January 17, 2021

16.01.2021: Донбаські "республіки" планують передати Україні групу утримуваних ними осіб

Донбаські "республіки" планують передати Україні групу утримуваних ними осіб

  • Донбаські "республіки" планують передати Україні групу утримуваних ними осіб.
  • Швейцарський страховик відмовився від співпраці з "Північним потоком-2".

В Україні

  • Укрзалізниця має намір відновити сполучення зі станціями поблизу адміністративного кордону з Кримом. За словами глави компанії Жмака, припинення транзиту вантажів та пасажирського сполучення з окупованих півостровом призвело до погіршення фінансових результатів компанії. Він також звернувся до Міністерства інфраструктури з проханням допомогти відновити курсування швидкісного потягу до польського Перемишля.
  • Обсяги торгів у робочу суботу, та ще й перед вихідним днем ​​у США в понеділок були настільки мізерними, що Нацбанк, навіть, не міняв офіційний курс, який встановив на вечір п’ятниці: 28,05 ₴/$, 34,01 ₴/€, 3,82 ₴/10 руб. Протягом тижня НБУ купив на міжбанку $40 млн, продав – $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні в суботу протестовано 28,0 тис. осіб, у 5,9 тис. – підтверджено зараження коронавірусом. Одужали 8,8 тис. осіб, померли – 116. Міністр освіти Шкарлет уважає, що учні 1–4 класів зможуть почати навчання в школі після завершення карантину.
    Унаслідок згортання економічної активності у 2020 році споживання електроенергії в Україні скоротилося на 2,1 %.
    За інформацією сайту Worldometers, у суботу у світі зафіксовано 646 тис. випадків інфікування, померли 13 тис. людей.
    Бразилія відмовилася реєструвати російську вакцину "Супутник-V" через невідповідність епідеміологічним вимогам.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська в Талаківці на схід від Маріуполя, у Зайцевому та Південному в околицях Горлівки, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед особового складу впродовж доби немає. У п’ятницю спостерігачі ОБСЄ нарахували 184 порушення режиму припинення вогню – усі в Донецькій обл., над Донецьком було обстріляно безпілотник місії.
  • "Республіки" заявили про намір передати Україні в односторонньому порядку групу утримуваних ними осіб, які не брали участі у військових діях. Підставою названо прохання глави політради партії "Опозиційний блок – За життя", кума російського президента Медведчука. СБУ планує перевірити всіх переданих осіб на причетність до війни проти України. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що готова сприяти поверненню полонених та утримуваних осіб без посередництва Медведчука. Глава делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук заявив, що приватні особи не мають повноважень втручатися до міждержавного конфлікту, а передавання утримуваних осіб "республіками" виводить Росію з-під відповідальності за агресію.
  • Центральна виборча комісія заявила про неможливість проведення місцевих виборів у територіальних громадах на прифронтовій території.

Україна та світ

  • Швейцарська компанія Zurich Insurance Group AG відмовилася від страхування "Північного потоку-2", щоб уникнути можливих санкцій США.
  • Китайська компанія Skyrizon вважає неправомірними санкції, накладені на неї урядом США за придбання контрольного пакета акцій підприємства "Мотор Січ".

 

No comments:

Post a Comment