February 06, 2021

05.02.2021: Верховна Рада прийняла закон про електронні трудові книжки

Верховна Рада прийняла закон про електронні трудові книжки

  • Верховна Рада прийняла закон про електронні трудові книжки.
  • Міністерство економіки прогнозує зростання тарифів на газ для населення.
  • Гривня зміцнилася через продажі валюти нерезидентами для купівлі ОВДП.
  • Меркель оголосила про підтримку Макроном закінчення будівництва "Північного потоку-2".

В Україні

  • Президент Зеленський скасував публікацію у виданні "Офіційний вісник України" своїх указів та розпоряджень, а також постанов Кабміну й актів Конституційного суду.
  • Верховна Рада ухвалила закон про облік трудової діяльності працівників в електронній формі. Перехідний період триватиме 4 роки. З 2025 року планується повний перехід на електронні трудові книжки.
  • У першому читанні прийнято законопроєкт, що дає змогу нотаріусам, адвокатам та арбітражним керувальникам претендувати на посади в державних установах.
  • Після відключення 3 телеканалів різко зросла аудиторія каналів "НАШ", що належить колишньому депутатові Мураєву та каналу "Прямий", який контролює попередній президент Порошенко. Секретар РНБО Данилов стверджує, що санкції проти каналів, власником яких є депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Козак, готувалися майже 8 місяців. Президент Зеленський записав відеозвернення до глядачів цих каналів російською мовою, у якому спробував пояснити причини закриття. Він також дорікнув каналам, які контролює Порошенко – 5-й та "НАШ", що вони показують "агентів Кремля" частіше, ніж крутять рекламу масла "Roshen".
  • На Україну насувається нова хвиля снігопадів, що в умовах критично малих запасів вугілля на теплових електростанціях може спричинити перебої в електропостачанні. Компанія Укренерго повідомила, що для балансування навантаження енергосистеми на блоках ТЕС буде використано резервне паливо – газ. Через це держкомпанія Центренерго звернулася до Кабміну з проханням щодо зменшення ціни на газ і відтермінування оплати за нього. Міністерство економіки стверджує, що ціна на газ на європейському ринку в січні зросла на 24 % і прогнозує зростання тарифів на газ для населення у 2021 році на 20 %, а у 2022 – на 10 %,
  • НБУ відмовив компанії олігарха Тігіпка в придбанні контрольного пакета акцій Промінвестбанку через проблеми в діяльності банку, що пов’язані з накладеним Стокгольмським арбітражем арешту на його акції на вимогу російського державного Зовнішекономбанку (ВЕБ).
  • Господарський суд Києва знову заблокував передавання до Приватбанку контролю над 247 АЗС, якими управляє група "Приват" олігархів Коломойського та Боголюбова. АЗС було побудовано за схемою лізингу коштом Приватбанку перед його націоналізацією.
  • Нацбанк прийняв постанови щодо заходів впливу на небанківські фінансові установи, страхові компанії тощо, а також про захист прав споживачів фінансових послуг.
  • У середу очікуються великі виплати з погашення ОВДП попередніх випусків. Мінфін оголосив на 9 лютого велике розміщення облігацій із терміном погашення через 6 місяців, 1,5, 2, 3 та 6 років. Схоже, нерезиденти визначилися з Ічнею купівлею – вони почали інтенсивно продавати валюту, що протягом тижня призвело до зміцнення курсу гривні на 41 коп. щодо долара. Великі продажі валюти спричинять подальше зростання курсу гривні протягом наступного тижня. Більшу частину валюти, яку було виставлено іноземцями на продаж, викупив Нацбанк. Обсяг угод у п’ятницю виріс майже в 1,8 раза – до $212 млн. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,77 ₴/$ (-0,12 грн), 33,28 ₴/€ (-0,18 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,03 грн). Упродовж тижня НБУ купив $90 млн, проте протягом січня міжнародні резерви України скоротилися на $0,28 млрд до $28,82 млрд.
    Мінфін також анонсував на 16 лютого продаж валютних ОВДП – 1-річних у євро і 2-річних у доларах.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у п’ятницю проведено 41,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 4,3 тис. осіб, померли 129 хворих, одужали – 7,2 тис. Отже, тенденція на зменшення кількості хворих триває. Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що обмеження "адаптивного карантину", який уряд планує оголосити до 30 квітня, будуть м’якішими, ніж теперішні. Він заявив, що до кінця місяця буде відкрито вебпортал вакцинації, а також складено два списки безоплатних щеплень – для медпрацівників та сфери освіти, а також для представників уразливих груп населення. За його словами, уряд уже уклав договори на постачання через посередника "Crown Agents" 12 млн доз вакцин компаній AstraZeneca та NovaVax із початком відвантаження до України в лютому. Вакцина Novavax вироблятиметься за ліцензією на потужностях скандально відомої в Україні індійської компанії Serum Institute. Греція, слідом за Францією, Німеччиною, Бельгією, Данією, Швецією та Нідерландами рекомендувала відмовитися від використання вакцини компанії AstraZeneca для щеплень людей віком понад 65 років.
    У світі зафіксовано 489 тис. випадків зараження, 14,5 тис. людей – померли. Середня смертність із початку року становить майже 170 тис. осіб на день. МОЗ оновив список країн "червоної" зони, у яких темпи поширення інфекції вищі, ніж в Україні. До нього увійшли 80 країн, серед яких усі сусіди України.
    Влада Італії оголосила про намір відкрити гірськолижні курорти, які не працювали з листопада через карантин. Карантинні обмеження послаблює й Бельгія.
    Згідно з дослідженням компанії NordVPN, співробітники західних фірм у віддаленому режимі працюють у середньому на 2 години більше, ніж в офісі, роблять менші перерви та взагалі "працюють завжди", що часто-густо призводить до фізичного та нервового виснаження.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці в околицях Донецька, у Світлодарську в районі водосховища, а також у Богданівці на півночі Луганської обл. У Новомихайлівці ними було проведено мінування "сірої зони" з безпілотника. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, втрат особового складу ЗСУ протягом доби не було.

Україна та світ

  • Депутати німецького Бундестагу запропонували заморозити будівництво "Північного потоку-2" як альтернативу санкцій та взяти паузу для продовження переговорів із Росією. Канцлер Меркель у відповідь на пропозицію президента Франції Макрона відмовитися від будівництва газогону заявила, що не хотіла б пов’язувати дискусії про долю проєкту із судовим переслідуванням у Росії опозиціонера Навального. Вона також стверджує, що Макрон підтримує завершення будівництва газогону.


 

No comments:

Post a Comment