February 19, 2021

18.02.2021: Порошенко офіційно купив канал "Прямий"

Порошенко офіційно купив канал "Прямий"

  • Порошенко офіційно купив канал "Прямий".
  • Кабмін оголосив "адаптивний карантин" із 24 лютого.
  • Верховна Рада прийняла новий закон про розмитнення авто на єврономерах.
  • На сайт СБУ здійснено потужну кібератаку.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про створення фонду гарантування кредитів для виробників агропродукції.
    Прийнято закон про нову схему розмитнення автомобілів на єврономерах, які було ввезено на територію України до 31.12.2020 р. Митні платежі не залежатимуть від вартості автомобіля – лише від об’єму та типу двигуна, а також від віку.
    Попри різко негативну реакцію західних партнерів, на посаду судді Конституційного суду призначено висуванця "Слуги народу" Кичуна, що має тісні стосунки з представником президента в Конституційному суді Веніславським.
  • Президент Зеленський ветував закон про відновлення конкурсів на держслужбу. Документ дає змогу підписувати фінансові документи виконувачами обов'язків міністрів, – отже, в. о. глави Міненерго Вітренко зміг би підписати наказ на виплату заборгованості шахтарям. Проте депутати сильно обмежили повноваження Вітренка та інших в. о. міністрів, що спричинило різко негативну реакцію Офісу президента. Зеленський планує повернути закон до парламенту зі своїми правками.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що компанія прагне набути контроль над понад 30 % роздрібного ринку газу в Україні та наростити обсяги власного видобутку.
  • На сайт СБУ здійснена масована DDoS атака, він не відкривається вже майже добу.
  • Попередній президент Порошенко оголосив про купівлю каналу “Прямий”, який повністю контролює, у формального власника Макеєнка, до якого можуть бути застосовані санкції на найближчому засіданні РНБО. Порошенко заявив, що готовий узяти канал під захист і не допустити зупинення його мовлення.
  • В Україні демографічна ситуація погіршується все швидше. Протягом року в країні померло 617 тис. людей, народилося – 293 тис. Отже, на 100 померлих у 2020 р припадає всього 48 новонароджених.
  • На міжбанку кількість та обсяг угод зросли через продаж експортерами валюти для сплати податків та рентних платежів. Проте перекосу попиту та пропозиції не сталося – ринок поглинув усю виставлену на продаж валюту, навіть без участі НБУ. Офіційний курс встановлено на позначці 27,84 ₴/$ (-0,06 грн), 33,65 ₴/€ (+0,01 грн), 3,78 ₴/10 руб. Наступного тижня Мінфін має погасити ОВДП та відсотки за ними на 12,2 млрд грн, тому у вівторок аукціон буде великим. Для залучення коштів інвесторів до держзобов'язань Мінфіну доведеться істотно підвищити їхню прибутковість. З огляду на те, що нерезиденти відмовляються від вкладень у довгострокові ОВДП, експерти прогнозують, що переважним чином продаватимуться 1–1,5-річні облігації.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, у четвер було проведено 61,2 тис. тестів, виявлено зараження на коронавірус у 6,5 тис. людей, одужали – 5,9 тис., померли – 120 хворих. На сайті Кабміну опубліковано постанову про подовження загального карантину до 30 квітня і про відновлення "адаптивного карантину" із 24 лютого. Уряд має намір встановити "помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки в 5 областях – Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Вінницькій та Житомирській.
    Міністр охорони здоров'я Степанов повідомив, що вилетів на переговори до Індії з компанією Serum Institute, яка постачатиме вакцини до України.
    Голова Держприкордонслужби Демченко заявив, що вакцинованим іноземним громадянам усе одно по приїзді до України доведеться скласти тест або пройти самоізоляцію.
    У світі зафіксовано 398 тис. випадків інфікування, померли – 11,5 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у районі Горлівки – у Шумах, Південному та Майорську. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
  • Віцепрем'єр-міністр Резніков заявив, що українське керівництво не має наміру відмовлятися від виконання мінських домовленостей доти, поки не буде знайдений новий майданчик для переговорів зі залученням додаткових партнерів.
  • СБУ повідомила про підозру колишньому заст. міністра оборони РФ Картаполову в замаху на територіальну цілісність України та ведення війни. Картаполов командував російськими військами та військовими формуваннями "республік" під час операції зі захоплення Дебальцевого.
  • Керівник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи колишній президент Кравчук заявив, що брав участь в ефірі російського телеканалу разом із "главою ДНР" Пушиліним \для того, щоби донести правду мешканцям Росії.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Україна перетворилася на "проєкт західних країн" і у недружню до Росії державу.


 

No comments:

Post a Comment