December 03, 2020

02.12.2020: Кабмін скасував "карантин вихідного дня"

Кабмін скасував "карантин вихідного дня"

  • Кабмін скасував "карантин вихідного дня".
  • Розгорається скандал навколо заст. глави президентського Офісу Татарова.
  • З 16 січня всі послуги в країні мають надаватися українською.
  • Зеленський призначив нового директора Укроборонпрому.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив генеральним директором Укроборонпрому главу херсонської держобладміністрації Гусєва. Гусєв обіймав посаду заст. міністра оборони у 2014–2016 рр.
  • Депутати Верховної Ради прийняли в першому читанні законопроєкт про цифрові валюти, який дасть нагоду легалізувати їхній обіг в Україні. Глава НБУ Шевченко позитивно оцінює можливість випуску цифрової гривні. За його словами, це дасть змогу скоротити витрати на перекази та забезпечить зростання конкуренції в секторі надання фінансових послуг.
  • Антимонопольний комітет наказав туроператорам вказувати ціну на тури в гривні без застосування власного курсу.
  • Мовний уповноважений Козак нагадав, що з 16 січня надання всіх послуг має здійснюватися українською мовою.
  • Дефіцит Пенсійного фонду в листопаді зріс до 17 млрд грн. Єдиним бездефіцитним місяцем для фонду був березень.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль та міністр фінансів Марченко спробували умовити депутатів фракції "Слуга народу" проголосувати за проєкт бюджету на 2021 р, у редакції, яку доопрацював уряд. За словами голови комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, консультації за проєктом тривають, хоча значних змін до документа вже не буде.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд планує позичити на зовнішніх фінансових ринках ще $1 млрд відразу ж після того, як стане відома дата приїзду до Києва місії МВФ та орієнтовний термін надання другого траншу кредиту stand by.
  • Досить різке зміцнення гривні в середу учасники торгів пояснили спробою спекулянтів на тлі низького попиту максимально розгойдати ситуацію, щоби купити долар за мінімальною ціною задля його подальшого перепродажу за певний час, коли курс знову виросте. Про це ж свідчить і брак реакції готівкового ринку. Нацбанк у торгах участі не брав. Офіційний курс встановлено на рівні 28,43 ₴/$ (-0,12 грн), 34,32 ₴/€ (+0,10 грн), 3,76 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні ствердні результати тестів на коронавірус дістали 14,4 тис. осіб, померли від ускладнень – 243, водночас уперше за довгий час чиновники показали в статистиці перевищення кількості осіб, що видужали проти тих, що заразилися. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, це свідчить про успішні кроки уряду в боротьбі з епідемією та дало змогу скасувати "карантин вихідного дня". Після скасування по всій країні діятимуть обмеження "помаранчевої зони".
    Шмигаль заявив, що до проєкту бюджету на 2021 рок на закупівлю вакцин закладено 2,6 млрд грн, однак на всіх вакцини не вистачить, а купування додаткових партій потребуватиме додаткового фінансування. Також уряд звільнив постачання вакцин від коронавірусу від сплати ПДВ. Профільний парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо прискореної сертифікації та реєстрації вакцин проти коронавірусу.
    За результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", понад половина респондентів готові зробити щеплення від коронавірусу, якщо воно буде безоплатним, і лише 35 % – якщо вакцину треба буде купувати. Трохи понад половина опитаних підтримують запровадження жорсткого карантину на свята.
    У світі зафіксовано стрибок заражень і смертності – у середу ствердні тести дістали 635 тис. людей, померли – 12,3 тис.
    Президент РФ Путін доручив розпочати масову вакцинацію населення країни російською вакциною "Супутник V". Влада Німеччини подовжила термін жорсткого карантину до 10 січня. Австрія послаблює обмеження, проте заборона на роботу готелів та ресторанів подовжено до 7 січня.
    Інтерпол заявив про можливі спроби крадіжки вакцин злочинними синдикатами та продажу підроблених препаратів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на ділянці фронту на схід від Маріуполя, а також здійснили в цьому районі дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами російського виробництва. За твердженням штабу операції об’єднаних сил, обстріли не несли загрози життю українських бійців, тому війська у відповідь вогонь не відкривали.
  • Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі звинуватила Росію в спробі підміни мирного процесу дискусією між "здоровими силами в Україні" та представниками "республік", що фактично є кроками до легітимізації маріонеткових утворень.

Україна та світ

  • Західні партнери України зірвали спробу запрошення Росією на засідання Ради безпеки ООН представників донбаських "республік", Вони не планують брати участь у засіданні, яке також не транслюватиметься на офіційних вебресурсах ООН.
  • ООН виключила медичний канабіс з переліку особливо небезпечних наркотиків.
  • Влада німецької землі Мекленбург-Верхня Померанія планує створити спеціальний фонд для фінансування будівництва газогону "Північний потік-2", сподіваючись, у такий спосіб, уникнути американських санкцій.
  • Генсекретар НАТО Столтенберг уважає, що Угорщина та Україна мають врегулювати конфлікт між собою самостійно. За його словами, Альянс до процесу не втручатиметься.

Тренди

  • Європейська бізнес-асоціація закликала президента Зеленського ветувати прийнятий у вівторок Верховною Радою закон про відтермінування запровадження касових апаратів, оскільки він, на думку членів асоціації, ставить у нерівні умови продавців товарів у магазинах та інтернет-торгівлю. Заст. глави президентського Офісу Єрмак заявив, що закон не має стати прикриттям для великих підприємств, які мінімізують податки через оформлення персоналу підприємцями. Попри прийнятий закон, підприємці планують подовжити протести під Верховною Радою, до них можуть приєднатися і власники автомобілів на єврономерах.
  • Розгорається скандал навколо участі заст. глави Офісу президента Татарова в справі будівельного концерну "Укрбуд". Колишній власник "Укрбуду" Микитась звинуватив його в захопленні компанії. За інформацією ЗМІ, генпрокурор Венедиктова гальмує вручення прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективами НАБУ Татарову підозри в даванні хабаря експерту. Під арешт взято заст. директора Державного експертно-криміналістичного центру Дубоноса. Бюро звинуватило Офіс генпрокурора в саботажі розслідування. Радник Єрмака політтехнолог Подоляк стверджує, що президент Зеленський не втручається в процес прийняття рішень генпрокурором.



No comments:

Post a Comment