December 04, 2020

03.12.2020: Новий глава Укроборонпрому має намір його ліквідувати

Новий глава Укроборонпрому має намір його ліквідувати

  • Новий глава Укроборонпрому має намір його ліквідувати.
  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з артилерії та мінометів.
  • Суд відпустив Микитася під домашній арешт.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про внутрішній водний транспорт, яким передбачено лібералізацію ринку та створення Державного фонду розвитку цього типу  транспорту.
    Законопроєкт про передавання управління державними землями місцевій владі відправлено на повторне друге читання. Передавання землі ОТГ є однією з умов отримання кредиту від Світового банку обсягом $700 млн.
    Прийнято закон про порядок призначення співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Глава відомства – заступник генпрокурора – призначатиметься на посаду терміном 5 років.
    Комітет із питань правоохоронної діяльності погодив законопроєкт про покарання за надання неправдивих відомостей у декларації про доходи, який значно пом’якшує покарання за подібні дії та збільшує розмір незадекларованих доходів, що підпадають під дію закону. Нацагентство з питань запобігання корупції вважає, що документ створює "санаторні" умови для корупціонерів.
  • Державна іпотечна установа має намір випустити облігації під держгарантії на суму 3 млрд грн для придбання 3 тис. квартир через лізинг.
  • СБУ провела обшуки в концерні "Укроборонпром" та в "Укрспецекспорті" в справі про державну зраду чиновників на користь "однієї з країн Південної Азії" на шкоду обороноздатності та безпеки України. Щойно призначений глава Укроборонпрому Гусєв оголосив про намір ліквідувати концерн та перетворити його в холдинг для управління холдинговими компаніями, які вироблятимуть різні типи озброєнь, а також авіацією та космічною галуззю.
  • Один з організаторів вбивства активістки Гандзюк – помічник депутата Павловський, якому суд призначив покарання терміном 2 роки позбавлення волі з випробувальним терміном, вийшов з-під арешту в рамках ще одного відкритого проти нього кримінального провадження
  • Колишній депутат Микитась погодився на угоду зі слідством у справі про заволодіння майном Нацгвардії, відшкодував збитки в розмірі 50 млн грн та вийшов під домашній арешт.
  • Вранці курс долара поступово зростав, однак після того, як покупці викупили всі лоти, спекулянти зіграли на зміцнення гривні: 28,30 ₴/$ (-0,13 грн), 34,40 ₴/€ (+0,09 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нацбанк у торгах участі не брав, хоча після обіду міг би купити валюту для поповнення міжнародних резервів. На міжнародних фінансових ринках курс долара й надалі падає – наразі курс сягнув п’ятирічного мінімуму, попри мінімальну ставку Федеральної резервної системи.

Пандемія коронавірусу

  • За зведенням МОЗ, в Україні в четвер зафіксовано 15,1 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли – 233 осіб. Міністр Степанов заявив, що міністерство рекомендує оголосити жорсткий карантин із початку січня. На думку міністра, офіційна статистика не враховує понад 30 % випадків інфікування – людей, результати тестів яких помилково-негативні, а також тих, хто переніс зараження без симптомів.
    У світі впродовж доби, за даними сайту Worldometers, підтверджено зараження 679 тис. осіб, померли – 12,6 тис. Смертність від ускладнень коронавірусу сягнула 1,5 млн, усього з початку року у світі від різних причин померли 54,5 млн людей.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація загострилася. Окупанти обстріляли українські війська на приморській ділянці фронту у Водяному з артилерії, мінометів, стрілецької зброї та гранатометів, а також знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони". Зі стрілецької зброї і гранатометів було обстріляно оборонців Опитного в околицях Донецька, Авдіївки, а також Шумів у районі Горлівки. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що обстріли "не несли загрози життю українських військовослужбовців", тому війська у відповідь вогонь не відкривали. Втрат серед особового складу ЗСУ немає.

Україна та світ

  • Уряд Швеції і Програма розвитку ООН нададуть Україні $5 млн на впровадження електронних сервісів для "вразливих груп населення". Розпорядником коштів буде Міністерство цифрової трансформації.
  • За відомостями ЗМІ, Єврокомісія відтермінувала проведення саміту Україна-ЄС, який заплановано на 8 грудня у форматі відеоконференції. Причиною названо намір влаштувати зустріч наочно, оскільки за протоколом подібні засідання не можуть проводитися онлайн.
  • На засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ представник Держдепартаменту США Біген заявив, що Росія мусить виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями. Біген підтвердив, що США ніколи не визнають анексію Криму Росією. Глава МЗС РФ Лавров звинуватив українську владу в саботажі домовленостей й, учергове, назвав війну на Донбасі українським внутрішнім конфліктом.

No comments:

Post a Comment