March 13, 2021

12.03.2021: Борги населення за комунальні послуги зросли за місяць як за попередні пів року

Борги населення за комунальні послуги зросли за місяць як за попередні пів року

  • Борги населення за комунальні послуги зросли за місяць як за попередні пів року.
  • Зеленський заявив, що підтримує американські санкції проти Коломойського.
  • На Донбасі від кулі снайпера загинув український боєць.
  • Низка країн ЄС зупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca, яким роблять щеплення українцям.

В Україні

  • Президент Зеленський заявив, що українська влада підтримує санкції США проти олігарха Коломойського. Він також оголосив про плани проведення перевірки законності приватизації надр та стратегічних оборонних підприємств, насамперед – "Мотор Січі". МЗС Китаю зажадав від української влади врахування інтересів китайського інвестора – Beijing Skyrizon під час націоналізації компанії "Мотор Січ".
    Зеленський підписав закони про збільшення штрафів за водіння в нетверезому стані, про ветеринарну медицину, а також про кримінальну відповідальність за сексуальне домагання до дітей.
  • СБУ почала розслідування за фактом ратифікації у 2010 депутатами Верховної Ради Харківських угод із РФ, якими було подовжено термін базування в Севастополі російського Чорноморського флоту в обмін на знижки на газ. Серед тих, хто брав участь у підготовці Харківських угод – заст. секретаря РНБО Демченко.
  • Колишнього власника корпорації Укрбуд Микитася звільнено з-під варти під домашній арешт.
  • Після підвищення тарифів, борги населення за комунальні послуги зросли на 10 % протягом місяця – до 81 млрд грн. Отже, у січні заборгованість зросла на таку ж суму, як за попередні пів року. За інформацією Держстату, у січні суми в рахунках за комунальні послуги зросли на 10 % проти грудня – з 28,0 млрд грн до 30,8 млрд грн.
  • Як завжди в п’ятницю, обсяги торгів на біржі скоротилися й відбулася невелика корекція курсу. Попри оголошене Мінфіном велике розміщення довготермінових ОВДП у вівторок, нерезиденти валюту не продавали. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,73 ₴/$ (-0,02 грн), 33,08 ₴/€ (-0,09 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк не брав участі в торгах весь тиждень.

Пандемія коронавірусу

  • У п’ятницю в Україні проведено 99,3 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 13,3 тис. випадків зараження, померли – 243 осіб, одужали – 4,9 тис. Через загострення епідемічної ситуації влада Івано-Франківської обл. вирішила закрити на карантин курорт "Буковель", на в’їзді до нього встановлено контрольно-пропускні пункти. Міськрада Вінниці заборонила проведення масових заходів, а також роботу установ культури та спорту.
    Темпи поширення інфекції у світі залишаються на рівні попередніх місяців – ствердні результати тестів отримані для 488 тис. осіб, померли від ускладнень – 9,4 тис. хворих.
    У Європі зростає скандал навколо вакцини AstraZeneca, що виробляє за ліцензією індійська компанія Serum Institute. Це та сама вакцина, яку закупили українські чиновники. У Хорватії зафіксовано випадок смерті пацієнтки після вакцинації. Повністю зупинили вакцинацію цим препаратом Австрія, Норвегія, Данія та Ісландія, тимчасово зупинили – країни Балтії, Болгарія, Люксембург. Франція та Німеччина й надалі використовуватимуть цю вакцину, попри побічні ефекти. За твердженням чиновників Всесвітньої організації охорони здоров’я, користь цієї вакцини перевищує ризики від її застосування. В Україні індійською вакциною CoviShield щеплено вже понад 47,5 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Південному в околицях Горлівки та в Катеринівці в районі Попасної в Луганській обл. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, у Старогнатівці на схід від Волновахи, у Тарамчуку в районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь і у Пісках на околиці Донецька. У Мар’їнці від кулі снайпера окупантів загинув український військовослужбовець, ще один – дістав бойове травмування під час мінометного обстрілу в Південному. Командування операції об’єднаних сил повідомило місію ОБСЄ про проведення окупантами інженерного влаштування позицій у Водяному та Набережному на північний схід від Маріуполя, а також у Залізному в районі Горлівки.

Україна та світ

  • Керівник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук уважає, що саміт глав держав "нормандської четвірки" може відбутися у квітні, хоча, за його словами, позиція Росії змінюється щодня.
  • ЄС подовжив на 6 місяців санкції проти РФ за порушення територіальної цілісності України.

 

No comments:

Post a Comment