January 19, 2021

18.01.2021: Кабмін встановив єдину ціну на газ для населення до кінця сезону

Кабмін встановив єдину ціну на газ для населення до кінця сезону
  • Кабмін встановив єдину ціну на газ для населення до кінця сезону.
  • Податкова списала незначні борги підприємців.
  • Після 25 січня в країні діятиме "адаптивний карантин".

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив склад Ради з питань розвитку малого підприємництва, до складу якого увійшли чиновники його Офісу, міністри та депутати.
  • Кабмін встановив єдину ціну на газ для побутових споживачів – 6,99 грн/м³ без ПДВ та вартості транспортування. Ціна діятиме до закінчення опалювального сезону. На думку низки експертів, це антиринкове рішення спровоковано монопольним становищем Нафтогазу, який не тільки продає газ, але й добуває його. Замість продажу влітку на біржі, він накачував його до підземних сховищ. Водночас незалежні постачальники змушені купувати газ у Європі, що обмежує конкуренцію та призвело до різкого зростання тарифів. Нафтогаз активно витісняє інших постачальників із ринку. Ощадбанк оголосив про можливість укладення в його відділеннях договорів із Нафтогазом на постачання газу.
  • Укрзалізниця провела реорганізацію з поділом на 2 підприємства – філію вантажних перевезень "УЗ Карго" та оператора інфраструктури – "УЗ Інфра". Керівництво компанії планує запустити потяги зі швидкістю до 350 км/год із Києва за кількома маршрутами, для чого залучити інвесторів до концесійного проєкту.
  • За інформацією Держстату, обсяги сільгоспвиробництва у 2020 р скоротилися на 11,5 % проти 2019 р через падіння виробництва зернових та олійних культур.
  • Міністерство економіки оголосило, що в грудні заборгованість з виплати зарплати скоротилася з 3,8 млрд грн до 3,1 млрд грн, переважним чином, через зростання виплат на держпідприємствах.
  • Податкова служба в автоматичному режимі списала борги 3,7 млн ​​компаній та підприємців, якщо сума заборгованості за всіма податками та зборами на 21 листопада 2020 р не перевищувала 3060 грн. Списання зроблено відповідно до змін, прийнятих Верховною Радою для підтримки бізнесу в умовах карантину. Загальна сума списаних боргів незначна – усього 1,2 млрд грн.
  • Торги на міжбанку знову йшли мляво – через вихідний день у ​​США валюта зараховуватиметься на рахунки покупців тільки у вівторок. Обсяги продажів були вкрай незначними – за оцінками банкірів, усього приблизно $40 млн. Тому, навіть не дуже великі угоди значно змінювали картину. Наприкінці сесії гривня знову зміцнилася після продажу великого лота державним Укргазбанком, який продає валюту Нафтогазу. На вівторок курс встановлено на позначці 28,19 ₴/$ (+0,14 грн), 34,02 ₴/€, 3,80 ₴/10 руб (-0,02 грн). Експерти прогнозують зміцнення гривні в наступні кілька днів. Компанії в понеділок та вівторок інтенсивно продаватимуть валюту для закриття бюджетних платежів. У середу очікується велике погашення ОВДП, для закриття цієї діри Мінфін у вівторок спробує розмістити довгострокові облігації, які, як показали останні тижні, цікаві для нерезидентів через високі відсоткові ставки. Тому, крім переукладання коштів у нові облігації вони, найімовірніше, продаватимуть валюту на міжбанку для купівлі ОВДП.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні 18 січня проведено 33 тис. тестів, з яких підтвердили зараження 3,9 тис., одужали 15 тис. осіб, померли – 177 хворих. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що після закінчення "жорсткого карантину" до кінця березня діятимуть обмеження "адаптивного карантину" з поділом країни на зони. За замовчуванням, на всій території країни буде введено режим "помаранчевої" зони.
    Згідно з опитуванням Європейської бізнес асоціації, переважна більшість (60 %) підприємців не вбачають сенсу в посиленні карантину в січні, а ще 24 % вважають обмеження занадто жорсткими та шкідливими для бізнесу. Майже половина підприємців скоротили зарплати найманим працівникам або відправили їх у неоплачувану відпустку.
    МОЗ опублікував на офіційному сайті інтерактивну мапу пунктів тестування. Міністр Степанов закликав населення тестуватися за наявності симптомів респіраторного захворювання або контакту з можливим вірусоносієм. Чиновник заявив, що тести є безоплатними, а експрес-тест може зробити сімейний лікар або бригада швидкої допомоги.
    У світі тести показали зараження 474 тис. осіб, померли – 9,2 тис. Через коронавірусні обмеження доходи Грузії від туризму у 2020 р впали на $2,7 млрд (на 85 %) – до $0,5 млрд. Попри тривожні повідомлення з Норвегії про загибель людей похилого віку внаслідок вакцинації, влада Великої Британії почала щеплення громадян віком понад 70 років. Всупереч найвищим у світі темпи вакцинування, кількість шпиталізованих хворих у країні зростає найшвидшими темпами з моменту оголошення пандемії. Команда новообраного президента США Байдена має намір подовжити обмеження на в’їзд до країни осіб, що прибувають із Бразилії та Європи, а також посилити заходи епідемічної безпеки в міжнародних авіаперевезеннях.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус заявив, що світ перебуває на межі "катастрофічного морального падіння" через несправедливий розподіл вакцин на користь багатших країн.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, позиції українських військ було обстріляно з мінометів у Богданівці у 20 км на схід від Волновахи. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
  • На переговорах тристоронньої контактної групи досягнуто згоду щодо відновлення газопостачання в прифронтовій Мар’їнці, де практично щодня тривають бойові дії.

Україна та світ

  • США попередили про запровадження санкцій проти російської баржі-трубоукладача "Фортуна", яка бере участь у будівництві "Північного потоку-2", а також компанії – власника судна. Німецька екологічна організація "Спілка  охорони природи та біорізноманіття" домоглася тимчасового зупинення дозволу на будівництво газопроводу в територіальних водах країни.
  • МЗС України розцінює затримання та арешт російською владою опозиціонера Навального як порушення прав людини та наступ на свободу слова.

Тренди

  • Згідно із соцдослідженням компанії InfoSapiens, індекс споживчих настроїв жителів України у 2020 р впав на 26 пунктів – до 66 балів за 200-бальною шкалою, після зростання у 2019 році на 30 пунктів. Причиною зниження названо погіршення очікувань розвитку економіки.
  • Компанія Facebook після різкої реакції урядів перенесла на травень зміну користувальницької угоди месенджера WhatsApp, яка передбачала передавання даних користувачів до соцмережі, після масового відтоку користувачів до інших месенджерів насамперед до Telegram.


No comments:

Post a Comment