March 14, 2021

13.03.2021: Протягом року статки українських олігархів зросли в рази

Протягом року статки українських олігархів зросли в рази

  • Протягом року статки українських олігархів зросли в рази.
  • З 1 квітня знову підвищується пенсійний вік для жінок.
  • Партія "Слуга народу" провела черговий з’їзд.

В Україні

  • З 1 квітня пенсійний вік для жінок, які народилися після 1 квітня 1961 року, буде підвищено з 59 років 6 місяців до 60 років. Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, також збільшується – з 27 років у 2020 р до 28 років -– у 2021 р.
  • За інформацією українського видання журналу Forbes, статки українських олігархів під час коронакризи різко зросли. Активи Ахметова збільшилися за рік з $2,8 млрд до $7,6 млрд, Пінчука – з $1,4 млрд до $2,5 млрд, Жеваго – з $1,1 млрд до $2,1 млрд, Коломойського – з $1,0 млрд до $1,8 млрд, Боголюбова – з $1,2 млрд до $1,7 млрд, Порошенка – з $1,4 до $1,6 млрд, Новинського – з $0,8 до $1,4 млрд. Попри хороші показники бізнесу, зі списку доларових мільярдерів випав власник "Миронівського хлібопродукту" Косюк. Експерти пов’язують зростання статків українських олігархів зі стрімким зростанням цін на енергоносії та комунальні послуги, а також на продукцію чорної металургії. Така картина повністю спростовує заяви президента Зеленського про боротьбу з олігархією, що виглядає "замилюванням очей" іноземним партнерам.
  • У Києві відбувся з’їзд партії "Слуга народу", у якому взяв участь президент Зеленський. Він заявив, що "партія поступово очищається від засланих козачків та випадкових людей". Зеленський закликав депутатів підтримувати важливі для влади законопроєкти більшістю голосів, щоби відродити монобільшість, яка останнім часом практично розпалася.
    Партія створила політраду і змінила статут. Головою політради призначено главу парламентської фракції Арахамію. Він заявив, що партія проситиме Зеленського йти на другий термін. До складу політради не ввійшов глава парламенту Разумков, оскільки, за словами керівника партії Корнієнка, він дуже зайнятий поточною роботою у Верховній Раді.
    Також створено "раду громад" партії, до складу якої увійшов глава Київської обласної організації депутат Дубинський, якого було виключено з фракції і проти якого США запровадили санкції. Самі члени організації виступили категорично проти включення Дубинського в керівні органи партії. Водночас голова партії Корнієнко не має претензій до скандального депутата.
  • Парламентський комітет з економічного розвитку підтримав законопроєкт Кабміну про відновлення "великої" приватизації, яку було зупинено після оголошення карантину.
    Наступного тижня партія "Слуга народу" має намір ухвалити закони про розширення земельної реформи, реструктуризацію валютних кредитів та оподаткування посилок з-за кордону. За словами колишнього в. о. міністра економіки Кухти, законопроєкт про внесення змін до Земельного кодексу є одним з умов отримання дешевого кредиту Світового банку в розмірі $700 млн.
    Перший віцеспікер Верховної Ради Стефанчук оголосив, що наступного тижня буде закінчено робота над законопроєктом про місцевий референдум. Його буде виставлено на сайті парламенту для всенародного обговорення.
    Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що наступного тижня планується створення тимчасової слідчої комісії для розслідування витоку інформації про операцію із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнера", а також аудіозаписів розмов глави політради партії "ОПЗЖ" Медведчука з помічником президента Путіна Сурковим про реалізацію російського сценарію на Донбасі.
  • Міжнародне агентство Standard & Poor's підтвердило довгострокові суверенні рейтинги дефолту України на рівні B/B зі стабільним прогнозом. Водночас експерти агентства звернули увагу на можливі ризики в разі заморожування співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та посилення карантинних обмежень, що може спричинити зниження рейтингу.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в суботу проведено 60,5 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 9,0 тис. осіб, померли – 145 хворих, видужали – 2,7 тис. В оновленому списку карантинних зон до "червоної" потрапили Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька та Житомирська області, до "помаранчевої" – Київ, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька, Київська, Черкаська, Миколаївська, Сумська та Донецька області.
    За словами чиновників міністерства, індійська вакцина CoviShield може спричинити низку побічних реакцій, зокрема, стомлюваність, головний біль та озноб. Літніх людей, яким складно пересуватися, чиновники пропонують вакцинувати вдома.
    Упродовж доби в країні індійською вакциною CoviShield щеплено 3,5 тис. осіб, а всього з 24 лютого – приблизно 51 тис. Головний санлікар Ляшко заявив, що про реальні темпи вакцинації можна буде оцінити за 2 місяці, але поточні темпи – набагато нижчі, ніж у сусідніх країнах. Попередній президент Порошенко закликав українську владу прискорити вакцинацію населення.
    Через зростання захворюваності в регіоні, школи Львова з 16 березня перейдуть на дистанційне навчання.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі підтверджено зараження 442 тис. людей, померли – 8 тис. США використали вже 100 млн доз вакцини (для повторних щеплень тощо). На день у країні роблять приблизно 2 млн щеплень, третина вікової групи від 65 років вакциновано вже 2 дозами. У Польщі 2 дози вакцини дістали 1,5 млн осіб із 38,2 млн населення, а першу дозу – понад 2,8 млн. Усього країна одержала майже 5 млн доз. Попри масову вакцинацію, кількість випадків зараження та шпиталізації зростає в Німеччині та Франції. У кількох містах Німеччини відбулися численні мітинги проти карантинних обмежень. Уряд країни налаштований проти пом’якшення карантину, який закінчується 22 березня.
    Компанія AstraZeneca, щодо побічних ефектів вакцини якої в ЄС проводиться розслідування, заявила про затримку постачання нових партій до Євросоюзу. 5 країн ЄС поскаржилися керівництву Союзу на несправедливий розподіл вакцин, що до літа призведе до нерівної епідемічної ситуації в різних країнах.

Війна

  • На Донбасі перед черговим туром переговорів тристоронньої контактної групи зберігається напружена ситуація. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Пісках на околиці Донецька, у Катеринівці Попаснянського району на півночі Луганської обл. проти українських військ було застосовано протитанковий ракетний комплекс. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, в Опитному в околицях Донецька й у Південному в районі Горлівки. У Водяному на позиції українських військ із квадрокоптера було скинуто гранати. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед особового складу ЗСУ протягом доби не було.

Україна та світ

  • Окупаційна влада Криму має намір побудувати в Ялті установку для опріснення морської води через виснаження водних ресурсів півострова.


 

No comments:

Post a Comment