November 23, 2020

22.11.2020: Кабмін планує оголосити ще один “локдаун”

Кабмін планує оголосити ще один “локдаун”

  • Кабмін планує оголосити ще один “локдаун”.
  • Майже всі чинні мери міст зберегли свої посади.

В Україні

  • В 11 містах відбувся другий тур виборів мерів. За інформацією Центральної виборчої комісії, явка була не набагато вища за перший тур – приблизно 30 %. За даними екзит-полів, майже у всіх містах, крім Рівного, перемогу здобули чинні мери.
  • В Одесі працівники найбільшого в Україні гуртового ринку "7 кілометр" перекрили трасу в знак протесту проти "карантину вихідного дня". Поліція перешкоджає роботі підприємців і повністю зупинила роботу ринку.

Пандемія коронавірусу

  • Як зазвичай у вихідні, у світі зафіксовано набагато менше випадків зараження коронавірусом та смертей від ускладнень. За даними сайту Worldometers, кількість випадків інфікування – 489 тис., померли – 7,4 тис. хворих. Подібну статистику опублікувало й український Мінздрав – протягом доби ствердні тести здобули 10,9 тис. осіб, померли – 124. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що міністерства "активно розробляють план Б" із повним зупиненням економіки, яке уряд планує запровадити, якщо не спрацює "карантин вихідного дня". Ексзаступник міністра економіки Кухта заявив, що підтримання підприємців під час "локдауну" потребує майже 20 млрд грн. Цих коштів у бюджеті немає, грошей ледь вистачає на виплату пенсій та зарплат працівникам бюджетної сфери.
    Американська компанія-розробник вакцин Moderna оголосила ціну своєї вакцини від коронавірусу – від $25 до $37.
    Влада Франції оголосила про намір пом’якшити карантин, починаючи з 1 грудня, щоби забезпечити різдвяну торгівлю, водночас заборону на роботу барів та ресторанів буде збережено. Пом’якшити карантин у грудні планує й уряд Німеччини. Спецпредставник Всесвітньої організації охорони здоров’я Набарро погрожує третьою хвилею пандемії в Європі, у разі відмови урядів від дієвих протиепідемічних заходів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів у Водяному на схід від Маріуполя, у передмістях Авдіївки, у Шумах в околицях Горлівки, а також у Новолуганському в районі Світлодарського водосховища. У Водяному окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами з використанням гранатомета. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, "дотримуючись перемир’я". Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Завершився саміт країн "великої двадцятки" (G20), який відбувався в онлайн-форматі через пандемію. На ньому лідери країн обговорили методи боротьби з коронавірусом, запропонували коштом розвинених країн вакцинувати населення країн третього світу, зробили заяви щодо шляхів ліквідації економічних наслідків пандемії, а також запропонували заморозити виплати за боргами найбідніших країн до середини 2021 р.
  • Рада національної безпеки США підтвердила вихід країни з договору про відкрите небо, "який Росія кричуще порушує протягом багатьох років". Договір дає право країнам-учасникам неозброєні спостережні польоти в повітряному просторі одне одного.
  • Усією Білоруссю тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів. Влада на час мітингів закрила центральні станції метро в столиці країни. Силові спецпідрозділу застосували проти маніфестантів спецзасоби та сльозогінний газ, затримано майже 400 осіб. Білоруський архієпископ у Торонто відлучив президента Лукашенка від церкви за порушення прав людини.

No comments:

Post a Comment