December 18, 2020

17.12.2020: Путін пообіцяв розширити підтримку "республік" ОРДЛО

Путін пообіцяв розширити підтримку "республік" ОРДЛО

  • Путін пообіцяв розширити підтримку "республік" ОРДЛО.
  • Прийнято закон про штрафні санкції для підприємств за недотримання маскового режиму.
  • Верховна Рада провалила призначення Вітренка міністром енергетики.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про перенесення з 1 жовтня 2020 р на 1 вересня 2021 р запровадження електронної системи проведення конкурсів на право концесії державних підприємств. Чиновники стверджують, що систему не було створено, оскільки в бюджеті 2020 року на ці цілі коштів не передбачено.
  • Верховна Рада прийняла президентський законопроєкт про держпідтримку інвестиційних проєктів із фінансуванням від $30 млн. Обсяг держпідтримки через податкові пільги, права користування земельною ділянкою та забезпечення об’єктами інфраструктури не має перевищувати 30 % суми інвестицій.
    Парламент затвердив на посаду міністра новоствореного міністерства агропромислового комплексу главу Держгеокадастру Лещенка. Мінімально необхідною кількістю голосів було призначено міністра освіти та науки Шкарлета, проти якого виступали вчені та викладачі. Депутати фракції "Голос" стверджують, що голоси на його підтримку було отримано "кнопкодавством". Парламент провалив призначення колишнього виконавчого директора Нафтогазу Вітренка міністром енергетики.
    Депутати відклали запровадження оподаткування офшорних компаній із 2021 на 2023 р.
    Через "жорсткий карантин" Верховна Рада після Нового року працюватиме в пленарному режимі всього 5 днів – з 25 до 29 січня. Саме тоді, за словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, буде зроблено ще одну спробу призначити Вітренка першим віцепрем’єр-міністром.
  • Попри підозру на зараження коронавірусом, суд залишив під вартою військовослужбовця Антоненка, якого прокуратура підозрює в організації вбивства журналіста Шеремета.
  • Приватбанк має намір ініціювати передавання на розгляд Верховного Суду справи про повернення депозитів, що належать родині олігархів Суркісів.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб виставив на продаж "Місто Банк", який було оголошено неплатоспроможним напередодні.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що український уряд виконав усі "маяки" меморандуму про співпрацю зі МВФ та чекає наступний транш кредиту stand-by у лютому-березні 2021 р.
  • Банкіри очікують ще один великий розпродаж долара нерезидентами, якщо Мінфін наступного тижня проведе такий же успішний аукціон із розміщення ОВДП, як і у вівторок. За інформацією НБУ, основними покупцями ОВДП у вівторок виявилися не іноземці, а українські банки, насамперед – державні. На малооб’ємному українському ринку навіть $120 млн, які продали іноземні спекулянти для купівлі держоблігацій, спровокували досить різке зміцнення гривні. У четвер долар незначно подорожчав: 27,82 ₴/$ (+0,08 грн), 34,08 ₴/€ (+0,28 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,04 грн). Котирування готівкового ринку зростають та стабільно тримаються понад 28 ₴/$.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби ствердні результати тестів на коронавірус дістали ще 12,6 тис. осіб, померли – 260 хворих. За інформацією МОЗ, кількість осіб, що видужали знову перевищила кількість нових випадків інфікування. У світі протягом доби, за даними сайту Worldometers, зафіксовано практично стільки ж випадків зараження, скільки й у середу – 722 тис., смертність знизилася до 12,8 тис. випадків.
    Верховна Рада прийняла закон про штрафні санкції для суб’єктів господарювання, що допускають до своїх приміщень громадян без масок, що закривають рот та ніс, а також обслуговують відвідувачів без застосування засобів захисту.
    Програма COVAX затвердила програму допомоги Україні, що передбачає передавання 8 млн доз вакцини від коронавірусу для 4 млн осіб, та обіцяє розпочати постачання в березні. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що в бюджет на закупівлю вакцин закладено 2,6 млрд грн, за потреби 15,1 млрд грн. Він оголосив, що уряд найближчим часом затвердить план вакцинації від коронавірусу, за яким виконуватимуться до 2 млн щеплень на тиждень.
    Уряд Польщі оголосив про запровадження загальнонаціонального карантину з 28 грудня до 17 січня. На цей час буде  закрито всі торгові центри, готелі та гірськолижні траси, а також будуть запроваджено обмеження на пересування людей. У новорічну ніч максимальні обмеження буде запроваджено в Португалії. Верховний суд Бразилії визнав вакцинацію від коронавірусу обов’язковою, якщо парламент ухвалить певний закон.

Війна

  • Окупанти обстріляли з артилерії, мінометів, стрілецької зброї та гранатометів позиції українських військ у Водяному на приморській ділянці фронту, а поруч – у Широкиному, а також в Авдіївці й у Верхньоторецькому – зі стрілецької зброї та гранатометів. У передмістях Авдіївки снайпер поранив українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін провів щорічну онлайн-конференцію, на якій заявив, що перспективи розвитку стосунків з Україною переважним чином залежатимуть від української влади. Він наголосив, що врегулювання на Донбасі неминуче, "попри опір України" та пообіцяв наростити підтримання донбаських "республік", зокрема, "через пряме співробітництво". Путін заявив, що в окупованому Криму є достатні запаси прісної води, а для їхнього видобутку проводяться геологічні дослідження.
  • Мінфін від імені України підписав із Німеччиною угоду про отримання кредиту в розмірі €215 млн, який має бути спрямований на реалізацію інвестиційних проєктів на рівні муніципалітетів у сфері енергетики, для підвищення енергоефективності та на реконструкцію об’єктів інфраструктури.
    Міністерство в справах реінтеграції тимчасово окупованих територій підписало договір із Міжнародним банком реконструкції та розвитку про надання кредиту в розмірі $100 млн на реалізацію проєкту "Східна Україна: Возз’єднання, відновлення та відродження".
  • Єврокомісія внесла Україну до списку спостереження за поширенням контрафактної продукції й піратських копій аудіо- та відеоконтенту.

No comments:

Post a Comment