December 29, 2020

28.12.2020: Кабмін з 1 січня різко підвищив тарифи на електроенергію для населення

Кабмін з 1 січня різко підвищив тарифи на електроенергію для населення

  • Кабмін з 1 січня різко підвищив тарифи на електроенергію для населення.
  • Глава Конституційного суду ігнорує виклики на допит.
  • Степанов виключає скасування "жорсткого карантину" з 8 січня.

В Україні

  • Кабмін підвищив тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2021 р до 1,68 грн/кВт•год та подовжив дію спецзобов’язань на постачання електроенергії до 31 березня 2021 г. Отже, пільговий тариф 0,9 грн до 100 кВт•год діятиме лише до кінця поточного року. З початку квітня уряд планує запровадити "вільні ціни" на електроенергію, які й наразі є одними з найвищих у Європі, попри те, що Україна є однією з найбільших виробників.
    За даними незалежних експертів, вартість газу для побутових споживачів у січні зросте в середньому на 17,5 %, максимальний тариф встановив "Львівенергозбут" – 10,8 грн/м³. Нафтогаз оголосив про припинення підключення до тарифу “річний” із фіксованою ціною, оскільки половина опалювального сезону вже минула. Міністерство соцполітики заявило, що підвищення цін не торкнеться одержувачів субсидій. Прем’єр-міністр Шмигаль доручив Міністерству енергетики та Антимонопольному комітету перевірити обґрунтованість тарифів на газ та провести аудит тарифів на транспортування. За 2 місяці обсяги газу в підземних сховищах скоротилися на 15,2 % та наразі складають 24,2 млрд м³. За 9 місяців 2020 року споживання газу зросло на 3,7 % проти аналогічного періоду минулого року та склало 20,0 млрд м³.
    Міністерство має подати до 25 січня на розгляд Кабміну оновлений паливно-енергетичний баланс країни.
    Затверджено договори про розподіл продукції з видобутку вуглеводнів для 7 нафтогазоносних ділянок із компаніями, що виграли конкурси – державною "Укргазвидобування", "ДТЕК" олігарха Ахметова, "Гео Альянс" олігарха Пінчука та "Західнадрасервіс" бізнесмена Козицького.
    Міністри затвердили порядок розподілу коштів на реорганізацію та ліквідацію районів, які будуть спрямовані, зокрема, для виплати зарплати, вихідної допомоги та грошової компенсації працівникам районних адміністрацій, що ліквідуються.
    Скасовано рішення про приєднання Міністерства аграрної політики до Мінекономіки, що дає змогу створити його знову. Верховна Рада вже призначила міністра агрополітики.Уряд схвалив запуск у тестовому режимі в кількох містах програми реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі через додаток та вебпортал "Дія".
    Пом’якшено умови для отримання підприємствами "доступних кредитів" під 5–7–9 %. Верхню межу річного доходу компанії підвищено до € 20 млн, державою компенсуватимуться відсотки за кредитами до 50 млн грн, знижено поріг збереження фонду оплати праці до 65 % та чисельності персоналу до 75 %.
  • За інформацією Міністерства культури, кількість парафій Православної церкви України на 1 грудня склала 7,1 тис., що на 5 тис. менше, ніж кількість парафій УПЦ Московського патріархату (12,4 тис.).
  • Глава Конституційного суду Тупицький не з’явився на допит до Офісу генпрокурора, пославшись на "сімейні обставини". Офіс генпрокурора повідомив про вручення йому підозри та про клопотання перед президентом щодо відсторонення його від посади. Пресслужба суду заявила, що для усунення Тупицького немає законодавчих підстав.
  • Засідання Вищого антикорупційного суду про обрання запобіжного заходу заст. глави Офісу президента Татарову не відбулося через неявку прокурорів Офісу генпрокурора.
  • За даними Держстату, реальна зарплата в листопаді зменшилася на 2,8 % проти жовтня і склала майже 12 тис. грн. Протягом року середня зарплата зросла на 12,2 %. Заборгованість із зарплати в листопаді зросла на 5,8 % – до 4,0 млрд грн.
  • Міністерство фінансів повідомило, що в бюджеті на 2021 р закладено 625 млрд грн на погашення та обслуговування зовнішнього та внутрішнього державного й гарантованого державою боргу. З них – 368 млрд грн припадає на погашення за внутрішнім боргом, а 158 млрд – на виплату відсотків за ним.
  • За інформацією Держказначейства, бюджет за 11 міс. зведено з дефіцитом майже 120 млрд грн.
  • Глава НБУ Шевченко заявив, що у 2020 р банки збільшили кредитування підприємств на 5 %. Основні одержувачі кредитів – підприємства, що працюють у галузях енергетики, торгівлі та харчової промисловості. За словами Шевченка, обсяги споживчого кредитування відновилися до рівня минулого року.
  • Попри виплати відшкодування ПДВ експортерам, попит на валюту був незначним і ринок швидко знайшов компроміс без втручання Нацбанку. Наприкінці сесії котирування відкотилися на рівень четверга минулого тижня. Курс на вівторок зафіксовано на позначці 28,36 ₴/$ (+0,01 грн), 34,65 ₴/€ (+0,08 грн), 3,84 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, упродовж доби ствердні результати тестів на коронавірус отримано для майже 7 тис.осіб, одужали – 16,1 тис., померли – 232. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що, попри зростання кількості людей, що видужали, Кабмін не має наміру скасовувати або відтерміновувати "жорсткий карантин", який має початися 8 січня, через можливий спалах сезонного грипу.
    Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що фізособи-підприємці подали на себе та своїх найманих працівників понад 400 тис. заяв на отримання компенсації в розмірі 8 тис. грн за вимушений простій під час карантину. Заявки прийматимуться до 31 січня через додаток та вебпортал "Дія".
    У світі протягом доби зафіксовано 487 тис. нових заражень, померли 9,1 тис. хворих.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус заявив, що у 2021 р обов’язково з’являться нові штами коронавірусу, тому світова спільнота має приділити увагу їхньому дослідженню та обміну науковою інформацією. Чиновники ВООЗ наполягають на дотриманні обмежувальних заходів, навіть тими, хто вже перехворів на коронавірус, попри брак даних про масове повторне інфікування.
    Польський уряд заявив, що громадяни України, які працюють або мають посвідку на проживання в країні, будуть щеплені безоплатно.

