February 02, 2021

01.02.2021: Зеленський заблокував продаж компанії "Мотор Січ"

Зеленський заблокував продаж компанії "Мотор Січ"

  • Зеленський заблокував продаж компанії "Мотор Січ".
  • Депутата Дубинського виключили з фракції "Слуга народу".
  • У зоні бойових дій на Донбасі зник військовослужбовець.

В Україні

  • Збори депутатів Верховної Ради від "Слуги народу" виключили депутата Дубинського з фракції, залишивши йому посаду заст. голови комітету з фінансів.
  • Президент Зеленський заявив, що не допустить продажу іноземцям контрольного пакета акцій підприємства "Мотор Січ". В інтерв’ю американському каналу HBO він зізнався, що віддав розпорядження про блокування доступу китайської компанії Skyrizon до діяльності підприємства. Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку заявила, що збори акціонерів "Мотор Січ" не відповідали вимогам законодавства.
  • До Верховного суду подано позов про скасування указу президента Зеленського щодо відсторонення від посади на 2 місяці глави Конституційного суду Тупицького.
  • За інформацією національного оператора "Укренерго", 2 українські компанії отримали в лютому дозвіл на імпорт електроенергії з РФ.
  • НБУ повідомив про падіння в січні індексу очікувань ділової активності на 7,9 % до 37,6 %, що свідчить про переважно песимістичну оцінку підприємцями перспектив розвитку економіки.
  • За даними НБУ, трудові мігранти у 2020 р перевели до України $12,1 млрд, що на 1,7 % більше, ніж у 2019 р.
  • Обсяги торгів на міжбанківській біржі в перший день лютого були геть незначними й навіть невеликі операції спричиняли перекіс попиту та пропозиції. Нерезиденти валюту не продавали, найімовірніше, через оголошення Мінфіном обмеження продажу короткострокових ОВДП на аукціоні у вівторок. Продавців валюти було все-таки більше і гривня зміцнилася: 28,06 ₴/$ (-0,07 грн), 33,90 ₴/€ (-0,25 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк у торгах участі не брав.
    Нацбанк надав тримісячні кредити рефінансування на 742 млн грн трьом банкам під 6 %. На думку низки експертів, ці кошти потраплять на аукціон із розміщення ОВДП, прибутковість яких майже у 2 рази вище, ніж ставки рефінансування.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у понеділок було проведено 31,6 тис. тестів на коронавірус, тестами, що було зроблено раніше, підтверджено зараження 2,4 тис. осіб, померли 156 хворих, видужали – 11,4 тис. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що в Україні з’явилися регіони, які можна віднести до "жовтої" або, навіть, "зеленої" зони, і не виключив послаблення карантину.
    Рахункова палата повідомила, що з фонду боротьби з наслідками епідемії не витрачено 11,9 млрд грн із 78,4 млрд грн. Голова Палати Пацкан уважає причиною невикористання коштів неузгоджені дії урядовців.
    У світі зареєстровано 392 тис. випадків інфікування, померли – 9,2 тис. людей.
    Рада ЄС поновила правила переміщення територією Шенгенської зони і внесла рекомендації щодо запровадження найжорсткіших ("темно-червоних") зон епідемічної небезпеки. Влада Польщі виступає за обмеження експорту вакцин за межі ЄС та пом’якшила епідемічні обмеження. Уряд Іспанії оголосив про плани переведення працівників на 4-денний робочий тиждень.
    ПАРЄ визнав такою, що порушує права людини, вимогу примусової вакцинації, закликав уряди інформувати населення, що вакцинація є добровільною, а її наявність чи брак не може служити підставою для обмеження прав. США прискореними темпами проводять вакцинацію населення. За даними інформагентства Bloomberg, кількість вакцинованих сягнула 26,5 млн і перевищила кількість інфікованих. Канцлер Німеччини Меркель уважає, що вакцинуватися від коронавірусу треба буде щорічно. Вірменія погодила застосування російської вакцини "Супутник V".
    Чиновники українського МОЗу повідомили, що постачання вакцин до України відбуватиметься із залученням приватних операторів. Головний санлікар Ляшко заявив, що на щеплення можна буде записатися через спеціальний сайт, а також телефоном і через сімейного лікаря.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Пищовику на північний схід від Маріуполя, у Новомихайлівці в околицях Донецька, в Авдіївці, а також у Південному в районі Горлівки. Втрат серед українських військовослужбовців немає, командування повідомило місію ОБСЄ про факти порушення режиму припинення вогню. Під час несення служби на передовій зник військовослужбовець, за твердженням командування, він перебуває на окупованій території.
  • Наступну відеоконференцію тристоронньої контактної групи намічено на 3 лютого. Одним з основних її питань українська сторона вбачає відновлення роботи КПВВ на окуповану територію та обмін утримуваними особами.
    Спікер Верховної Ради Разумков у відповідь на пропозицію глави української делегації Кравчука щодо проведення референдуму про долю Криму та Донбасу заявив, що громадяни й так знають, чиї це території. Різко виступив проти подібного референдуму і глава Меджлісу кримських татар Чубаров.
    На думку міністра закордонних справ Кулеби, президент РФ Путін не дозволить включення США до "нормандського формату" переговорів з урегулювання на Донбасі.
    Рада Безпеки ООН 11 лютого проведе відеоконференцію за підсумками виконання других мінських домовленостей, які було підписано 6 років тому.

Україна та світ

  • У Гаазі відновився судовий процес про знищення малазійського авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р.
  • Венеціанська комісія 19–20 березня оприлюднить рекомендації щодо українського закону про конституційну процедуру.
  • Новопризначений держсекретар США Блінкен у розмові з міністром закордонних справ Кулебою підтвердив, що нова американська адміністрація й надалі надаватиме економічну та військову допомогу Україні. Він закликав владу України зберегти прогрес у боротьбі з корупцією та проведенні реформ.


 

No comments:

Post a Comment