January 08, 2021

07.01.2021: В Україні з 8 січня набув чинності жорсткий карантин

В Україні з 8 січня набув чинності жорсткий карантин

  • В Україні з 8 січня набув чинності жорсткий карантин.
  • Окупанти посилили обстріли на Донбасі.

В Україні

  • У Харківській обл. мешканці міста Валки перекрили на 1 годину трасу Київ – Харків, на знак протесту проти зростання комунальних тарифів.

Пандемія коронавірусу

  • За зведенням МОЗ, в Україні впродовж доби проведено всього 20,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 5,6 тис. осіб, одужали – 5,1 тис., померли – 83. Президент Зеленський зібрав нараду щодо запровадження "жорсткого карантину "з 8 січня. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що в інших країнах спостерігається зростання захворюваності протягом 14 днів після католицького Різдва. За словами чиновника, інкубаційний період хвороби скоротився в Україні до 7–8 днів, а середній вік осіб, що захворіли – знизився. Степанов стверджує, що карантин дасть змогу скоротити захворюваність на грип. Зеленський заявив, що зимовий карантин скасовано не буде, проте обмеження, що оголошено, будуть набагато м’якішими, ніж під час весняного. Закладам громадського харчування дозволено працювати на винос, триватиме робота й кіосків, які не утворюють скупчення людей, а також дитячих садків. Карантин набув чинності 8 січня.
    Офіс президента оголосив, що компенсаційні виплати на період карантину в розмірі 8 тис. грн отримали вже майже 500 тис. підприємців та їхніх найманих робітників, а сума виплат склала 3,64 млрд грн.
    Уряд дав дозвіл на тестування осіб, що в’їжджають з окупованих територій Криму та ОРДЛО тестами на антиген, замість ПЛР-тестів.
    Головний санлікар Ляшко оголосив, що перша партія вакцини за програмою COVAX надійде до країни вже найближчим часом. Офіс президента заявив, що протягом 30 днів після офіційної реєстрації очікується постачання 1,9 млн доз китайської вакцини.
    МОЗ Ізраїлю заперечує контрабандне постачання вакцини для чиновників та депутатів чартерним рейсом.
    У світі протягом останнього тижня зафіксовано швидке зростання заражень. У четвер ствердні результати тестів на коронавірус одержали 820 тис. людей, померли – 14,6 тис.
    Єврокомісія відмовилася розкрити депутатам Європарламенту умови угод із виробниками вакцин, зокрема, ціну доз, а також відповідальність у разі виникнення побічних ефектів. Чиновники заявили, що розголошення "конфіденційної інформації" підірве переговори з фармкомпаніями. які досі тривають.
    Міністр економіки Франції ле Мер заявив, що вплив епідемії на економіку країни посилиться, а початок 2021 р буде складнішим, ніж попередні періоди – зросте кількість банкрутств, скоротиться кількість робочих місць. Для компенсації втрат уряд збирається запропонувати новий пакет допомоги бізнесу, який постраждав від епідемії. За підсумками року він очікує зростання ВВП на 6%.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів на схід від Маріуполя – у Водяному. Перемир’я порушено на багатьох ділянках усієї лінії фронту – у Водяному, у Бойківському районі – у Гранітному, в Авдіївці, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а в Луганській обл. – в околицях Попасної та в Золотому окупанти здійснили обстріли з гранатометів та стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Влада Великобританії спростувала інформацію про пом’якшення санкцій проти Росії за окупацію Криму. Посол в Україні Сіммонс заявила, що ліцензія, надана міністерством фінансів морським портам півострова, є "загальною", а на її застосування впливають санкції.
  • Минув рік із моменту знищення авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном. Канадський уряд заявив про незгоду з компенсацією в розмірі $150 тис., яку влада Ірану має намір виплатити родичам загиблих, й уважає, що сума має бути предметом переговорів за участі представників усіх країн, громадяни яких загинули.
  • Президент США Трамп заявив, що передасть 20 січня владу новому президентові Байдену, попри незгоду з результатами виборів.

 

No comments:

Post a Comment