March 17, 2021

16.03.2021: З 17 березня підвищено штрафи за порушення ПДР

З 17 березня підвищено штрафи за порушення ПДР

  • З 17 березня підвищено штрафи за порушення ПДР.
  • В український повітряний простір вдерся російський гелікоптер.
  • Рейтинг Зеленського підріс після запровадження санкцій проти Медведчука.
  • Плотницького заочно засуджено до довічного ув'язнення
  • "Маруся Звіробій" знялася з виборів на користь Кошулинського.

В Україні

  • Верховна Рада відправила до Конституційного суду законопроєкт про передавання президенту права призначення директорів НАБУ та ДБР. Через застосування цього закону Офіс президента планує звільнити главу НАБУ Ситника.
    Депутати розпочали розгляд поправок до законопроєктів про відкриття ринку землі та аукціонів із її продажу, іноземцям тощо. Упродовж одного пленарного засідання було розглянуто лише 160 поправок із понад 3,1 тис., Поданих опозицією. Фракція "Слуга народу" має намір провести позачергове засідання Верховної Ради для ухвалення законопроєктів, що заблоковані голосуванням за земельні закони.
    У парламенті зареєстровано законопроєкт про скасування Харківських угод. підписаних Путіним та Януковичем у квітні 2010 р, які Росія денонсувала одноосібно після окупації Криму. СБУ провела обшуки в установах, які були залучено до підготовки угод.
  • Кандидат у депутати у мажоритарному округу в Івано-Франківській обл. від партії "Європейська солідарність" "Маруся Звіробій" зняла свою кандидатуру на користь представника "Свободи" Кошулинського. В опитуваннях лідирує представник партії Коломойського – власник курорту "Буковель" Шевченко, однак його відрив від Кошулинського незначний.
  • З 17 березня в Україні починають діяти нові штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Штрафи значно збільшено, зокрема, для пішоходів, а також розширено можливість тлумачення правил поліціянтами.
  • Пресслужба Фонду соцстрахування повідомила про можливі затримки у виплаті лікарняних та декретних через падіння доходів та зростання витрат через епідемію та "жорсткий карантин".
  • Міністерство соцполітики оголосило, що середній розмір субсидії в грудні 2020 р склав 1731 грн, у січні нинішнього року – 2231 грн, а в лютому – 1483 грн, "через зниження ціни на газ для населення". За повідомленнями з регіонів та Києва, рахунки за опалення за лютий зросли проти січня до 50 %.
  • Львівська облрада звернулася до Кабміну з проханням про перейменування стадіону "Арена Львів" на честь провідника ОУН Бандери. Це може призвести до чергового конфлікту з Польщею, яка вважає Бандеру терористом і злочинцем.
  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук подав позов до Верховного суду про скасування указу президента Зеленського про санкції проти нього, членів його сім'ї та партнерів, а також компаній, власником яких він є. За даними соцопитування Центру Разумкова, 52 % респондентів підтримують запровадження санкцій проти Медведчука та його підприємств.
  • Мінфін розмістив у вівторок на аукціоні ОВДП на загальну суму 14,3 млрд грн, зокрема, у валюті – на $153 млн, водночас скоротивши прибутковість за короткотерміновими та підвищивши – за довготерміновими облігаціями. Однак надії на зміцнення гривні не виправдалися – нерезиденти купували валюту для виведення коштів за кордон після погашення ОВДП, що свідчить про те, що левову частину облігацій купили українські банки. Курс зафіксовано на позначці 27,65 ₴/$ (+0,01 грн), 32,96 ₴/€ (+0,01 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Попри інформацію про практичне припинення вакцинування країнами ЄС вакциною AstraZeneca, українське МОЗ нарощує темпи щеплень громадян індійським препаратом CoviShield, який вироблено за ліцензією AstraZeneca. Для цього чиновники ведуть активну пропаганду вакцинації із залученням відомих особистостей, священників та блогерів, а також нарощують обсяги тестування. Протягом доби в країні проведено 121 тис. тестів, підтверджено 11,8 тис. випадків зараження, померли – 289 осіб, одужали – 5,5 тис. Чиновники МОЗ стверджують, що всі області "жовтого" списку за покажчиками захворюваності перебувають уже в "помаранчевій" зоні. Міністр Степанов заявив, що на 62 тис. щеплень зафіксовано всього 361 випадок побічних реакцій, які, за його словами, були незначними. Друге щеплення вакциною CoviShield здобув  перший пацієнт, проте лікарі рекомендують повторно вводити препарат за 90 днів. Згідно із соцдослідженням Центру Разумкова, 51 % респондентів не планують вакцинуватися, а негайно або незабаром мають намір зробити щеплення всього 12 %, і ще 16 % – тільки в разі формальних вимог (наприклад, для виїзду за кордон). Мер Києва Кличко звернувся до Кабміну з проханням про розширення списку обмежень, для "помаранчевих" зон. Мер Львова Садовий уважає за необхідне оголосити в місті жорсткий карантин після різкого зростання захворюваності. Національна академія наук повідомила, що смертність від ускладнень коронавірусу цієї весни перевищила осінні покажчики.
    За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 449 тис. випадків зараження протягом доби, померли 9,9 тис. людей. МОЗ оновив "червоний" список країн, темпи інфікування в яких вище, ніж в Україні. У "зеленому" списку із сусідів України – Росія, Білорусь і Румунія. Більшість країн Європи – також у "зеленому" списку.
    Регулятор ЄС стверджує, що вакцина AstraZeneca не є причиною утворення тромбів у молодих жінок, як це випливає з дослідження німецьких лікарів. Естонія відновила використання цієї вакцини.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту й у Південному в околицях Горлівки. Перестрілки та вогневі контакти сталися на схід від Маріуполя – у Лебединському, Гнутовому, Талаківці й Павлополі, а також у промзоні Авдіївки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок мінометного обстрілу у Водяному поранено українського бійця. Штаб підкреслює, що більшість обстрілів українських позицій ведеться для  провокування ВСУ на вогонь у відповідь, а кількість випадків порушення окупантами режиму припинення вогню щодня більшає.
  • Суд у Дніпрі засудив до довічного ув'язнення заочно колишнього "главу ЛНР" Плотницького та двох його спільників за вчинення теракту – знищення військово-транспортного літака Іл-76 у Луганському аеропорту в червні 2014 р. Вирок не передбачає конфіскацію майна підсудних та будь-яких компенсацій родинам загиблих.
  • Речник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи блогер Арестович нецензурно відповів на зауваження користувачів соцмереж, які зажадали відповідати їм українською мовою. Це ніяк не вплинуло на позицію депутатів від "Слуги народу", які називають Арестовича "ефективним комунікатором", хоча заст. глави фракції Кравчук і назвала його поведінку "свинством".

