November 26, 2020

25.11.2020: Кабмін має намір компенсувати втрати підприємців від "локдауну вихідного дня"

Кабмін має намір компенсувати втрати підприємців від "локдауну вихідного дня"

  • Кабмін має намір компенсувати втрати підприємців від "локдауну вихідного дня".
  • Відновлено видавання батькам "пакета малюка".
  • Путін поки не планує переговори з Зеленським.

В Україні

  • Кабмін ухвалив рішення про відновлення видавання батькам "пакунків малюка" або їхніх грошових еквівалентів.
    Нафтогаз отримав право розроблення родовищ на континентальному шельфі без конкурсу.
  • Чиновники Мінфіну оголосили про успішне завершення переговорів зі МВФ щодо параметрів бюджету України на 2021 р.
  • Перед вихідними в США торгівля на міжбанку дещо пожвавилася, проте обсяги продажу валюти, як і раніше, мінімальні. Ринок приходить до рівноваги без втручання Нацбанку вже третій тиждень поспіль. Курс на четвер встановлено на рівні 28,38 ₴/$ (+0,01 грн), 33,78 ₴/€ (+0,10 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України відрапортував про зростання кількості випадків інфікування коронавірусом – у середу зареєстрованих ствердних тестів збільшилася на 15,3 тис., померли – 255 хворих. За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано ще 609 тис. Інфікованих, померли – 12 тис. осіб.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що уряд виділив на обладнання лікарень киснем 1,5 млрд грн. За словами Шмигаля, у певних обласних центрах уже не вистачає ліжок для хворих на коронавірус, які потребують шпиталізації. Він повідомив, що уряд розглядає запровадження жорсткого карантину на Новий рік і Різдво, як один із варіантів боротьби з епідемією.
    Міністр охорони здоров’я Степанов звинуватив свою попередницю Супрун у проведенні "реформ", які спричинили колапс медичної системи після початку епідемії.
    Кабмін прийняв рішення про надання держгарантій часткового погашення боргів підприємців перед банками для компенсації наслідків "карантину вихідного дня". Уряд укладе з уповноваженими банками договори терміном до 5 років із гарантією погашення до 50 % за портфельним кредитом і до 70 % у кожному конкретному випадку. За оцінкою експертів, ця програма коштуватиме бюджету 5 млрд грн. Президент Зеленський також пообіцяв малому бізнесу пробачити податкові борги до 3 тис. грн, на що потребуватиме ще, як мінімум 0,4 млрд грн. Кабмін оголосив про відновлення в листопаді-грудні допомоги на дітей підприємцям на спрощеній системі оподаткування в розмірі прожиткового мінімуму на 1 дитину. Міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що підприємці зможуть отримати 8 тис. грн тільки через вебпортал або додаток для смартфона "Дія" після затвердження цих витрат Верховною Радою.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на схід від Маріуполя й у передмістях Авдіївки, у Водяному також здійснили дистанційне мінування "сірої зони" із використанням гранатомета. Українські війська у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед військовослужбовців упродовж доби не було. Начальник Генштабу Хомчак заявив, що з моменту оголошення перемир’я на Донбасі загинули 4 військовослужбовців, 14 – дістали поранень.
  • Глава російської делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Гризлов заявив, що українська делегація робить усе, щоби загострити конфлікт. За його словами, керівництво України відмовляється виконувати мінські домовленості для досягнення миру в регіоні протягом року, як було вирішено на Паризькому саміті глав країн "нормандської четвірки". Гризлов також звинуватив Україну в "організації медійних провокацій". Росія та її сателіти наполягають на буквальному виконанні домовленостей, які було оформлено протоколом у Мінську в лютому 2015 року, насамперед – на внесення змін до Конституції України, що закріплюють "особливий статус" "окремих районів Донецької та Луганської областей".
    Попри бадьорі заяви членів української делегації про можливу зустріч глав країн "нормандської четвірки" в грудні, прессекретар російського президента Пєсков прямо заявив, що Путін найближчим часом не планує будь-яких контактів з українським президентом, телефонні переговори тощо.

Україна та світ

  • Український Кабмін подовжив заборону на ввезення певних категорій товарів із Росії.
  • ЄС планує виділити €9,6 млн на розвиток програми цифрової трансформації України.

No comments:

Post a Comment