November 27, 2020

26.11.2020: Кабмін передав доопрацьований бюджет до Верховної Ради

Кабмін передав доопрацьований бюджет до Верховної Ради

  • Кабмін передав доопрацьований бюджет до Верховної Ради.
  • Міненерго планує підвищити тарифи на електроенергію для населення на 30 %.
  • Аваков наполягає на негайному запровадженні місячного "локдауну".

В Україні

  • Міністр фінансів Марченко повідомив про погодження зі МВФ проєкту бюджету на 2021 р. Кабмін затвердив його та передав до Верховної Ради для розгляду у 2 читанні. Запланований дефіцит бюджету скорочено із 6 % до 5,3 % ВВП, а підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн перенесено із середини на кінець року. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що уряд не заклав до документа підвищення податків для бізнесу, водночас запланував збільшення соціальних виплат та асигнувань на медицину, а також на підтримання підприємців.
  • Міністерство цифровий трансформації оголосило про підключення до додатка для смартфонів "Дія" бази даних реєстру виборців, що дасть змогу  користувачам перевірити свої дані та місце голосування.
  • Міністерство енергетики анонсувало підвищення тарифу на електроенергію для населення з початку наступного року. Комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг запропонувала підвищити ціну на електроенергію для побутових споживачів до рівня промисловості протягом 2–5 років. Також комісія має намір підвищити тарифи на транспортування газу облгазами від 50 % до 183 %, у середньому – на 80 %.
  • За словами міністра фінансів Марченка, у бюджеті поточного року не вистачає $3 млрд, які влада планувала отримати через кредити МВФ та інших міжнародних донорів. Водночас Марченко не вважає ситуацію в економіці катастрофічною та оптимістично налаштований на подовження співпраці зі МВФ.
    За інформацією Держказначейства, держбюджет у жовтні зведено з дефіцитом 30,4 млрд грн, а з початку року дефіцит склав 112,2 млрд грн. У жовтні уряду вдалося залучити через ОВДП усього 20,9 млрд грн, а з початку року запозичення склали 426,5 млрд грн за плану 567,2 млрд грн.
  • Нацбанк дозволив використання цифрового паспорта з програми для смартфонів "Дія" під час здійснення касових операцій у банках.
  • Вихідний день у США спричинив зменшення обсяг торгів, навіть проти звичайних днів – покупці перенесли операції на п’ятницю для отримання валюти день у день. Нацбанку на міжбанку нема чого робити – валюти вкрай мало. Курс встановлено на позначці 28,44 ₴/$ (+0,06 грн), 33,85 ₴/ € (+0,06 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, кількість осі, що заразилися коронавірусом в Україні збільшилася на 16,2 тис., померли – 192 хворих. У світі темпи інфікування та смертність зменшилися – зафіксовано 541 тис. ствердних тестів, померли 10,9 тис. осіб.
    Міністр внутрішніх справ Аваков наполягає на негайному оголошенні "локдауну" із зупиненням транспорту терміном на 3–4 тижні, із виплатою фінансових компенсацій населенню. Заст. глави Офісу президента Тимошенко заявив, що рішення про повне зупинення економіки буде прийнято вже за тиждень за результатами "карантину вихідного дня". Міністр охорони здоров’я Степанов уважає, що підстав для оголошення "локдауну" поки немає, проте побоюється сплеску захворюваності після Нового року. Він заявив, що про запровадження нових обмежень уряд попередить населення за 7–10 днів, як вимагає нещодавно прийнятий закон. Згідно з текстом президентського законопроєкту, влада має намір фінансувати заходи з підтримання підприємців із "коронавірусного" фонду.
    За інформацією ЗМІ, Зеленський намір звільнити до кінця року міністра Степанова, хоча кандидатури на заміну поки не визначено.
    МОЗ України анонсував залучення кредиту в розмірі $100 млн для закупівлі вакцини від коронавірусу та лабораторного обладнання для медичних установ.
    Журналісти з’ясували, що вакцину від компанії AstraZeneka не було належним чином протестовано на групах ризику. Розробники російської вакцини "Супутник 5" запропонували компанії скомбінувати дві вакцини "для підвищення ефективності".
    Президент США Трамп оголосив про початок постачання вакцини від коронавірусу громадянам країни вже наступного тижня.
    Влада Грузії оголосила повну зупинку економіки з 28 листопада до 31 січня, припинення транспортного сполучення тощо.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Старогнатівці на схід від Волновахи, у Мар’їнці на околиці Донецька й у передмістях Авдіївки. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
    Росія відправила на Донбас ще один "гуманітарний конвой" у складі 14 вантажівок, які, нібито, доставили до "республік" медичне обладнання та ліки.
  • На думку заст. глави Офісу президента Тимошенка, Зеленський має власний план встановлення миру на Донбасі. Тимошенко стверджує, що переговори щодо врегулювання просуваються успішно, а в регіоні вже 4 місяць поспіль зберігається режим тиші.

Україна та світ

  • Норвезька компанія, що сертифікує послуги з транспортування газу, відмовилася від договору з "Північним потоком-2" через загрозу застосування американських санкцій.
  • МЗС Білорусі вручив ноту протесту Україні після маніфестацій поряд із будинками диппредставництв. Влада Білорусі оголосила, що готує санкції проти українських чиновників, які підтримали запровадження ЄС санкцій проти президента Лукашенка й чиновників білоруського уряду.

Тренди

  • Кабмін підтримав законопроєкт про надання Верховній Раді повноважень зі звільнення директора НАБУ.

No comments:

Post a Comment