February 20, 2021

19.02.2021: РНБО запровадив санкції проти Медведчука та його компаній

РНБО запровадив санкції проти Медведчука та його компаній

  • РНБО запровадив санкції проти Медведчука та його компаній.
  • Окупанти на Донбасі відновили мінометні обстріли.
  • Рейтинги Зеленського та його партії падають.
  • Росія має намір добудувати "Північний потік-2" до 12 червня.

В Україні

  • Верховна Рада встановила нульові ставки ввізного мита на товари легкої промисловості (зокрема, сировину й напівфабрикати), які не виробляють в Україні.
    Прийнято за основу законопроєкт про платіжні послуги, який дасть змогу інтегрувати український платіжний ринок із європейським, запроваджує систему "відкритого банкінгу" та визначає перелік фінансових та нефінансових платіжних послуг.
    Прийнято закон про збільшення штрафів за випалювання рослинності, зокрема, в прибережних зонах річок та на торфовищах.
    У першому читанні прийнято законопроєкт, що закріплює права інвалідів на позачергове обслуговування, під час перетину кордону та КПВВ на окуповану територію тощо.
    Також за основу прийняті законопроєкти про підтримку і стимулювання фермерських господарств та сертифікацію національного оператора енергоринку "Укренерго".
    Президент Зеленський повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон про державну службу, який депутати від "Слуги народу" сподіваються повторно ухвалити на позачерговому засіданні у вівторок.
  • РНБО запровадив санкції проти голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" кума російського президента Медведчука, 8 осіб його оточення,  дружину включно. Під санкції потрапили й 19 компаній, які він контролює, у тому числі – проти авіакомпанії, на літаках якої він літав до Москви. Санкції оголошено, зокрема, через фінансування "республік" Новошахтинським нафтопереробним заводом, що належить дружині Медведчука. Санкції мають метою блокування активів, банківські тощо, зупинення й обмеження торгових операцій, а також анулювання ліцензій та дозволів. Партія ОПЗЖ назвала санкції проти Медведчука та його підприємств "репресіями" і "знищенням демократії". Співголова партії Бойко оголосив про отримання підписних листів для збирання підписів про імпічмент президентові Зеленському.
    Через погіршення бойової ситуації на Донбасі РНБО ухвалила секретне рішення про перегляд сценарію протидії агресії.
    Секретар Ради Данилов наголосив, що наступні санкції буде запроваджено вже найближчим часом, зокрема, проти депутатів Верховної Ради.
  • Торги на міжбанку йшли мляво, попри останній день бюджетних платежів. Нерезиденти також не продавали значних обсягів валюти, тому загальна сума угод знову впала нижче $100 млн. Офіційний курс на понеділок встановлено на позначці 27,85 ₴/$ (+0,01 грн), 33,78 ₴/€ (+0,13 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,01 грн). Протягом тижня НБУ в торгах участі не брав. Чиновники Мінфіну сподіваються на покупку великих пакетів ОВДП держбанками у вівторок коштом кредитів рефінансування, які отримали Ощадбанк і ще кілька банків.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби проведено 67 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 6,2 тис. людей, одужали – 4,5 тис., померли – 73 хворих. У світі зафіксовано 403 тис. випадків інфікування (повторні тести тощо), померли 11 тис. хворих.
    Головний санлікар Ляшко оголосив, що в трьох областях – Закарпатській, Чернівецькій та Івано-Франківській після запровадження "адаптивного карантину" буде тимчасово зупинено роботу закладів громадського харчування та розваг, кінотеатрів тощо. Держслужба з надзвичайних ситуацій розгорнула перший мобільний шпиталь в Івано-Франківській обл.
    За заявою чиновників МОЗ, перша партія вакцини AstraZeneca прибуде з Індії до України 20–22 лютого.
    Росія оголосила про реєстрацію третьої власної вакцини від коронавірусу. Її буде виготовлено та застосовано в середині березня.
    МОЗ оновив список країн "червоної" зони – його зменшено до 71 країни, де темпи поширення інфекції вищі, ніж в Україні. Компанія МАУ оголосила про поступове відновлення міжнародного авіасполучення, починаючи з березня. Влада Грузії готується пом'якшити обмеження, що дасть змогу приймати туристів з інших країн, зокрема, з України, за умови надання тесту. Уже відкрито в'їзд для вакцинованих громадян країн ЄС та СНД.
    Влада Чехії зобов'язала мешканців носити в транспорті та магазинах одночасно дві хірургічні маски або респіратор.

Війна

  • На Донбасі окупаційні війська відновили мінометні обстріли позицій українських військ. Вони сталися в Зайцевому й Новгородському в околицях Горлівки, під вогонь потрапили й житлові споруди. Поблизу – у Південному та Луганському на Світлодарському водосховищі українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів, а на приморській ділянці фронту – в околицях Водяного – окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, упродовж доби втрат серед військовослужбовців та мирних жителів немає, війська відкривали "адекватний" вогонь у відповідь на обстріли.
  • За оцінкою ГО "Центр економічної стратегії" Україна втратила внаслідок бойових дій та окупації частини Донецької та Луганської областей понад $50 млрд, що становить 10 % ВВП країни за 5 років.

Україна та світ

  • За інформацією Служби зовнішньої розвідки, Росія швидко добудовує "Північний потік-2", щоби встигнути завершити проєкт до 12 червня – свята Дня Росії.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що ЄС залишається головним торговельним партнером України з 41 % часткою в структурі зовнішньої торгівлі. За його словами, до ЄС експортують продукцію понад 14 тис. українських підприємств.
  • Торговий представник України Качка заявив, що у 2020 р імпорт із РФ в Україну скоротився на 35 %, загальне зменшення обсягів імпорту з усіх країн склало 6,2 %.
  • Президент США Байден в онлайн-виступі на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що вбачає загрозу демократичному світові з боку РФ. Він підкреслив, що підтримує територіальної цілісності України. Байден підтвердив, що США захищатимуть партнерів із НАТО в разі нападу на них із боку РФ, як це передбачає статут Альянсу. Конференція відбулася без участі представників Росії та Китаю.
    Прессекретар Білого Дому Сааки заявила, що США не розглядають можливості повернення Росії до роботи в складі "великої сімки".

Тренди

  • Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, понад 57 % респондентів не підтримують висунення Зеленського на другий президентський термін. Президентський рейтинг, як і раніше, очолює Зеленський із 18 %, майже 14 % – у Порошенка, приблизно 8 % – у Тимошенко та Бойка. У разі виходу до другого туру розрив між Зеленським та Порошенком склав би трохи понад 10 %. 88 % опитаних виступають за скорочення кількості депутатів Верховної Ради. Парламентський рейтинг очолює партія Порошенка "Європейська солідарність" з 19 %, далі йдуть "Опозиційна платформа – За життя" та "Слуга народу" з приблизно 17 % підтримки, Батьківщина – 11 %, "Сила й честь" – майже 8 %, "Українська стратегія Гройсмана"– 5 %. Менш ніж 50 % респондентів підтримують закриття каналів "112", ZiK та NewsOne, які контролює ОПЗЖ.



 

No comments:

Post a Comment