Війна

  • На Донбасі поступово наростає інтенсивність бойових дій. Українські війська було обстріляно з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї у Водяному на приморській ділянці фронту та в Південному – на околиці Горлівки, зі стрілецької зброї та гранатометів – у Чермалику на схід від траси Донецьк – Маріуполь, в Авдіївці, у Світлодарську на березі водосховища, а також у Новоолександрівці Попаснянського району Луганської обл. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що внаслідок обстрілу в Чермалику поранено українського військовослужбовця, про факти порушення режиму припинення вогню повідомлено місію ОБСЄ.
  • Міністр Кабміну Немчинов заявив, що на КПВВ буде створено сервісні зони, де мешканці непідконтрольних територій зможуть отримати пенсії, оформити свідоцтва про народження та смерть, а також вакцинуватися від коронавірусу.

Україна та світ

  • Влада Ірану повідомила про передавання Україні фінального технічного звіту про розслідування катастрофи авіалайнера компанії МАУ, який було збито ракетою над Тегераном у січні. Заст. глави МЗС України Єнин стверджує, що уряд країни жодних матеріалів від Ірану не отримав.
  • Глава Офісу президента Єрмак заявив, що наступна зустріч у "нормандському форматі" на рівні радників глав держав може відбутися в січні наступного року. Він заявив, що тристороння контактна група вже погодила розведення військ ще на 4 ділянках, а на 19 – почнеться розмінування території.
  • Кабмін України схвалив вихід з угоди СНД про міжурядовий фельд’єгерський зв’язок.
  • Нижня палата Конгресу США подолала вето президента Трампа на закон про оборонний бюджет на наступний рік, у якому передбачено фінансування військової допомоги Україні в розмірі $250 млн.
  • На думку більшості аналітиків, Росія реалізує в Білорусі сценарій "м’якої анексії" за допомогою конституційної реформи, створюючи потужну проросійську партію. Президент Лукашенко в цій схемі не потрібен, тому він запропонував скликати 11–12 лютого Всебілоруські збори, які можуть ініціювати ухвалення нової конституції країни. У новому основному законі може бути запроваджено посаду голови Всебілоруських зборів із фактичними повноваженнями президента, яку обійме Лукашенко. Глава українського МЗС Кулеба заявив, що, у разі отримання Росією контролю над РБ, Україна буде контактувати з агресором половиною кордону.
  • Віцепрем’єр-міністр російського уряду Новак стверджує, що будівництво газогону "Північний потік-2" перебуває в прикінцевий стадії й буде успішно завершено, оскільки в цьому зацікавлені європейські партнери.

Тренди

  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у парламентському рейтингу лідирує з невеликим відривом "Слуга народу", за нею йдуть "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність" та "Батьківщина. Шанси на подолання 5 % бар’єру мають партії "Сила й честь" та "За майбутнє".

 

No comments:

Post a Comment