March 09, 2021

08.03.2021: Україна відсвяткувала 8 березня

Україна відсвяткувала 8 березня

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відсвяткувала 8 березня.

В Україні

  • У Міжнародний жіночий день 8 березня в центрі Києва відбулася акція феміністок і ЛГБТ на підтримку ратифікації Стамбульської конвенції. На думку директора Інституту національної пам’яті Дробовича, святкування 8 березня в Україні виглядає нелогічним. 8 березня святкують тільки в державах колишнього СРСР (крім країн Балтії), а також третього світу (Анголі, Камбоджі, КНДР та деяких інших). У Німеччині цей день оголошено вихідним тільки в Берліні.
  • Перед урядовим дачним містечком у Конча-Заспі, де мешкає президент Зеленський, кілька сотень людей влаштували мітинг на підтримку активіста Стерненка, якого було засуджено до 7 років ув’язнення за викрадення та погрози тортурами.
  • "Українська національна лотерея" оголосила про виграш у розмірі 33 млн грн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні в понеділок проведено 18,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 3,3 тис. осіб, одужали – 0,98 тис., померли –76 хворих. Головлікар Закарпатської обласної лікарні стверджує, що за наявних темпів поширення інфекції медичній системі області загрожує колапс наприкінці тижня. Укрзалізниця після оголошення Закарпаття "червоною" зоною призначила туди кілька "спеціальних" поїздів для екстреного повернення до регіону жителів та громадян, яким критично важливо виїхати з карантинної зони.
    У світі зафіксовано 292 тис. підтверджень зараження (повторними тестами, включно), померли – 6,5 тис. осіб. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн поклала на виробників відповідальність за затримку постачання вакцин до ЄС. У Франції протягом 2 вихідних днів щеплено від коронавірусу 585 тис. людей. Великобританія відкрила школи після двомісячного "жорсткого карантину". Естонія планує посилити коронавірусні обмеження через поширення "британського" штаму коронавірусу. Єврокомісія висловила нерозуміння продовженням до 18 квітня уряд Бельгії заборони на транскордонні поїздки. У Фінляндії знову посилено обмеження терміном на 3 тижні – в 15 регіонах не працюватимуть ресторани та нічні клуби. У всій країні школи переведено на дистанційне навчання, підприємства відправили співробітників на віддалену роботу. Німеччина з 9 березня пом’якшує карантинні обмеження, а Ізраїль – дозволив в’їзд іноземців "у виняткових випадках".

Війна

  • У ніч на вівторок окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Красногорівці в околицях Донецька. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, в околицях Донецька – у Пісках та Опитному, а також у Золотому неподалік від КПВВ на півночі Луганської області. У Луганському на Світлодарському водосховищі окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій українська армія втрат не зазнала.

 

No comments:

Post a Comment