December 19, 2020

18.12.2020: АМКУ закрив справу "Роттердам+"

АМКУ закрив справу "Роттердам+"

  • АМКУ закрив справу "Роттердам+".
  • Місія МВФ відновить роботу з Україною 21 грудня.
  • Заступнику глави ОП Татарову вручено підозру.

В Україні

  • Верховна Рада провела останнє пленарне засідання у 2020 р та пішла на перерву до кінця січня.
    У четвер було прийнято закони про зниження ставки ПДВ із 20 % до 14 % на певні види агропродукції та про створення військово-цивільних адміністрацій у прифронтових регіонах, у разі неможливості проведення там виборів.
    Депутати затвердили призначення генерала СБУ Лапутиної міністром у справах ветеранів. Спікер парламенту Разумков доручив регламентному комітету з’ясувати ситуацію з неперсональним голосуванням за кандидатуру міністра освіти та науки Шкарпета.
  • Антимонопольний комітет закрив справу про можливі порушення Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг під час застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+". Уповноважена АМКУ, яку призначив президент Зеленський, не знайшла підтвердження, що дії НКРЕКП завдали збитки учасникам ринку генерації електроенергії, які не належать олігархові Ахметову.
  • В. о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Грищук підписав підозру заст. глави Офісу президента Татарову в рамках справи про заволодіння майном Нацгвардії разом із колишнім депутатом Микитасем, а детективи НАБУ вручили чиновнику підозру. Татарів стверджує, що санкції на його затримання прокуратура не надала.
  • Слідчі Держбюро розслідувань заявили, що командира екіпажу та курсантів авіаційного університету, що розбилися на навчальному літаку 25 вересня під Харковом, було допущено до польоту незаконно. Командувачу Повітряних сил та командиру частини повідомлено про підозру в порушенні організації польотів.
  • Міністерство інфраструктури підписало від імені України кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на €450 млн. Кошти буде спрямовано на реалізацію проєктів із капітального ремонту автостради Київ – Одеса та північної об’їзної дороги Львова.
  • Мінфін отримав понад $670 млн під 6,2 % річних від додаткового розміщення єврооблігацій із погашенням у 2033 р.
  • Місія МВФ відновить роботу з українською владою для погодження змін до меморандуму про співпрацю з 21 до 23 грудня та подовжить її в січні. Успішне завершення переговорів дасть змогу Україні отримати другий транш кредиту stand-by уже на початку наступного року.
  • За інформацією НБУ, протягом III кварталу зовнішній борг України зріс на $0,2 млрд – до $ 112,8 млрд, що складає 81 % ВВП.
  • Нацбанк зранку вийшов на міжбанк із купівлею валюти, що сигналізувало відмову від подальшого зміцнення гривні. Ці дії підстьобнули покупців – курс долара став швидко зростати й до кінця сесії сягнув 28 грн. Офіційний курс на понеділок зафіксовано на рівні 27,83 ₴/$ (+0,01 грн), 34,10 ₴/€ (+0,02 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн). Цього тижня НБУ купив на міжбанку майже $300 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що впродовж добу отримано 11,7 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли – 213 хворих. Як і протягом тижня, кількість осіб, що видужали за добу, за офіційною статистикою, перевищила кількість нових випадків інфікування.
    З 19 грудня на всій території України запроваджуються загальні обмеження із забороною проведення масових заходів, свят, банкетів та корпоративів, у навчальних закладах тощо. Робота закладів громадського харчування в новорічну ніч буде дозволено до 01:00, в інші дні – до 23:00.
    За даними Держстату, з початку року в країні народилося 247 тис. людей, померли – 485 тис. Отже, зменшення чисельності населення становить 232 тис. – на 100 осіб, що померли, припадає лише 51 новонароджений. За аналогічний період минулого року населення зменшилося на 212 тис. осіб. У 2020 році кількість тих, хто помер упродовж 10 місяців, на 2,5 тис. менше, ніж у минулому, попри епідемію.
    МОЗ опублікував оновлений список країн "червоної зони", до якого включено 47 держав – членів ВООЗ, ситуація в яких з інфікуванням гірше, ніж в Україні. США в списку немає, оскільки президент Трамп оголосив про вихід з організації.
    За словами прем’єр-міністра Шмигаля, вакцинування від коронавірусу медиків почнеться вже в лютому. Президент Зеленський заявив, що щеплення буде доступне і для жителів окупованих територій. Міністр охорони здоров’я Степанов уважає, що захворюваність на коронавірус почне спадати у квітні завдяки вакцинації та збільшенню кількості осіб, що вже перехворіли.
    Темпи поширення інфекції у світі залишаються на колишньому рівні – протягом доби зафіксовано 726 тис. випадків зараження, померли 12,3 тис. людей.
    Американський регулятор схвалив застосування ще однієї вакцини від коронавірусу, що винайшла компанія Moderna.
    Влада Італії оголосили загальнонаціональний жорсткий карантин на Різдво та Новий рік. Шведський уряд вирішив посилити карантинні обмеження та закликав власників бізнесу перевести якомога більшу кількість співробітників на віддалену роботу, проте масковий режим запроваджувати не планує.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному, а також здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. З гранатометів обстріляно оборонців Авдіївки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли "не несли загрози життю військовослужбовців", тому у відповідь війська вогонь не відкривали. Втрат серед особового складу ЗСУ в п’ятницю не було.

Україна та світ

  • Арбітражний спортивний суд скоротив із 4 до 2 років термін неучасті в Олімпійських іграх за використання допінгу спортсменів РФ.
  • Суд Гааги 7 червня 2021 р почне розгляд по суті справи про знищення авіалайнера MH17 у небі над Донецькою обл. у липні 2014 р.
  • Начальник КДБ Білорусі Тертель заявив, що в країні зріє "кольорова революція", тому держава готується до "гарячої війни".

Тренди

  • За твердженням глави Податкової служби Любченка, "дірка" в бюджеті Пенсійного фонду виникла через те, що 11,8 млн "активних громадян" не сплатили до бюджету податки, а 4,1 млн осіб не платять податки протягом 10 років.
  • Глава Верховної Ради Разумков заявив, що вже наступного року робоча група підготує законопроєкт, що регламентуватиме порядок роботи Конституційного суду.
  • Глава Податкової служби Любченко заявив, що разом із протестувальниками – підприємцями вже підготовлений законопроєкт, який, нібито влаштовує всі сторони, і тепер його прийняття залежить від парламенту. Глава Офісу президента Єрмак провів зустріч із представниками підприємців, де заявив, що уряд зробив уже досить багато для допомоги їм. Єрмак висловив надію на подовження конструктивного діалогу у форматі координаційної ради, до якої будуть включено представників мікробізнесу з різних регіонів, уряду, а також Офісу президента.

 

No comments:

Post a Comment