January 20, 2021

19.01.2021: Через сильні морози стан в енергетиці погіршився

Через сильні морози стан в енергетиці погіршився

  • Через сильні морози стан в енергетиці погіршився.
  • Главу Конституційного суду Тупицького не пустили на роботу.
  • Російський телеканал "СТС" проводитиме шоу "Ліга сміху" компанії Зеленського.
  • Газпром не виключає зупинення будівництва "Північного потоку-2".

В Україні

  • Співробітники Управління державної охорони не допустили до будівлі Конституційного суду його главу Тупицького, якого президент Зеленський відсторонив від посади на 2 місяці. Держбюро розслідувань стверджує, що Тупицькому вручено підозру про злочин, але суддя удає, що не отримав її.
  • Антимонопольний комітет відкрив справи щодо зловживання монопольним становищем проти 6 міських та обласних газорозподільних компаній. Президент Зеленський звинуватив місцеву владу в спекулятивному формуванні тарифів та доручив заст. глави свого Офісу Тимошенку провести аудит тарифів на опалення, газ, а також вартість проїзду в громадському транспорті в Києві та областях.
  • Компанія Укренерго назвала ситуацію із запасами вугілля на складах ТЕС критичної і звинуватила в зриванні постачання та підвищенні цін на енергетичне вугілля підприємство "ДТЕК" олігарха Ахметова. У країні різко зросло споживання електроенергії через сильні морози. На думку експертів, Україну від віялових відключень рятує лише запас міцності енергосистем, які було побудовано ще за часів СРСР.
  • Вищий антикорупційний суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в арешті колишнього президента Януковича в справі про незаконне заволодіння державною резиденцією "Межигір’я".
  • Закарпатська обласна прокуратура скасувала всі рішення місцевих органів влади про функціонування регіональних мов.
  • Офіс генпрокурора відкрив кримінальні справи проти депутата з "групи Коломойського" Дубинського за фактами ухилення від сплати податків та відмивання доходів, отриманих у злочинний спосіб.
  • Колишній співробітник білоруського КДБ Макар дав свідчення в Києві щодо вбивства журналіста Шеремета. Експерти підтвердили, що голос на аудіозаписах про підготовку політичних вбивств, які оприлюднив Макар, належить колишньому главі КДБ Білорусі Зайцеву.
  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що Україна має збалансований бюджет, а чиновники знають, як можна фінансувати дефіцит. За його словами, економічних приводів для дефолту немає. Він також заявив, що уряд має намір змінити формат співпраці зі МВФ – замість фінансування дефіциту бюджету уряд має намір спрямувати кредитні кошти Фонду до резервів НБУ. Марченко висловив надію на продовження й надалі співпраці зі МВФ, яка дасть змогу позичати кошти на світових фінансових ринках під менші відсотки.
  • Мінфін знову вдало розмістив держоблігації на загальну суму 12,3 млрд грн. З них понад 10 млрд грн склали продажі 1- та 2-річних ОВДП із прибутковістю 11,94 % та 12,15 %. Також було продано 5-річні зобов’язання з прибутковістю 12,49 % на 1,2 млрд грн, 3-річні – на 0,6 млрд грн та 3-місячні – на 0,5 млрд грн. Продажі валюти експортерами для закриття бюджетних платежів та нерезидентами для викупу ОВДП призвели до поступового здорожчання гривні. Після зниження курсу долара на торги вийшли великі покупці, що не дало змогу гривні зміцнитися ще сильніше, навіть без втручання Нацбанку: 28,15 ₴/$ (-0,04 грн), 34,16 ₴/€ (+0.14 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні у вівторок проведено 46 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 4,4 тис. осіб, померли – 212 хворих, одужали – 14,5 тис. Головний санлікар Ляшко оголосив про намір чиновників МОЗ створити спеціальний реєстр вакцинованих громадян із подальшим видаванням "паспортів вакцинації". Міністр Степанов стверджує, що китайська компанія – виробник вакцини 'CoronaVac "– нібито наполягла на залученні фірми" Лекхім "до процесу постачання до України.
    Міністерство освіти вважає, що після закінчення "жорсткого карантину" ВНЗ та заклади профтехосвіти зможуть відновити навчання в очному або змішаному режимі. Рішення про відновлення навчання кожен заклад ухвалюватиме самостійно.
    Нацполіція повідомила про вироки з відтермінуванням виконання 5 учасникам зіткнень у Нових Санжарах, куди були привезено громадян, що прибули з Китаю після оголошення там карантину.
    Сайт Worldometers повідомив про 587 тис. підтверджених випадків зараження та 14,7 тис. померлих від коронавірусу у вівторок.
    Росспоживнагляд оголосив про 100 % імунологічну ефективність ще однієї російської вакцини "ЕпіВакКорона", результати випробувань якої буде представлено наприкінці січня.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки з використанням стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на приморській ділянці фронту й у Південному – в околицях Горлівки. Армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Від участі в будівництві "Північного потоку-2" відмовилася німецька інжинірингова компанія Bilfinger SE, що розробляла системи безпеки газопроводу. Прессекретар російського президента Пєсков та російські ЗМІ висловили оптимізм із приводу завершення будівництва через проголошення новообраним президентом США Байденом політики відмови від видобутку сланцевого газу. Це зменшить постачання скрапленого газу до Європи та зробить "Північний потік-2" безальтернативним для Німеччини. Водночас керівництво Газпрому в проспекті випуску єврооблігацій визнало ризики припинення або тимчасового зупинення будівництва газопроводу.

Тренди

  • Соцмережі активно обговорюють інформацію про продаж компанією президента Зеленського "Студія Квартал 95" франшизи на фільмування шоу "Ліга сміху" російському каналу "СТС", проти якого в Україні запроваджено санкції. Компанія заявила, що дистрибуцією їхніх продуктів опікується шведська фірма "Eccho Rights". На сайті "Міжнародної ліги КВК" оголошено, що в шоу візьмуть участь команди з РФ, окупованого Криму, донбаських "республік", а також із материкової України – з Одеси, Харкова, Запоріжжя.

 

No comments:

Post a Comment