Україна та світ

  • Уряд Великобританії уважає серйозною загрозою агресивні дії Росії та й надалі вестиме політику її стримування, зокрема, через підтримку України.
  • У повітряний простір України в Сумській обл. вдерся російський вертоліт. Держприкордонслужба направила лист прикордонній ФСБ РФ із вимогою повідомити належність вертольота й обставини порушення.
  • СБУ повідомила про блокування масштабної кібератаки на сайти українських державних установ групи кіберзлочинців за підтримки спецслужб РФ.
  • Міністр закордонних справ Кулеба оголосив, що американська розвідка не знайшла слідів втручання української влади у вибори в США, що повністю спростовує твердження російської влади. США планують накласти на РФ додаткові санкції за втручання у вибори.

Тренди

  • Соцопитування Центру Разумкова продемонструвало, що президент Зеленський за місяць трохи наростив рейтинг – до 19,2 % підтримки, проте і його найближчі конкуренти не відстають – у Порошенка 13,5 %, у Бойка – 12,6 %. У парламентському рейтингу лідирує "Слуга народу" – 17,9 % підтримки, далі йдуть "Європейська солідарність" – 13,2 %, "ОПЗЖ" – 12,7 %, "Батьківщина" – 7,3 %, і "Сила й честь" – 3,9 %3,9 %. 40 % респондентів висловили готовність вийти на законні акції протесту в разі зростання тарифів та цін на товари першої необхідності, а в несанкціонованих мітингах готові брати участь 20 %.

 

No comments:

Post a Comment