December 20, 2020

19.12.2020: Зеленський розповів The New York Times про свої успіхи

Зеленський розповів The New York Times про свої успіхи

  • Зеленський розповів The New York Times про свої успіхи.
  • Росія готова повернути Боснії та Герцеговині старовинну ікону, викрадену з Луганська.
  • Під час відкриття головної ялинки країни спалахнула пожежа.

В Україні

  • У парламенті зареєстровано проєкт постанови про звільнення міністра освіти та науки Шкарлета, якого було призначено в четвер.
  • За твердженням міністра фінансів Марченка, бюджет 2020 р буде виконано повністю – за видатками тощо, а за доходами – перевиконано.

Київ

  • У Києві в момент відкриття головної ялинки країни на ній загорілися прикраси. Пожежу вдалося швидко згасити.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ зафіксував у суботу 8,3 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли 116 хворих. У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 613 тис. нових випадків заражень, померли 10,8 тис. людей.
    Австрія оголосила загальнонаціональний карантин із 26 грудня, особам, які взяли участь у програмі розширеного тестування, буде надано більше прав на пересування. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що в країні виявлено новий штам вірусу, який потенційно є заразнішим, тому влада ухвалила рішення про посилення обмежень на Різдво та Новий рік. У США розслідують випадки виникнення алергічної реакції на вакцину від Pfizer-BioNTech. Президент Трамп уважає нерозумним оголошення загальнонаціонального локдауну, оскільки метод розв’язання проблеми не має бути гірше, ніж наслідки самої проблеми.

Війна

  • На Донбасі в суботу окупанти обстріляли зі стрілецької зброї та гранатометів позиції українських військ на схід від Маріуполя – у Водяному та Павлопіль, в околицях Авдіївки, а також у районі Горлівки – у Шумах та Південному. У Павлополі українські бійці засобами РЕБ запобігли спробі ведення авіарозвідки та коригування вогню за допомоги безпілотника. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "неприцільними", тому у відповідь армія вогонь не відкривала. Втрат особового складу ЗСУ впродовж доби не було.

Україна та світ

  • МЗС РФ заявив, що уряд поверне Боснії та Герцеговині старовинну ікону, яку було подаровано голові відомства Лаврову, після гучного скандалу з викраденням раритету з Луганській обл. та незаконного її вивезення за межі України.
  • Держсекретар США Помпео звинуватив Росію в масштабних кібератак на державні органи країни, РФ заперечує участь своїх спецслужб у кіберопераціях.
  • Поблизу берегів Нігерії пірати захопили вантажне судно, у складі екіпажу якого – 6 українських моряків.

Тренди

  • Президент Зеленський дав інтерв’ю кореспонденту The New York Times. Він заявив, що дороги почали будувати під час карантину, тому що це дає змогу каретам швидкої допомоги швидко дістатися до хворих, а пожежники – швидше гасити пожежі. Зеленський стверджує, що практично завершив реформу прокуратури, незабаром почнеться реформування СБУ, а владі вдалося знайти баланс між правоохоронними органами. Президент заявив, що олігарх Коломойський не має впливу на політику НБУ, а для подолання корупції боротьби з олігархами недостатньо. Зеленський анонсував початок масштабної судової реформи, зокрема, реорганізацію Конституційного суду. Він стверджує, що не ламає антикорупційну систему країни, а всіляко допомагає антикорупційним органам, коли вони звертаються до нього за підтримкою.
    За словами Зеленського, новообраний президент США Байден міг би долучитися до переговорів у "нормандському форматі" та знову призначити спецпредставника з урегулювання в Україні.
    Зеленський не відповів прямо на питання, чи збирається країна закуповувати російську вакцину в разі підтвердження її ефективності, та заявив, що для закупівлі буде обрано безпечну вакцину.

 

No comments:

Post a Comment