March 18, 2021

17.03.2021: 93 % респондентів Центру Разумкова вважають комунальні тарифи завищеними

93 % респондентів Центру Разумкова вважають комунальні тарифи завищеними

  • 93 % респондентів Центру Разумкова вважають комунальні тарифи завищеними.
  • Кулеба обурений звітом Ірану про знищення авіалайнера МАУ.
  • Кабмін звільнив главу Укрзалізниці Жмака.

В Україні

  • Кабмін затвердив звільнення глави правління Укрзалізниці Жмака, за яке проголосували члени наглядової ради компанії.
    Затверджено зарахування до місцевих бюджетів 13,44 % акцизного податку від реалізації пального на території громад та населених пунктів.
  • Профільний комітет Верховної Ради рекомендував влаштувати позачергові вибори мера Харкова восени цього року.
  • 18 березня Нацполіція відновлює реєстрацію, перереєстрацію та видавання дозволів на легальну стрілецьку зброю, що є у власності громадян.
  • Антимонопольний комітет оштрафував тютюнового монополіста "Тедіс-Україна" на 274 млн грн за невиконання в повному обсязі рішення комітету від 2016 г. Компанія має намір оскаржити нове рішення.
  • НАБУ завершило розслідування про зловживання в Окружному адмінсуді Києва. Серед підозрюваних – глава суду суддя Вовк, який ігнорує виклики на допити та судові засідання. Вища рада правосуддя притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Вищого антикорупційного суду Біцюка, який веде справу ОАСК. Генпрокурор Венедиктова не впевнена, що слідство в цій справі буде ефективним, а винних вдасться притягнути до відповідальності.
  • Верховний суд скасував відсторонення від посади одіозної судді Печерського суду Царевич, яка приймала рішення про переслідування активістів Автомайдану взимку 2014 р.
  • Нерезиденти спочатку продавали валюту для викупу ОВДП, а потім – купували після того, як Мінфін погасив ОВДП попередніх випусків та відсотки за ними. Усі коливання курсу згладив Приватбанк, який купив усе надлишки валюти та закрив заявки на покупку, Нацбанк у торгах знову участі не брав. Курс на четвер встановлено на рівні 27,70 ₴/$ (+0,05 грн), 32,99 ₴/€ (+0,02 грн), 3,76 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, у середу з України проведено 118,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 15,0 тис. людей, одужали – 6,5 тис. осіб, померли – 267. Міністерство освіти звільнило учнів 4 та 9 класів від підсумкової атестації через тривалий карантин.
    Сайт Worldometers повідомив про 528 тис. підтверджених випадків інфікування, померли 9,8 тис. людей. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує подовжити вакцинацію препаратом AstraZeneca, попри розслідування його побічних явищ, які ведуть країни ЄС. Єврокомісія запропонувала прийняти "електронні паспорти (сертифікати) вакцинації", у яких буде записано результати тестів, інформацію про перенесене захворювання на коронавірус, а також про щеплення. Єврокомісар із внутрішнього ринку Бретон назвав російську вакцину "Супутник-V" хорошою та запропонував налагодити її виробництво на території ЄС.
    Польща знову оголосила жорсткий карантин із 20 березня до 9 квітня через зростання кількості заражень.

Війна

  • У середу окупаційні війська вели активні бойові дії на Світлодарському виступі – у Луганському українські війська були обстріляні з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї, перестрілки сталися у Світлодарську, а також у Гнутовому на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька й у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.
  • Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи запропонувала перед великодніми святами провести гуманітарне розмінування об’єктів інфраструктури та кладовищ, а також відкрити прохід через КПВВ "Щастя" й "Золоте".
  • Керівник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук заявив, що відповідальність за водопостачання Криму лежить на російській окупаційній адміністрації. За його словами, важка ситуація з водою може підштовхнути Путіна до наступальних дій у північному Причорномор’ї в напрямку Дніпра та Маріуполя.

Україна та світ

  • Іран опублікував остаточну версію звіту про катастрофу авіалайнера МАУ, який було збито ракетами в небі над Тегераном. Причиною трагедії названа помилка оператора системи ППО. Міністр закордонних справ України Кулеба назвав звіт спробою іранської влади приховати реальні причини знищення літака.
  • Американський президент Байден назвав президента РФ Путіна "вбивцею" та звинуватив у втручанні у вибори в США, після чого рубль обвалився щодо основних світових валют.

Тренди

  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, президенту Зеленському довіряють 45 % респондентів, лідеру "Батьківщини" Тимошенко – 31 %, голові партії "ОПЗЖ" Бойко – 26 %, попередньому президенту Порошенку – 25 %. Довіра до міністра охорони здоров’я Степанова – лише 8 %. Найгірший баланс довіри/недовіри – у голови політради ОПЗЖ Медведчука (-57 %), міністра внутрішніх справ Авакова й Порошенка – -48 %. Баланс підтримки Зеленського – -7 %.
    47 % респондентів, яких опитав Центр Разумкова, вважають невідповідними посади особисті якості Зеленського, а у 39 % він викликає негативні емоції. 44 % опитаних оцінюють діяльність президента негативно, 41 % очікують погіршення становища країни внаслідок його дій.
    Ці дані корелюють з оцінкою тарифної політики влади – 93 % респондентів уважають завищеними ціни на всі комунальні послуги. Відповідальність за це громадяни покладають на уряд та президента.


 

No comments:

Post a Comment