January 14, 2021

13.01.2021: Уряд знижує ціну на 30 % "за ініціативою Зеленського"

Уряд знижує ціну на 30 % "за ініціативою Зеленського"

  • Уряд знижує ціну на 30 % "за ініціативою Зеленського".
  • Україна – у хвості "рейтингу щастя".
  • Мінімальний розмір оплати праці держслужбовців встановлено у 2 прожиткових мінімуми.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про підвищення максимального віку держслужбовців до 70 років.
  • У Житомирі відбулася акція протесту проти підвищення тарифів – жителі перекрили автостраду на Київ. Президент Зеленський провів нараду з урядом щодо тарифної політики. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін "за ініціативи президента" запровадить державне регулювання цін на газ на період карантину або до кінця опалювального сезону та пообіцяв зниження тарифів на понад 30 % – до 6,99 грн/м³ не враховуючи ПДВ та вартість транспортування. Первинне підвищення цін на газ становило понад 50 %. Антимонопольний комітет пообіцяв перевірити обґрунтованість тарифів на транспортування та втрутитися в разі виявлення порушень у їхньому формуванні. Мер Києва Кличко та секретар Харківської міської ради Терехов пообіцяли не підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду в поточному опалювальному сезоні. Кабмін пообіцяв повернути пільги населенню, що мешкає в 30-кілометровій зоні навколо атомних електростанцій. Верховна Рада на першому пленарному засіданні 26 січня планує розглянути звіт Шмигаля щодо тарифної політики.
  • Кабмін затвердив мінімальний розмір оплати праці держслужбовців у розмірі 2 прожиткових мінімумів.
  • Укртранснафта розкритикувала пропозицію в. о. міністра енергетики Вітренка про передавання держпакета акцій від Нафтогазу в управління міністерства.
  • Фонд держмайна планує у 2021 р продати понад 500 великих та середніх об’єктів держвласності. Першим на продаж буде виставлено держпакет акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії.
  • На ринок й надалі  тиснуть продажі нерезидентами долара для викупу гривневих ОВДП, що призводить до зміцнення курсу гривні: 27,97 ₴/$ (-0,08 грн), 34,04 ₴/€ (-0,04 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ вийшов на торги з лотом на покупку за ціною вище ринкової. Цим він утримав гривню від подальшого зміцнення, хоча, за твердженням банкірів, нічого не купив. На готівковому ринку валюта дешевшає  як у покупці, так і в продажу – населення інтенсивно продає долари та євро після свят.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 54,2 тис. тестів на коронавірус, 7,9 тис. з них – дали ствердний результат, 10,1 тис. хворих одужали, 162 – померли. Згідно з законом, який Верховна Рада прийняла в грудні, підприємців і бізнес штрафуватимуть на суму від 3400 до 5100 грн за перебування клієнтів без маски в приміщеннях, де проводиться торгівля або обслуговування, а відвідувачів можуть оштрафувати на суму від 170 до 255 грн.
    Мер Києва Кличко має намір відновити навчання в молодших класах під час "жорсткого карантину".
    Представник компанії "Лекхім", через яку МОЗ закупило китайську вакцину, заявив, що вартість однієї дози буде однаковою для всіх і складатиме 504 грн, проте коливатиметься залежно від курсу долара. Компанія планує продати вакцину лікувальним установам та великим підприємствам. Туреччина надала дозвіл на використання китайської вакцини, яку закупив "Лекхім".
    У світі, за даними сайту Worldometers, у середу зафіксовано 746 тис. випадків інфікування, померли – 16,4 тис. хворих.
    На тлі "пандемії" експорт Китаю зріс на 3,6 % й сягнув кращого показника за всю історію країни – $2,49 трлн. Фактично, основним вигодонабувачем всесвітнього карантину став Китай, який майже не постраждав від епідемії, й, на відміну від інших розвинених країн, наростив обсяги виробництва.
    Європарламент переніс дату початку роботи в сесійному режимі на березень. Уряд Німеччини в лютому не планує істотно пом’якшувати коронавірусні обмеження. Міністр охорони здоров’я Італії оголосив про подовження режиму надзвичайної ситуації до кінця квітня. Уряди Хорватії та Австрії посилили вимоги для в’їзду громадян України.
    Китай після довгих зволікань дозволив роботу місії Всесвітньої організації охорони здоров’я у Вухань для дослідження першого спалаху захворювання. Китайська влада відправила експертів ВООЗ на двотижневий карантин.

Війна

  • На Донбасі, за твердженням чиновників Офісу президента, зберігається "перемир’я". У середу окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному та Гнутовому на схід від Маріуполя, у Мар’їнці на околиці Донецька та в Авдіївці. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Президент Зеленський підписав указ про направлення українського миротворчого контингенту до складу місії ООН у Косово.
  • Видання "Росбизнесконсалтинг" повідомило, що активи та газ на загальну суму $1,3 млрд, що належать олігархові Фірташу, перебувають у заставі в російської некомерційної організації "Фонд промислових активів", яку засновано державним Зовнішекономбанком (“ВЕБ”).
  • Данська інжинірингова компанія Rambøll припинила роботи над проєктом "Північний потік-2" через можливі санкції США.
  • Нижня палата Конгресу США оголосила чинному президентові США Трампу ще один імпічмент. Це перший подібний випадок в історії країни. Трамп закликав своїх прихильників відмовитися від насильства в момент передавання влади новообраному президентові Байдену. Компанія Google оголосила заборону на політичну рекламу на всіх своїх сервісах до інавгурації Байдена.

Тренди

  • Згідно з даними опитування інституту Геллапа, Україна за індексом щастя перебуває наприкінці світового рейтингу. Щасливими себе вважають 49 %, нещасливими – 35 %. Упродовж рік індекс впав у понад 2 рази, попри те, що коронавірусні обмеження запроваджені в усьому світу.


 

No comments:

Post a Comment