February 25, 2021

24.02.2021: В Україні зроблено перше щеплення від коронавірусу

В Україні зроблено перше щеплення від коронавірусу

  • В Україні зроблено перше щеплення від коронавірусу.
  • Тютюнова компанія B.A.T.- Прилуки виграла апеляцію проти АМКУ.
  • Нафтогаз практично не знизив ціну на газ для населення на березень.
  • Кабмін планує врегулювати діяльність фрилансерів.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про призов на військову службу громадян України. Призов розпочнеться у квітні та жовтні. Зеленський заявив, що призовників не відправлятимуть до зони бойових дій.
  • Кабмін затвердив статути великих енергетичних держмонополій – Укргідроенерго та Енергоатому.
    Міністри також схвалили законопроєкт, яким прагнуть урегулювати роботу фрілансерів.
    Уряд переніс із липня на жовтень початок виплати надбавок до пенсії особам віком 75–80 років.
  • Нафтогаз встановив ціну на газ у березні на рівні 6860 грн/1000 м³ не враховуючи ПДВ і транспортування. На європейських хабах ціна на газ із постачанням у березні впала нижче $200/1000 м³ (5600 грн/1000 м³).
  • Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", який було захоплено компанією Медведчука.
  • Компанія British American Tobacco (В.A.T. – Прилуки) виграла апеляцію проти Антимонопольного комітету, який наклав на неї штраф 450 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
  • На міжбанку триває затишшя. Спроби розігріти ринок наштовхується на слабкий попит на валюту. Виплати Держказначейством відшкодування ПДВ, які вже розпочалися, мабуть, призведуть до незначного ослаблення гривні, оскільки експортерам вистачить коштів для закриття основних платежів. Найбільшим покупцем валюти в середу став Укрексімбанк, який, вірогідно, купує її для оплати постачання вакцин. Курс на 25 лютого встановлено на рівні 27,95 ₴/$ (+0,05 грн), 33,93 ₴/€ (+0,05 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Київ

  • Укравтодор звернувся до Київської міської адміністрації з пропозицією про добудову Подільського моста.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби проведено 86 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 8,1 тис. людей, одужали – 3,9 тис., померли –135. До України прибула перша партія вакцини, першим щеплення отримав лікар із Черкас. Міністр Степанов оголосив про готовність української влади взяти участь у клінічних випробуваннях нової індійської вакцини. Через оголошення Івано-Франківської області "червоною" карантинною зоною, Укрзалізниця з 26 лютого тимчасово зупинила продаж туди квитків.
    За інформацією сайту Worldometers, кількість зареєстрованих випадків зараження коронавірусом знову зросла до 439 тис. Також збільшилася і смертність від ускладнень – у середу померли 10,9 тис. осіб.
    Компанія МАУ оголосила про відновлення рейсів до столиці Азербайджану Баку з 13 березня. Грузія відкриває кордони для громадян України за умови надання негативного ПЛР-тесту.
    Президент США Байден подовжив на невизначений термін режим надзвичайної ситуації, який було оголошено його попередником ще 13 березня 2020 р.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки на приморській ділянці фронту – у Талаківці й Водяному, у районі Донецька – у Мар’їнці та Авдіївці, а також у Південному в околицях Горлівки. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця. У районі Чермалика на схід від траси Донецьк – Маріуполь на лінії бойових дій затримано військовослужбовця "ДНР", який намагався перетнути лінію фронту на контрольовану Україною територію.

Україна та світ

  • Велика німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea, один із найбільших інвесторів "Північного потоку-2", відмовилася від подовження співпраці з ним через можливе запровадження американських санкцій.

Тренди

  • Журналісти телеканалів, які контролює кум російського президента Медведчук, ефірне та кабельне мовлення яких припинено указом Зеленського про санкції, мають намір створити новий проєкт на базі львівського Першого незалежного каналу.
  • За даними опитування Європейської бізнес асоціації, 80 % підприємців оцінюють ситуацію в країні, як несприятливу для ведення бізнесу. Упродовж 2020 року індекс настроїв малого бізнесу впав із 3,07 до 2,38 балів за 5-бальною шкалою. Задоволені власним становищем лише 24 % підприємців, минулого року цей показник становив 42 %. Здебільшого респонденти не планують збільшувати штат та зарплату працівникам. Основними причинами погіршення очікувань підприємці називають низьку купівельну спроможність населення, карантинні обмеження, зростання податкового навантаження та фіскального тиску.
  • За результатами опитування соцслужби "Рейтинг", у парламентському рейтингу лідирує партія "Слуга народу" з 17,4 % підтримки, далі йдуть "Європейська солідарність" з 14,3 %, "Опозиційна платформа – За життя" з 12,5 %, і "Батьківщина" з 10,7 %. Соціологи стверджують, що протягом місяць підтримка президента Зеленського зросла з 37 % до 44 % за рівня недовіри 54 %, і він, як і раніше, очолює президентський рейтинг. 68 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі.
  • Міністр агрополітики Лещенко стверджує, що відкриття ринку землі призведе до зростання ВВП на 1 % щорічно.

 

No comments:

Post a Comment