March 16, 2021

15.03.2021: Дубинського вигнали зі "Слуги народу"

Дубинського вигнали зі "Слуги народу"

  • Дубинського вигнали зі "Слуги народу".
  • Міністр Степанов лякає українців новим "локдауном".
  • Після щеплення CoviShield головсанлікар Ляшко заразився коронавірусом.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" виключила зі свого складу депутата Дубинського "за порушення статуту та непокору керівним органам".
  • Генпрокурор Венедиктова підписала підозра колишнім топменеджерам Приватбанку у виведенні коштів із банку безпосередньо перед його націоналізацією, зокрема, колишньому главі правління Дубілету.
  • Держстат стверджує, що протягом року борщовий набір подешевшав на 6,5 %. Низка аналітиків назвали це твердження маніпуляцією, оскільки для того, щоби зварити борщ, потрібні не тільки овочі, але й м’ясо, газ або електроенергія, вода та спеції. Загалом ціни в Україні на найпопулярніші харчові продукти впродовж року зросли в рази.
  • З 15 березня в Україні, відповідно до реформи органів прокуратури 2019 року, почали працювати окружні прокуратури.
  • Мін’юст оскаржив в апеляції скасування нового українського правопису Окружним адмінсудом Києва. Офіс президента підготував законопроєкт про ліквідацію цього суду, главу якого – суддю Вовка – уже кілька місяців поспіль не можуть доставити на допит до Вищого антикорупційного суду. Чиновники пропонують об’єднати два суди – міський та обласний Київські адмінсуди.
  • Міністерство економіки оголосило, що за урядовою програмою "дешевих кредитів під 5–7–9 %" вже видано позичальникам 25,5 млрд грн, з яких 13,3 млрд – спрямовано на рефінансування кредитів, які було отримано раніше.
  • За інформацією НБУ, Україна у 2021 році має виплатити за зовнішніми запозиченнями (на погашення тіла кредитів та відсотків за ними) майже $17,3 млрд. Пікові виплати заплановано на III квартал – $5,5 млрд, в IV кварталі – $4,3 млрд.
  • На торгах з’явилися нерезиденти, які конвертували валюту для купівлі ОВДП на аукціоні Мінфіну у вівторок. Пропозиція помітно перевищувала попит, тому на торгах з’явився Нацбанк, який купив приблизно $30 млн, що не дало змогу гривні зміцнитися ще більше. На вівторок курс зафіксовано на позначці 27,64 ₴/$ (-0,09 грн), 32,95 ₴/€ (-0,13 грн), 3,78 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило про 9,6 тис. підтверджених випадків інфікування коронавірусом упродовж доби. Проведено 76,5 тис. тестів, одужали 6,2 тис. людей, померли – 264. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що в разі, якщо понад половина областей буде віднесено до "червоної" епідемічної зони, уряд ще раз буде змушений оголосити "жорсткий" карантин. Міністерства освіти та охорони здоров’я рекомендували навчальним закладам за необхідності подовжити канікули та перейти на дистанційне навчання. Після щеплення індійською вакциною CoviShield захворів на коронавірус головний санлікар Ляшко.
    У світі зафіксовано 336 тис. випадків інфікування (через повторні тести тощо), померли – 6,6 тис. хворих.
    Президент Франції Макрон попередив громадян країни про можливе посилення карантинних обмежень, попри масову вакцинацію населення.
    Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та Індонезія тимчасово зупинили вакцинацію препаратом підприємства AstraZeneca. У Польщі, Великій Британії та Канаді її застосування триває. Європейське агентство з лікарських засобів проведе спеціальне засідання для обговорення побічних ефектів цієї вакцини. Водночас чиновники агентства стверджують, що позитивний ефект від застосування препарату перевищує можливі ризики. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що смерті пацієнтів та утворенню тромбів у вакцинованих не пов’язано зі щепленням цим препаратом.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ. Штаб операції об’єднаних сил наполягає, що метою обстрілів є провокування ВСУ на відкриття вогню у відповідь, який завдасть шкоди житловим будівлям та об’єктам інфраструктури на окупованій території. У понеділок оборонців Водяного на Приазов’ї та Верхньоторецького в районі траси Донецьк – Горлівка було обстріляно з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Перестрілки сталися в Гнутовому й Лебединському на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці на околиці Донецька й у Південному в околицях Горлівки. За офіційним зведенням, армія завершила добу без втрат.
  • Речник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Арестович заявив, що план урегулювання на Донбасі від Франції та Німеччини нібито не містить нових ініціатив, а лише є розвитком домовленостей, які було досягнуто раніше. За його словами, план не оголошують, "щоби недопущення пересудів і неправомірних чуток", доти, поки не буде укладено угоду.

Україна та світ

  • Прессекретар російського МЗС Захарова назвала "кримську платформу" загрозою агресії України проти двох суб’єктів РФ – АР Крим і Севастополя.

Тренди

  • Члени Американської торгової палати в Україні вважають головною перешкодою для розвитку бізнесу в країні браком верховенства права.

 

No comments:

Post a Comment