January 13, 2021

12.01.2021: Козак та Єрмак не домовилися щодо врегулювання на Донбасі

Козак та Єрмак не домовилися щодо врегулювання на Донбасі

  • Козак та Єрмак не домовилися щодо врегулювання на Донбасі.
  • На фронті поранено ще одного українського бійця.
  • Степанов вимагатиме подовження "локдауну" після 25 січня.
  • Зеленський запропонував побудувати автомагістраль до Кишинева.

В Україні

  • Міністерство енергетики повідомило, що запаси вугілля на складах теплових електростанцій складають 621 тис. т, що менше необхідного мінімуму на 30 % й у 2,5 раза менше, ніж на цей період у 2020 р.
  • Мінфін досить успішно розмістив гривневі держоблігації на загальну суму 8,9 млрд грн. Основні продажі припали на 12-місячні ОВДП – їх було продано на 4,7 млрд грн під 11,69 % річних та 6-місячні – на 2,4 млрд грн під 10,73 % річних. Схоже, уряд знову вирішив будувати піраміду держборгу – адже без кредиту МВФ не вистачає коштів для погашення попередніх випусків ОВДП та виплати відсотків за ними. Підвищення відсоткових ставок підігріло зацікавленість іноземних спекулянтів до українських державних зобов’язань. Для викупу облігацій вони інтенсивно продавали валюту, й, хоча суми були невеликими, на малооб’ємному українському валютному ринку вони спричинили різке зміцнення гривні: 28,06 ₴/$ (-0,16 грн), 34,08 ₴/€ (-0, 20 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанку на піку пропозиції вдалося придбати приблизно $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні 12 січня зроблено майже 60 тис. тестів на коронавірус, з них 6,4 тис. – підтвердили зараження, одужали 14,5 тис. хворих, померли – 195 осіб.
    Міністр охорони здоров’я Степанов запропонував подовжити "жорсткий карантин" і після 25 січня. Він також заявив, що китайська компанія поверне Україні гроші, якщо ефективність її вакцини буде менше, ніж 70 %. За оцінкою бразильських епідеміологів, реальна ефективність китайської вакцини ледь перевищує 50 %, проти 90+% вакцин компаній Pfizer/BioNTech та Moderna й понад 70 % – AstraZeneka.
    За даними "Украероруху", у 2020 р кількість польотів у небі України скоротилася майже на 60 %.
    За інформацією Мінфіну, з фонду боротьби з наслідками епідемії витрачено 63,7 млрд грн із 72 млрд грн. З них на потреби охорони здоров’я витрачено всього 19,4 млрд грн, на соціальний захист населення – 12,8 млрд грн, 4,5 млрд грн – "на забезпечення правопорядку", 26,4 млрд грн – "на стимулювання економіки", зокрема, на програму "великого будівництва" та ремонт доріг. На закупівлю вакцин витрачено 1,4 млрд грн.
    У світі протягом доби, за інформацією сайту Worldometers, зафіксовано 664 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли – 15,8 тис. осіб. США з 26 січня вводять вимогу надання негативних результатів тестів на коронавірус для всіх авіа пасажирів, що прибувають до країни. Уряд Німеччини оголосив, що обмеження на поїздки та подорожі може бути знято не раніше кінця травня.

Війна

  • У Берліні відбулася зустріч у "нормандському форматі" на рівні радників глав держав, у яких від України брав участь глава Офісу президента Єрмак. За твердженням пресслужби Офісу, переговори тривали 6 годин, були "непростими, але конструктивними". Наступну зустріч заплановано на 22 січня. Представник РФ Козак заявив, що з жодного з питань, що обговорювалися, консенсусу досягти не вдалося, а поки тристороння контактна група має підготувати нову "дорожню карту" "всеосяжного врегулювання". На тлі переговорів загострення ситуації на Донбасі виглядає засобом примусу української влади до "миру" на російських умовах – закріпленні особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей" у Конституції, прямих переговорів українського уряду з "керівництвом" маріонеткових "республік" та невизнання провини Росії в агресії.
    У вівторок українські війська було обстріляно з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Пісках на околиці Донецька й у Водяному на схід від Маріуполя. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Павлополі, в околицях Донецька – у Красногорівці та Водяному, на північ від траси Донецьк – Горлівка – у Верхньоторецькому, а також у районі Золотого на півночі Луганської обл., де внаслідок обстрілу дістав поранень український військовослужбовець.
    СБУ закрила кримінальне провадження про держзраду проти колишнього президента Кучми та Єрмака за їхні дії на переговорах тристоронньої контактної групи. Справу було порушено за заявою депутата В’ятровича від партії Порошенка "Європейська солідарність" у квітні 2020 р.

Україна та світ

  • Відбувся візит президента Молдови Санду до України. На підсумковий брифінг журналістів не допустили. Санду та Зеленський підтвердили підтримку територіальної цілісності та суверенітету обох країн – йдеться про Придністров’я, Крим та Донбас, а також координацію зусиль у реалізації угод про асоціацію з ЄС. Зеленський висловив побажання збудувати автомагістраль, яка з’єднає дві столиці.
  • Польща надала у 2020 р понад 500 тис. робочих віз, що на 43 % менше, ніж у 2019 р через коронавірусні обмеження, зупинення роботи консульств на час карантину та скорочення кількості робочих місць.
  • Правозахисна організація Freedom House розкритикувала дії української влади, яка видала Туреччині двох її громадян, за підозрою в участі в організації, яку очолює противник президента Ердогана – проповідник та бізнесмен Ґюлен. Турецька влада звинувачує Ґюлена в спробі державного перевороту у 2016 р.

Тренди

  • Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що Зеленський не реагуватиме на санкції щодо представника його партії – депутата Дубинського, якого журналісти пов’язують з олігархом Коломойським.
  • Соцмережа Facebook видалила кілька десятків профілів користувачів та груп, які пов’язані з партією попереднього президента Порошенка "Європейська солідарність" та споріднених організацій за "скоординовані зусилля з маніпулювання суспільною думкою". Відеохостинг YouTube, слідом за основними соцмережами та месенджерами, заблокував профілі президента Трампа та його прихильників. Канцлер Німеччини Меркель назвала блокування тиском на свободу слова. Уряд Польщі готує законопроєкт про заборону адміністраторам соцмереж видаляти повідомлення та блокувати користувачів.



 

No comments:

Post a Comment