January 22, 2021

21.01.2021: НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6 %

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6 %.
  • САП знову закрила справу "Роттердам+".
  • На Донбасі внаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець.

В Україні

  • Президент Зеленський направив листа голові уряду Шмигалю та спікерові Верховної Ради Разумкову з проханням відмовитися від прийняття закону про локалізацію продукції, який суперечить угоді про асоціацію з ЄС.
  • У Харкові в приватному будинку для літніх людей виникла велика пожежа, унаслідок якої загинули 15 та постраждали ще 11 осіб. За попередньою оцінкою, причиною загоряння стало необережне поводження з електронагрівальними приладами та порушення правил пожежної безпеки. Поліція затримала керівників установи.
  • Господарський суд Києва скасував рішення Фонду держмайна від 2018 року про зупинення приватизації великої енергогенерувальної компанії "Центренерго". Підприємство оцінює суму продажу держпакету акцій майже в 6 млрд грн.
  • Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вдруге закрив справу про збитки держави через застосування формули розрахунку вартості енергетичного вугілля "Роттердам+". Національне антикорупційне бюро має намір знову оскаржити це рішення. За твердженням експертів, основним вигодонабувачем застосування формули були підприємства олігарха Ахметова. Подібна ж формула розрахунку застосовується зараз і для розрахунку вартості газу – з оплатою за прокачування з європейського хаба, якого фактично немає.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6 %. Валютний ринок очікував цього рішення, тому на нього не відреагував. Виплати відшкодування ПДВ, які розпочало Держказначейство, спричинили дефіцит долара та зростання його курсу. На піку котирувань на торгах з'явився Сітібанк. Він продавав валюту за дорученням своїх клієнтів-нерезидентів, що мають намір узяти участь в аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП у вівторок. Це згладило перекіс попиту та пропозиції – після чого котирування наприкінці сесії повернулися до ранкових значень. НБУ встановив курс на п'ятницю 28,26 ₴/$ (+0,05 грн), 34,37 ₴/€ (+0.21 грн), 3,84 ₴/10 руб. На думку глави Нацбанку Шевченка, співпраця зі МВФ триватиме й надалі, а міжнародні резерви країни до кінця 2021 р залишаться на рівні $30 млрд, попри значні виплати з погашення та обслуговування зовнішнього боргу. Він повідомив, що, за оцінкою експертів регулятора, падіння ВВП країни у 2020 р склало 4,4 %, а у 2021 році він очікує зростання економіки на 4,2 %.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у четвер проведено майже 44 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано 5,3 тис. випадків зараження, померли –163 осіб, одужали – 14,2 тис. хворих. Міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що "завдяки жорсткому карантину" вдалося збити хвилю захворюваності та стабілізувати ситуацію. Він визнав, що після свят спалаху захворюваності не сталося. Низка експертів висловлюють думку, що спад заражень та захворюваності зумовлено дуже великою кількістю осіб, що вже захворіли на коронавірусну інфекцію – більшість громадян до лікувальних установ не зверталися й тести не робили.
    За даними Держстату, роздрібний товарообіг у 2020 р зріс на 8,4 % проти 2019 р навіть попри карантинні обмеження, а в грудні – навіть на 20 % проти аналогічного періоду минулого року. Експерти безпосередньо пов'язують це зростання з різким подорожчанням харчових продуктів.
    У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено 664 тис. випадків зараження, померли 16,6 тис. хворих.
    Глави держав ЄС домовилися зберегти відкриті кордони всередині Союзу з огляду на обмеження на "несуттєві поїздки", зокрема, всередині країн. Єврокомісія запропонувала нове зонування епідситуації в країнах ЄС, з виділенням "темно-червоної" зони з найбільшими темпами поширення вірусу. Угорщина сертифікувала застосування російської вакцини "Супутник V" та уклала контракт на її постачання.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів на південній ділянці фронту – у Пищовику, Гнутовому, Широкиному. У Гнутовому українські бійці потрапили під вогонь снайпера. У Красногорівці та Мар'їнці на околиці Донецька сталися перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів, ЗСУ засобами радіоелектронної боротьби припинили спроби ведення розвідки окупаційними військами за допомоги квадрокоптера. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український боєць.
  • На відеоконференції тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі стався інцидент – заст. глави Адміністрації президента РФ Козак зайняв місце керівника російської делегації. Він звинуватив Україну в небажанні визнати "республіки" стороною переговорів та зажадав обговорення "дорожньої мапи", яку вони запропонували.

Україна та світ

  • За даними Євростату, серед осіб, які здобули  посвідку на проживання в ЄС, громадяни України – на третьому місці, після Мароко та Туреччини.
  • Конституційний суд Молдови скасував особливий статус російської як привілейованої мови міжнаціонального спілкування.
  • ЄСПЛ встановив порушення Росією кількох статей Європейської конвенції з прав людини під час російсько-грузинської війни 2008 р. Водночас суд не зафіксував факту вторгнення збройних сил РФ на територію невизнаної республіки Південна Осетія до моменту обстрілу її "столиці" Цхінвалі грузинськими військами. Суд визнав російські війська "миротворчим контингентом".


 

No comments:

Post a Comment