шкіл триватиме в дистанційному режимі, дитячі садки працюватимуть за звичайним графіком. Більшість бюджетних підприємств перейдуть на дистанційну роботу, то ж саме рекомендовано зробити і приватним компаніям. Заст. глави Офісу президента Тимошенко вважає, що за кілька днів "жорсткий" карантин буде оголошено й у Київській області. Посилює карантин і Харківська облдержадміністрація. У Львівській області "жорсткий" карантин оголошено з 19 до 29 березня. Міністр Степанов вважає, що спалах захворюваності триватиме до кінця квітня, а загальнонаціональний "локдаун" поки вводити не варто, обмежившись оголошенням певних регіонів "червоними" зонами. Укрзалізниця повідомила, що не планує обмежувати рух поїздів через Львів та Київ.
    За даними Держстату, смертність у січні 2021 р перевищила показники січня минулого року на 7,5 %.
    Київська міська прокуратура повідомила про затримання двох осіб, які виготовляли підроблені довідки про негативні тесті на коронавірус.
    Президент Зеленський заявив, що не вбачає приводів для припинення застосування вакцини CoviShield, оскільки досі не було зареєстровано жодного летального випадку. За його словами, у країні цією вакциною щеплено вже майже 90 тис. громадян. Зеленський поскаржився журналістам на низький рівень довіри населення до вакцинації, не тільки в Україні, а й в усьому світі. Центр громадського здоров’я оголосив, що Україна отримає у квітні першу партію вакцини виробництва Pfizer за програмою COVAX. Степанов заявив, що до кінця місяці в Україну буде поставлено ще 1,5 млн доз вакцини CoviShield та 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac, у квітні – крім міжнародної допомоги, буде поставлено ще 1,2 млн доз китайської вакцини, а починаючи з червня – 10 млн доз вакцини Novavax.
    МВС оголосило, що в Україні на святкування єврейського Нового року у вересні пускатимуть тільки вакцинованих хасидів.За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 546 тис. випадків зараження (за повторними тестами тощо), померли – 10,5 тис. хворих. Експерти Всесвітньої метеорологічної організації заявили, що весняне потепління не є приводом для послаблення заходів стримування поширення коронавірусу, а зниження захворюваності минулої весни та влітку було пов’язано з карантинними заходами.
    Чехія подовжила жорсткий карантин до католицького Великодня.
    Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною й рекомендував для подальшого застосування, “оскільки результати її використання перевищують потенційні ризики”. Після цього рішення низка країн ЄС відновили вакцинацію цим препаратом.
    Філіппіни дозволили застосування російської вакцини "Супутник-V" в екстрених випадках.
    Конференція ООН із торгівлі та розвитку очікує зростання світової економіки цього року на 4,7 % після звісток про поступове відновлення економіки США після масової вакцинації.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту й у Південному в околицях Горлівки. Перестрілки сталися в Богданівці, неподалік від ділянки розведення військ на схід від Волновахи. Унаслідок обстрілу в Південному загинув український боєць.
  • Глава Офісу президента Єрмак на відеоконференції радників глав держав "нормандської четвірки" запропонував прийняти спільну заяву про повне припинення вогню на Донбасі. Попереднє перемир’я було оголошено 27 липня 2020 й регулярно порушується окупаційними військами, що призводить до втрат української армії.

Україна та світ

  • Держдепартамент США попередив європейські компанії, що беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2", про можливе застосування до них санкцій. Генеральний адвокат ЄС Санчес-Бордони рекомендувала суду Євросоюзу відхилити апеляцію Німеччини на рішення про обмеження використання Газпромом потужностей транзитного газопроводу OPAL, без чого неможливо повне завантаження труби "Північного потоку-2".
  • Заст. міністра закордонних справ Єнин заявив, що Україна не довіряє висновкам іранської комісії, яка розслідувала обставини знищення українського авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном у січні 2020 року й вимагатиме на раді Міжнародної організації цивільної авіації подовження розслідування інциденту.
  • Президент Литви Науседа підписав спільну декларацію з президентом Зеленським про підтримку України в разі подачі заявки на членство в ЄС.
  • Міністри закордонних справ країн "великої сімки" висловили єдину негативну оцінку агресії Росії та підриванні суверенітету України й заявили, що протидіятимуть спробам РФ узаконити окупацію Криму.

 

No comments:

Post a Comment