November 28, 2020

27.11.2020: 2 грудня Венеціанська комісія обговорить конституційну кризу в Україні

2 грудня Венеціанська комісія обговорить конституційну кризу в Україні

  • 2 грудня Венеціанська комісія обговорить конституційну кризу в Україні.
  • Головою Одеської обладміністрації призначено ексчлена Партії регіонів Гриневецького.
  • Окупанти на Донбасі знову обстріляли ВСУ з мінометів.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главою Одеської облдержадміністрації ще одного одіозного чиновника – Гриневецького, який обіймав цю посаду на початку 2005 р. Гриневецький також брав участь у сепаратистському з’їзді в Сєвєродонецьку у 2005 р, а у 2014 р – голосував у Верховній Раді за "диктаторські закони" Януковича.
  • До Верховної Ради надійшов законопроєкт президента про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях чиновників. Водночас усі законопроєкти, які спрямовані на реорганізацію Конституційного суду, зокрема, той, що було внесено Зеленським, "загрузли" в комітетах.
    За словами заст. глави фракції "Слуга народу" Кравчук, у депутати мають велику кількість зауважень до внесеного Кабміном доопрацьованого проєкту бюджету на 2021 р, у комітетах триває його обговорення.
  • Центральна виборча комісія призначила вибори в мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл. на 28 березня 2021 року через відмову від мандата одного з депутатів від партії "Слуга народу", якого було обрано головою об’єднаної територіальної громади.
  • Міністр охорони здоров’я Степанов пообіцяв відновити Санітарно-епідеміологічну службу.
  • За інформацією Держстату, середня номінальна зарплата зросла в жовтні до 12174 грн – на 0,5 % проти вересня, а проти аналогічного періоду минулого року – на 10,6 %.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що в листопаді уряд заплатив $72 млн відсотків за кредитами, виданими МВФ. Це останній платіж Фонду у 2020 р. Марченко заявив, що МВФ не планує виділяти надзвичайне фінансування (кредит) Україні, оскільки має намір й надалі співпрацювати за чинною програмою stand-by. Міністр у поточній економічній ситуації не вбачає підстав для перегляду макропрогнозу розвитку економіки на 2021 р.
  • На міжбанку після вихідного дня в США активізувалися нерезиденти, які викупили всі лоти. Це призвело до зростання курсу долара: 28,47 ₴/$ (+0,03 грн), 33,95 ₴/€ (+0,11 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,02 грн). НБУ впродовж 3 тижнів у торгах участі не бере.

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ повідомили, що в Україні в п’ятницю зареєстровано майже 16,3 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли – 184 людей. Темпи поширення епідемії у світі, за даними сайту Worldometer, майже не змінилися – заразилося 613 тис. осіб, померли – 10,8 тис.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що Кабмін не планує оголошувати "локдаун" наступного тижня. За інформацією ЗМІ, уряд ще не визначився з датою запровадження жорсткого карантину та його терміном.
    За словами головного санлікаря Ляшко, у 2021 р чиновники міністерства планують вакцинувати 20,8 млн осіб, 8 млн доз буде отримано безоплатно за міжнародною програмою COVAX, що дасть змогу вакцинувати 4 млн громадян, а на закупівлю решти уряд планує залучити кредити міжнародних донорів. Ляшко повідомив, що МОЗ планує замінити презумпцію згоди на вакцинування на підписання документів про ознайомлення з ризиками відмови від введення вакцини.
    Мер Києва Кличко виступив проти зупинення громадського транспорту в столиці в разі оголошення жорсткого карантину. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що на час "локдауну" громадський транспорт зупинено не буде.
    МОЗ зменшив до 38 перелік країн "червоної зони", темпи інфікування на коронавірус у яких вищі, ніж в Україні.
    На думку глави Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебереєсуса, поширення епідемії відбувається нерівномірно, а 70 % випадків інфікування припадає на 4 країни. Чиновники ВООЗ стверджують, що для запобігання поширенню коронавірусу 60–70 % населення планети має бути вакциновано або набути природний імунітет після захворювання.
    Влада Бельгії вирішила подовжити жорсткий карантин до 15 січня, дозволивши роботу магазинів з 1 грудня з урахуванням обмежень. Молдова знову запроваджує надзвичайний стан через спалах захворюваності.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту, а в Опитному на околиці Донецька, в Авдіївці, у Шумах у районі Горлівки та в Катеринівці поруч із Попасною – зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців немає, вогонь у відповідь ВСУ не відривали. Командування операції повідомило місію ОБСЄ про мінометний обстріл.
  • Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Донецькій та Луганській областях Лисянський повідомив, що донбаські "республіки" прискорили видавання "паспортів" школярам, ​​які дають нагоду набути громадянства РФ за спрощеною процедурою.
  • Секретар РНБО Данилов анонсував рішення Ради щодо ситуації на Донбасі впродовж наступного тижня.

Україна та світ

  • 2 грудня Венеціанська комісія почне обговорення конституційної кризи в Україні для формування пропозицій щодо її вирішення, після отримання листа з проханням про допомогу від президента Зеленського.
  • У 2019 році в країнах ЄС офіційно здобули посвідку на проживання 757 тис. громадян України.


No comments:

Post a Comment